Ek gıdaya geçiş aileler için dönüm noktalarından biridir. Çocuk doktorları tarafından çoğunlukla 6 ay civarında bebeğin ek gıda ile tanışması önerilmektedir. Bebeğin doğru zamanda, doğru besinlerle, doğru yöntemlerle ek gıdayla tanışması gelişimi ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesi açısından son derece önemlidir. Yazımızda ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenleri, ek gıdaya geçiş için hazırlanacak alışveriş listesinin içeriğini ve ek gıda ile ilgili merak ettiğiniz pek çok detayı bulacaksınız.
Ek Gıdaya Geçiş Zamanı Bebeğin İhtiyacına Göre Farklılık Gösterebilir
Bebeklerin en erken 6. ayda ek gıdaya geçişi beklenir. Ancak bebeğin anne sütü alamaması ve gelişimsel olarak kilosunun ayına göre beklenen düzeyde olmaması durumunda doktor önerisiyle bu süre öne çekilebilir. Anne sütüyle beslenen bir bebekte genel olarak ek gıdaya geçişte bazı özellikler gözlemlenmelidir:
- Bebeğin başını dik tutması, oturabilmesi
- El-göz koordinasyonunun gelişmiş olması
- Eliyle nesneleri kavraması ve ağzına götürmesi
- Çiğneme ve yutma refleksinin gelişmesi ek gıdaya geçişinizi kolaylaştıracak özelliklerdendir.
Ek Gıdaya Erken Ya da Geç Başlanırsa Ne Olur?
Ek gıdaya başlama zamanı genel olarak 6. ay civarıdır. Ancak bazen daha erken ya da geç başlandığı da görülebilir. Erken geçişte mide ve bağırsakta bulunan enzimler tam gelişmediği için sindirim problemleri sıklıkla görülür. Bunun yanı sıra gaz problemlerinde artış, çiğneme refleksi henüz tam gelişmediği için yutma güçlükleri, alerjik reaksiyonlar görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca erken başlanan ek gıda bebeğinizin böbreklerindeki üre ve sodyum miktarını arttırır, vücuttaki sıvı miktarını azaltır.
Aynı şekilde ek gıdaya geç başlandığında da bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin; demir eksikliği, düşük kilo ek gıdaya geçiş geciktiğinde sıklıkla görülebilir. İlerleyen ayla birlikte anne sütü; bebek için yetersiz gelmeye başlar ve bebeğin ihtiyacı olan vitaminler sadece anne sütü ile karşılanamaz. Bu durumda bebekte gelişimsel gerilik görülebilir. Bu nedenle ek gıdaya geçiş kararını çocuğunuzun gelişimini takip eden çocuk doktorunuzla birlikte vermeniz en doğru olanıdır.

Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bu dönemde bebeğe verilecek ek gıdalar anne sütünün tamamlayıcısı olmalıdır.
- Ek gıdada kullanılan yiyecekler kaşık ile bebeğe verilmelidir. Biberon kullanmak çiğneme refleksini zayıflatacaktır.
- Ek gıdaya az az başlanmalı ve mümkünse öğle öğünü ek gıda zamanı olarak seçilmelidir.
- Bebeğiniz bir yiyeceği beğenmezse, zorlamamalısınız. Bazı tatlara alışmasının zaman alabileceğini unutmayın.
- Yemek zamanlarını keyifli hale getirmek için hoşuna gidebilecek özelliklerde tabak, kaşık seçmeniz özendirici olacaktır.
Ek Gıdaya Geçişte Besin Alerjisine Dikkat
Bebeğiniz ek gıda ile tanıştığında besin alerjisi oluşma ihtimali olduğunu unutmayın. Bu nedenle üç gün kuralını uygulayabilir ve doktorunuzun da fikrini alarak, alerji riski daha az olan besinlerle başlayabilirsiniz. Üç gün kuralı; aynı besini üç gün boyunca vererek, bebeğinizi gözlemlemeniz ve herhangi bir alerjik reaksiyon (döküntü, ishal, kusma, egzama) gelişip gelişmediğini gözlemlemenizdir.

Ek Gıda Öncesi Alışveriş Listenizde Neler Olmalı?
Gözlemleriniz sonucu bebeğinizin ek gıdaya geçişe hazır olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzun da onayıyla ek gıda serüvenine geçiş yapabilirsiniz. Bu kararı aldıktan sonra, öncelikle alışverişe çıkmanız ve ek gıdaya geçişte kullanacağınız malzemeleri almanız gerekecektir. Peki alışveriş listenizde neler olmalı ve alacağınız ürünlerin/malzemelerin özellikleri neler olmalıdır?
1-Mama Sandalyesi
Ek gıdaya geçişte listenizin başında mama sandalyesi yer almalıdır. Mama sandalyesi bebeğinizin düzenli yemek yeme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olacaktır. Bebeğinizin yemek rutinlerinin de vazgeçilmezi olacaktır. Araştırdığınızda çok farklı özelliklere sahip mama sandalyeleri bulabilirsiniz. Ancak uzun süreli kullanmayı düşünüyorsanız; yüksekliği ayarlanabilir, güvenliği açısından bebeğiniz hareket ettiğinde kolay devrilmeyecek, farklı oturma pozisyonlarına ayarlanabilecek bir mama sandalyesi tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı yerlerde kullanacaksanız taşıma kolaylığı sağlamak için tekerlekli bir mama sandalyesi araştırabilirsiniz.
2-Cam Rende
Meyve ve sebzeleri pütürsüz hale getirmenizi sağlayacak cam rendeyi pek çok bebek mağazasında bulabilirsiniz. Rendenin cam olması yiyeceklerin vitamin kaybının olmaması açısından önemlidir. Ek gıdaya geçişte ilk tercih edeceğiniz ürünlerdendir.
3-Silikon Mama Önlüğü
Ek gıdaya geçişle birlikte bebeğinizin kıyafetinin kirlenmesine alışmanız gerekecektir. Bu noktada mama önlükleri sizin kurtarıcınız olacaktır. Alışveriş listenizin ilk sıralarında yer alması gereken mama önlüklerinin silikonlu olması kolay temizlenmesi ve uzun süreli kullanmanız açısından daha kullanışlıdır.
4-Kullan At Mama Önlüğü
Silikon mama önlüklerinin yanı sıra kağıt yapıdaki kullan at önlükleri de pratik seçenekler arasındadır. Önlük yıkama derdiniz olmadan tek kullanımlık bu önlükleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.
5-Mama Tabağı
Bebeğiniz için seçeceğiniz mama tabaklarının masaya yapışan, tabanı vakumlu tabaklar olması, her şeyi fırlatmaktan hoşlanan bebeğiniz için önleyici bir çözüm olacaktır. Tabanı sabit bu tabakları uzun süre kullanmanız mümkündür. Bebeğiniz için seçeceğiniz malzemelerin onun hoşuna gidecek figürleri içermesi, yemek saatlerinin daha keyifli hale gelmesinde etkili olacaktır. Bunun yanında ilerleyen aylarda birkaç yiyecek sunmak için bölmeli tabakları da tercih edebilirsiniz.
6-Silikon Uçlu Mama Kaşığı
Kullanacağınız mama kaşıklarının silikon uçlu olması damağını acıtmaması ve kendisinin de güvenli şekilde kullanması açısından önemlidir.
7-Mama Termosu
Mama termosu sayesinde özellikle dışarıya çıkarken, hazırladığınız yemeği muhafaza edebilirsiniz. Yemeğin ısısını koruması, bozulmasını önlemesi açısından mama termosu ek gıdaya geçişte temin etmeniz gerekenlerdendir.
8-Buharda Pişirme Makinesi
Sebzeleri buharda hazırlayarak bebeğinize sunmanız en sağlıklı olandır. Çünkü bu sayede besinlerin vitamin değerini korumuş olursunuz. Piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz buharda pişirme makineleri mevcuttur. Ancak tel bir süzgeç ya da metal kevgirler yardımıyla da buharda pişirme işini halledebilirsiniz. Seçim sizin…
9-Alıştırma Bardağı
Ek gıdaya geçişle birlikte bebeğinizin su ihtiyacı da olacağı için özellikle kulpları olan alıştırma bardaklarını tercih edebilirsiniz. Kulbu sayesinde bebeğiniz kendi de rahatlıkla su ihtiyacını karşılayabilecektir. Bunun yanı sıra sütünü, meyve suyunu kendi tüketmesi için de deneyim kazanacaktır.
10-Meyve ve Sebze Filesi
Ek gıdaya geçişte bebeğinize sebze ve meyveleri güvenli bir şekilde sunmanın alternatif yollarından biri meyve ve sebze fileleridir. Ağız kısmı pamuk ve polyester yapıda fileden oluşan bu ürün ile bebeğinizin çiğneme ve yutma alışkanlığı edinmesini boğazına bir şey kaçma riski olmadan destekleyebilirsiniz. Emzik şeklindeki yapısı sayesinde bebeğiniz kolaylıkla kullanabilecektir.

Ek Gıdaya Başlamak İçin Uygun Besinler
Ek gıdaya başlayacağınız yiyeceklerin bebeğinizin kolay sindirebileceği yiyecekler olmasına dikkat etmelisiniz. Başlangıçta kabak, patates, bezelye,havuç, bal kabağı gibi sebzeler tercih edilebilir. Genel olarak;
- Yoğurt
- Şekersiz muhallebi
- Meyve ve sebze püresi
- Sebze çorbaları
- Yumurta sarısı (doktorunuzun önerdiği kadar) ek gıdaya geçişte sıklıkla tercih edilen ilk besinlerdendir.
Ek Gıdaya Geçişte Bakıcınız En Büyük Destekçiniz Olsun
Ek gıdaya geçiş bebeğinizle aranızda bir güç mücadelesine dönüşmemeli ve bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasının temellerini oluşturmalıdır. Bu süreçte bakıcınızın da sizi destekleyen bir tutum içinde olması önemlidir. Bu nedenle bebek bakımı ve beslenmesi ile ilgili bilgi sahibi bir bakıcı seçmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. EvdekiBakıcım ailesi olarak bebek bakımı konusunda uzman kadromuzla sizin yanınızdayız.
Bebeğinizin kendi kendine yeme alışkanlığı kazanmasında etkili bir yöntem olan BLW ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için “BLW Yöntemi İle Ek Gıdaya Geçiş” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.