Kışın gelmesiyle hastalıklar da evimize misafir olmaya başladı, özellikle çocuğunuz kreş, anaokulu gibi toplu yaşanılan yerlerde bulunuyorsa hasta olmaması neredeyse imkansız. Ancak alınacak basit önlemlerle çocuğunuzu hastalıklardan korumak, en azından hastalığın etkilerini en aza indirmek mümkün. Bu konuda sizin kadar çocuğunuzun bakımında büyük rol üstlenen bakıcınızın da sorumlulukları var elbette. Onun da çocuğunuzun sağlığını korumak için gerekli hassasiyeti göstermesi son derece önemli. Yazımızda kış hastalıklarından çocuğunuzu korumanın yolları ile sizin ve çocuk bakıcınızın yapabileceği basit önerileri okuyabilirsiniz.
Çocuklar Kışın Neden Daha Çok Hasta Olurlar?
Sadece çocuklar değil, biz yetişkinler de kış mevsiminde daha sık hasta oluruz. Özellikle nezle, zatürre, grip, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar kış aylarında karşımıza sıklıkla çıkan hastalıklardandır. Bunun nedeni soğuk havada virüs ve mikropların daha uzun süre yaşama ortamı bulmasıdır. Bilhassa üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuk hava ve kalabalık ortamlarda çok kolay yayılma fırsatı bulurlar. Bunun yanı sıra, okulların açık olması, soğuk hava ile birlikte kapalı alanda geçilen sürenin artması da hastalık riskini kış aylarında arttıran başlıca sebeplerden. Bu nedenle kış mevsiminde özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda çok uzun süreli bulunmamak, bağışıklığı güçlendirici takviyeler kullanmak ve hasta kişilerle temas etmemek çocuğunuzda hastalık riskini azaltmanın en iyi yollarındandır.

Kış Hastalığından Çocuğunuzu Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Çocuğunuzun hastalıklara karşı dirençli olması bağışıklığının sağlam olmasına bağlıdır. Bu nedenle ne kadar güçlü bağışıklık, o kadar az hastalık diye düşünebilirsiniz. Peki çocuğunuzun daha az hasta olması ve bağışıklığının güçlenmesi için neler yapabilirsiniz?
1. El hijyenine dikkat edin.
2. Kapalı ve kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak kalın.
3. Sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayın.
4. D vitamini ile bağışıklığını güçlendirin.
5. Doğal probiyotiklerden sık sık tüketmesini sağlayın.
6. Açık havada zaman geçirin.
7. Evinizin temizliği ve düzenine dikkat edin.
8. Aşılarını takip edin.
Kış Mevsiminde de D Vitamini Almasını Sağlayın
D vitamini yazın olduğu kadar kışın da vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biridir. D vitamini eksikliğinde yorgunluk, halsizlik ve bağışıklığın zayıflaması dolayısıyla daha kolay hasta olma sıklıkla görülen bir durum; dolayısıyla kış mevsiminde de çocuğunuzun açık havaya çıkması ve güneş ışınlarını alması gerekir. Diğer taraftan doktorunuza danışarak çocuğunuz ve kendiniz için D vitamini içeren damla kullanmanız da büyük yarar sağlayacaktır; elbette ilaç öncesinde vitamin değerlerinize baktırmanız, sizin ve çocuğunuzun vücudunun neye ihtiyacı olduğunu anlamanız açısından önemlidir.
El Hijyenine Özen Gösterin
Çocuğunuz özellikle okula gidiyorsa, el temizliğine dikkat etmesi son derece önemlidir. Çünkü çocuklar kendilerini korumayı bilmezler ve her yere temas edebilirler. Bu nedenle yemekten önce doğru şekilde ellerini yıkaması gerekir. Kış hastalıklarından korunmak için bakıcınız çocuğunuza el hijyenini nasıl sağlayacağını uygulamalı olarak öğretebilir, birlikte el yıkama pratikleri yapabilirler. Bunun yanı sıra, hasta kişilere temas etmemesinin öğretilmesi, mendil kullanımı konusunda bilgi verilmesi de bu dönem için önemlidir.

Meyve Saati Rutininiz Olsun
Çocuğunuzun bağışıklığını güçlendirmede sağlıklı ve dengeli beslenmesi önemli bir role sahiptir. Sağlıklı yiyeceklerle çocuğunuzu beslemek için bebek bakıcınız günlük rutinler içine meyve saatini de ekleyebilir. Hatta çocuğunuzun daha istekle yemesini sağlamak için bu saati oyunlaştırabilir. Örneğin, markette birlikte meyveleri seçmek veya birlikte meyve salatası yapmak gibi etkinliklerle dahil olduğu durumlarda çocuğunuz meyve tüketiminde daha istekli olacaktır.
Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Probiyotik Takviyesi
Yararlı bakteriler olarak da bilinen probiyotikler, çocuğunuzun bağırsak sistemini düzenleyerek kış mevsiminde çocuğunuzu mide-bağırsak hastalıklarına karşı daha dirençli olmasını sağlar. Pek çok üst solunum yolu virüsü, mide-bağırsak sisteminde de rahatsızlıklara yol açabilir. Doktor önerisiyle kış mevsiminde belli aralıklarla kullanacağınız probiyotik desteği çocuğunuzun daha güçlü bir bağışıklığının olmasında oldukça etkili olacaktır. Kefir, yoğurt, turşu, şalgam doğal probiyotiklerdir ve çocuğunuz için tercih etmeniz uygun olacaktır.

Kış Hastalıklarından Çocuğunuzu Korumanın Yolları: Açık Havada Zaman Geçirin
Pek çok aile soğuk havada hasta olacağı endişesiyle, kış mevsiminde çocuklarını açık havaya çıkarma konusunda temkinli davranırlar. Ancak yapılan araştırmalar, düzenli şekilde açık havada zaman geçiren çocukların daha güçlü bir bağışıklığa sahip olduğunu ve daha az hastalandıklarını göstermiştir. Bu konuda uzmanların da savunduğu gibi; “Kötü hava yoktur, uygun olmayan kıyafet vardır” ilkesiyle hareket etmeniz akıllıca olur. Uygun giysilerle her mevsimde çocuğunuzun dışarıda zaman geçirmesini sağlayın. Bakıcınızın da bu noktada sizinle birlikte hareket etmesini isteyin; açık havada zaman geçirmek, kış hastalıklarından çocuğunuzu korumanın yolları arasında önemli yere sahiptir.
Kış Hastalıklarından Çocuğunuzu Korumanın Yolları: Uyku ve Dinlenme Düzenine Dikkat Edin
Çocuğunuzun dinlenmesi, vücut direncinin artması için önemli kriterlerden biridir; özellikle çocuğunuz okula gidiyorsa, eve geldiğinde dinlenmesi ve beslenmesine dikkat edilmesi, yaşına uygun uyku ihtiyacının karşılanması hastalıklara karşı dirençli olmasında etkilidir. Ayrıca, uyku ve dinlenme rutinlerinin olması, çocuğunuzun sağlıklı büyüme ve gelişiminde de rol oynayacaktır.
Kış Hastalıklarından Çocuğunuzu Korumanın Yolları: Aşılarını Düzenli Olarak Yaptırın
Çocuğunuzun aşılarını Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği şekilde düzenli şekilde yaptırın. Bunun yanı sıra, grip aşısı da her yıl yaptırmayı isteğe göre tercih edebileceğiniz aşılardandır. Bir önceki yıl gelişmiş virüsler aşı olarak yapılır; özellikle çocuk, yaşlı ve hamileler risk grubunda olduğu için grip aşısı yapılması önerilmektedir.
Kış Hastalıklarından Çocuğunuzu Korumanın Yolları: Çocuğunuzu Kalabalık Ortamlardan Uzak Tutun
Tabii ki, bu özellikle de çocuğunuz okula gidiyorsa çok mümkün olmayabilir; ancak toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri gibi ortamlarda daha az zaman geçirmek, okulda gerekli hijyen kurallarına dikkat etmesi konusunda çocuğunuzu bilinçlendirmeniz hastalık ihtimalini düşürecektir. Çocuğunuzla açık havada zaman geçirmek kalabalık ortamlara göre daha ideal olanıdır.
Kış Hastalıklarından Çocuğunuzu Korumanın Yolları: Dengeli ve Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin
Çocuğunuzun dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı olması, onu hastalıklara karşı koruyacaktır. Özellikle iyi bir kahvaltı ile güne başlamak ve gün içinde bol bol sıvı tüketmek, çocuğunuzun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayacaktır. Günlük beslenmesinde her besin türünden almasına, kefir, yoğurt, et, balık türü besinleri sık sık tüketmesi dikkat etmeniz gereken noktalardan. Diğer taraftan, doktorunuzun önerisiyle bağışıklığı güçlendirici vitaminler de dönem dönem tercih edilebilir.
Kış Hastalıklarından Çocuğunuzu Korumanın Yolları: Evinizin Hijyenine Dikkat Edin
Kış aylarında evinizin sık sık havalandırılması ve temizlenmesi önemlidir. Özellikle evinize misafir geldiğinde, kalabalık bir ortam oluştuğunda sonrasında havalandırma mutlaka yapılmalıdır. Diğer taraftan çocuğunuzun oyuncaklarının sık temizlenmesi de bu dönemde yapabilecekleriniz arasındadır.
Çocuğunuz Hasta Olduğunda Neler Yapmalısınız?
Ne yaparsanız yapın, tüm önlemlerinize rağmen çocuğunuz hasta olabilir. Bu durumda çocuğun çabuk toparlaması için dinlenmesine, uzmanın önerdiği ilaçları düzenli kullanmasına ve ateş varsa kontrollü bir şekilde düşmesi için gerekli önlemleri almanız yeterli olacaktır.
Bakıcınıza Öneriler
Çocuğunuzun bakımını sizinle birlikte paylaşan bebek bakıcısına da kış aylarında çocuğunuzun sağlığının korunmasında büyük sorumluluk düşmektedir. Bakıcınızın bu dönemde yapabilecekleri şunlardır:
- Çocuğunuza el hijyeni ile ilgili eğitim verebilir. Uygulamalı şekilde doğru el yıkama yöntemini öğretebilir.
- Çocuğunuzun dengeli ve sağlıklı beslenmesine, bol bol sıvı tüketmesine özen göstermelidir.
- Bakıcınız kendi hijyen ve sağlığına da özen göstermelidir.
- Çocuğunuzun uyku ve dinlenme düzenine dikkat etmelidir.
- Evinizin havalandırılması ve hijyeni gibi konularda sorumluluk almalıdır.
- Çocuğunuzu iyi gözlemlemeli ve halsizlik, durgunluk, huysuzluk gibi davranış değişikliklerini sizinle paylaşmalıdır.
EvdekiBakıcım İle Kış Mevsimi de Rahat Geçsin
Çocuğunuzun hasta olması sizi hem üzer hem de yorar. Diğer taraftan çalışıyorsanız sık sık izin almanız gerekebilir. Bu da sizi işverenlerinize karşı zorda bırakabilir. Bu noktada EvdekiBakıcım‘ın deneyimli kadrosu ile tanışıp, çocuğunuzun her koşulda emin ellerde olduğunun güvenini yaşamanızı öneriyoruz. Sitemizi ziyaret ederek, profesyonel kadromuzla tanışabilir ve aradığınız kişiye kısa sürede ulaşabilirsiniz.