Kış mevsimi ile birlikte hastalıklar artmaya başladı. Peki, bu hastalıklardan bebeğinizi nasıl koruyacaksınız? Güçlü bir bağışıklık için neler yapmanız gerekli? Hem hastalıklardan korunmak hem de bağışıklığı güçlendirmek için ilk koşul, sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Kış mevsiminde bebek beslenmesi için önerilerimize göz atarak, bebeğinizle birlikte daha sağlıklı ve keyifli günler geçirmenizi diliyoruz.
Bebeğinizi Hastalıklardan Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Bebeğinizi hastalıklardan korumak için kış mevsiminde basit ama etkili önlemler almanız gerekir. Hasta kişilerden uzak durmak, kalabalık ve kapalı ortamlardan mümkün olduğunca sakınmak, açık havada bulunmak, bebekle temas eden kişilerin el hijyenine dikkat etmesi gibi basit önlemler bebeğinizin sağlıklı olmasında etkilidir. Bunun yanı sıra, bebeğinizin bulunduğu aya göre beslenme düzenine dikkat etmek de çocuğunuzun bağışıklığını güçlendirmek açısından son derece önemlidir. Kış mevsiminde bebek beslenmesi ile ilgili;
- Bebeğinizin özellikle ilk aylarda anne sütü alması,
- D vitamini takviyesi kullanmak,
- 6. aydan itibaren sebze çorbalarına ve pürelerine beslenmede yer vermek,
- Doğal probiyotik olan yoğurt, kefir veya sütün her gün tüketilmesi,
- Bebeğinizin yaşına uygun olarak menünüzde et ve balığın yer alması,
- Protein bakımından zengin kuru baklagillerin tüketilmesi,
- Vitamin deposu meyvelerin bebek beslenmesinde de yer alması,
- Kullanılan sebze ve meyvelerin tazeliğine ve temizliğine dikkat edilmesi, kış mevsiminde bebek beslenmesi ile ilgili bilmeniz gerekenler arasında önceliklidir.
Bebeğinizi hastalıklardan korumak için daha detaylı bilgi edinmek isterseniz; “Kış Hastalıklarından Çocuğunuzu Korumanın Yolları” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
1-Kış Mevsiminde Bebek Beslenmesi İçin Anne Sütü Öncelikli Olmalı
Eğer emziriyorsanız bebeğinizi koruyacak en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütü içeriği bakımından, bebeğinizin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içerir, kolay sindirilir ve enfeksiyonlara karşı bebeğinizi korur. Diğer taraftan, yapılan araştırmalar anne sütü alan bebeklerde mide-bağırsak rahatsızlıklarının ve solunum yolu hastalıklarının daha az görüldüğünü ortaya koymuştur. Bu nedenle özellikle ilk altı aylık dönemde bebeğin anne sütü ile beslenmesi önemlidir. Diğer taraftan, ek gıdaya geçtikten sonra da anne sütüne devam etmek, hastalıklara karşı etkili bir koruyucu olacaktır.

2-D Vitamini Bağışıklığı Güçlendirir
D vitamini bağışıklığı güçlenmesinde en etkili vitaminlerden biridir. Diğer taraftan, anne sütünde olmayan tek vitamin de D vitaminidir. Bu nedenle özellikle ek gıdaya geçiş dönemine kadar, doktorunuzun da önerisiyle D vitamini takviyesini dışarıdan alması bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gereklidir. Özellikle kış mevsiminde güneş ışınlarının da yetersiz olması nedeniyle D vitamini damlaları kullanabilirsiniz.
3- Kış Mevsiminde Bebek Beslenmesi için Ek Gıdaya Geçişin Püf Noktalarını Öğrenin
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ek gıda ile tanışma zamanı gelmiş demektir. Bu dönemde anne sütünün yanında, yeni tatlarla tanışması sağlıklı gelişimi açısından önemlidir. İlk aylarda sindirimi kolay besinleri tercih etmeniz bebeğinizin mide-bağırsak problemi yaşamaması açısından önemlidir. Örneğin, sebze püreleri ile bu serüvene başlamak ideal olacaktır. Yine evde yaptığınız besin değeri yüksek çorbalar da, soğuk kış ayları için tercih edebileceğiniz gıdalar arasındadır.
Diğer taraftan, ek gıdaya erken ya da geç başlamanın da farklı dezavantajları vardır. Erken başlandığında sindirim sorunları; geç başlandığında ise, büyümenin yavaşlaması, demir eksikliği gibi problemler yaşanabilir.

4-Doğal Probiyotikler: Kefir ve Yoğurt
Bebeğiniz ek gıdayla tanıştıktan sonra doğal probiyotiklere beslenmesinde yer vermeniz bağışıklığını güçlendirecektir. Yoğurt, kefir doğal prebiyotiklerdendir. Bunun yanı sıra, günde 1 bardak süt ya da 1 kase yoğurt tüketmesi çocuğunuzun vücut direncini yükseltip, kış aylarının sık görülen nezle, grip gibi enfeksiyonlarına karşı bağışıklığını arttıracaktır. Doktorunuzun da önerisiyle, küçük tüpler halinde satılan probiyotikleri de özellikle kış aylarında çocuğunuz için kullanabilirsiniz.
5-Protein Kaynağı Kuru Baklagiller Listenizde Olsun
Çocuğunuzun sağlıklı gelişiminde dengeli beslenmek çok önemlidir. Bu nedenle, vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein ve yağların dengeli tüketilmesi gerekir. Protein grubunda; nohut, fasulye, mercimek gibi kuru bakliyatları bebeğinizin beslenmesinde tercih edebilirsiniz. Kış mevsiminde hem enerji verecek hem de bağışıklığını güçlendirecek bu besinlere doktorunuzun da önerdiği aylarda menünüze ekleyebilirsiniz.
6-Et ve Balık Kış Mevsiminde Bebek Beslenmesi İçin Tercihleriniz Arasında Olmalı
Protein bakımından zengin et ürünleri tüketmek, antikor üretimi arttıracaktır. Bu sayede ,bebeğinizin bağışıklığı güçlenecek ve hastalıklarla savaşması daha kolay olacaktır. Düzenli olarak et ve balık grubu ürünlerden tüketimini sağlamanız bu açıdan önemlidir. Bebeğiniz ek gıdaya ilk geçişinde kırmızı eti kıyma şeklinde çorba ve pürelerine karıştırarak verebilirsiniz.

7-Kış Mevsiminde Bebek Beslenmesi için Meyve Tüketimine Önem Verin
Kış mevsiminde bebek beslenmesinde C vitamini, çinko, demir bakımından zengin besinlere de yer vermelisiniz. Özellikle narenciyeler C vitamini bakımından zengindir. Bebeğinizin sık sık meyve tüketmesi, bağışıklığının güçlenmesinde ve soğuk kış günlerinde hastalıklardan korunmasında oldukça etkilidir.
8-Bebek Beslenmesinde Sebze ve Meyve Hijyenine Dikkat Edin
Bebeğinizin beslenmesinde kullanacağınız besinlerin temizliğinden emin olun. Ayrıca güvenilir yerlerden temin etmek, son tüketim tarihlerinde dikkat etmek gerekir. Hazırlanan yiyeceklerin kısa sürede ve taze iken tüketilmesi de bebek beslenmesinde önerilen noktalardan biridir.
Bebeğiniz Hasta Olduğunda Ne Yapmalısınız?
Kış mevsiminde bebeğiniz hasta olduğunda öncelikle, anne sütü alıyorsa daha sık emzirmeniz iyi gelecektir. Bunun yanı sıra, hasta olan bebeğinizin iştahı azalacaktır. Az ama sık öğünler şeklinde bir beslenme düzeni planlamanız; bebeğinizin daha kolay toparlanmasını sağlayacaktır. Bu açıdan kış mevsimine bebek beslenmesi, hem bebek hasta olmadan önce hem de bebek hasta olduğunda ayrı bir önem taşımaktadır. Ayrıca bebeğiniz hasta olduğunda;
- Uyku ve dinlenme düzenine dikkat etmeniz,
- Bol sıvı tüketmesini sağlamanız,
- Vücut ısısını sık sık kontrol etmeniz ve ateşi varsa ılık duş aldırmanız hastalık sürecini daha kısa sürede atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bebeğinizin ek gıdaya geçişinde sizin ve bebek bakıcısının dikkat etmesi gereken bazı detaylar vardır. Alerji riski yüksek besinleri bilmek, ayına uygun gıdalarla bebeğinizi tanıştırmak, bebeğinizin reddettiği yiyecekler konusunda ısrarcı olmamak, baskıcı ve katı bir tutumla yemek yedirmeye çalışmamak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı edinmesine fırsat tanımak ek gıda sürecinde işinizi kolaylaştıracak basit ama etkili püf noktalarıdır.
Ek gıdaya geçiş ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz; “Ek Gıdaya Geçiş ve Alışveriş Listesi” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeğinizin Sağlıklı Olmasında Bakıcınızın Payı Büyüktür
Bebeğinizin sağlıklı olmasında bakıcınızın da sorumlulukları vardır. İyi bir bebek bakıcısı ile çalışmak bebeğinizin sağlıklı gelişimi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle bakıcı seçiminde özenli ve titiz davranmanız, bakıcı adaylarınızla görüşmelerinizde iyi bir gözlem yapmanız gerekir. Diğer taraftan nasıl birine ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz, bakıcı adayınızda aradığınız kriterleri netleştirmeniz işinizi kolaylaştırır. Bebeğinizin sağlıklı olması için; çalışacağınız bakıcının da bedenen ve ruhsal olarak sağlıklı olması, bebek bakımı ile ilgili detayları bilmesi, kişisel bakım ve hijyenine dikkat etmesi, sağlıklı beslenme hakkında bilgi sahibi olması önemli özelliklerdir. Bunun yanı sıra;
- Çocukları seven,
- Dürüst,
- Sakin, sabırlı, güler yüzlü,
- Soğukkanlı, acil durumlarda müdahale edebilen,
- Deneyimli,
- İlk yardım, oyun, iletişim gibi konularda bilgi sahibi,
- Pozitif iletişim kuran kişiler bakıcılık mesleği için daha idealdir.
Aradığınız Bakıcıya EvdekiBakıcım İle Ulaşın
Donanımlı ve profesyonel bir bakıcı, bebek bakımında sizin için işleri kolaylaştıran en büyük yardımcınız olabilir. Ayrıca bebek bakımı ile ilgili pek çok konuda size rehberlik edebilir. Bu nedenle sizin ve bebeğiniz için doğru ve güvenilir bakıcıyı bulmak sizin açınızdan son derece önemlidir. Doğru bakıcıyı, doğru adreste aramak istiyorsanız; EvdekiBakıcım‘ı ziyaret edebilir, kriterlerinize uygun bakıcı ilanınızı oluşturabilir ve kısa sürede aradığınız bakıcıya ulaşmanın keyfini yaşayabilirsiniz.