Sonbaharın gelmesiyle birlikte alerji mevsimi de gelmiş oldu. Özellikle çocuklarda bu dönemde sıklıkla rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonları alerjik bünyeli çocuklarda daha ağır seyrediyor. Geniz akıntısı, göz sulanması, burun tıkanıklığı, sık tekrarlanan kulak enfeksiyonları, bu aylarda ailelerin alerjiye bağlı olarak yaşadıkları sorunların başında geliyor. Çocuğunuzun sonbahar alerjisi varsa ve buna bağlı gelişen problemlerle başa çıkmanın yollarını arıyorsanız, önerilerimize mutlaka göz atın.
Sonbahar Alerjisinin Sebebi Genetik Olabilir
Çocuğunuzun alerjik olmasının pek çok nedeni olabilir. Ancak yapılan araştırmalar, ailelerinde bu sorun olan çocukların alerjiye daha sık rastlandığını ortaya koyuyor. Yani genetik faktörler, çocuğunuzda alerjinin başlıca sebebi olabilir. Bunun yanı sıra erken doğum, sigara içilen ortama maruz kalma gibi sebepler de çocuklarda alerjik semptomları arttırabiliyor. Kısacası genetik etkenlerin yanı sıra çevresel koşullar da alerjiler üzerinde önemli etken.
Alerji Testleri İle Çocuğunuzun Alerjisinin Kaynağını Öğrenin
Çocuğunuzun alerji problemi olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle bu belirtileri neyin tetiklediğini bulmanız gerekir. Yani çocuğunuzun neye alerjisi var? Bu soruya cevap verebilmek için gözlem yapmanın dışında uzman tarafından yapılan alerji testlerinden yararlanabilirsiniz. Sebebi bulursanız, önlem almanız ve doğru tedaviye başlamanız da kolaylaşır. Aksi takdirde çocuğunuz pek çok gereksiz ilacı kullanmak durumunda kalabilir ve belirtiler ağırlaşabilir. Sonbahar alerjisi hava değişimi kaynaklı olabileceği gibi, polen, toz gibi sebeplerle de artabilir.
Sonbahar Alerjisi İle Kovid-19 Belirtileri Karışmasın
Aileler bu yıl kovid-19 nedeniyle çocuklarının alerjik rahatsızlıkları ile ilgili daha tedirgin. Çocuklarının alerjik semptomlarını en aza indirmenin yanı sıra, iki rahatsızlığın benzeyen belirtilerini karıştırmamak konusunda da dikkatli olunması gerekiyor. Alerjik reaksiyonlar zaman zaman, öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ancak, eğer bir üst solunum yolu enfeksiyonu yoksa çocukta ateş görülmüyor. Çocuğunuz bu tip bir rahatsızlık yaşadığında uzmana götürmek, doğru tedaviye başlanması zaman kaybetmemek ve kısa sürede iyileşmek adına yapılması gereken en doğru adım olacaktır.
Sonbahar Alerjisi İçin Öneriler
Sonbahar alerjisi yaşam kalitesini düşüren, çocukta sık tekrarlayan enfeksiyonlara zemin hazırlayan bir hastalık. Bu nedenle bu sorunu çözmek veya en aza indirmek çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için de son derece önemli. Sonbahara alerjisini önlemek için işte yapabileceğiniz birkaç basit öneri:
- Evinizi sık sık havalandırın.
- Çocuğunuzun yaşadığı ortamın nemini kontrol edin. Aşırı kuru ortam, boğazının ve burnunun kurumasına neden olur.
- Tozlu ortamlar alerjiyi tetikler. Bu nedenle çocuğunuzu tozlu ortamlardan uzak tutun.
- Bağışıklığını güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmesine önem verin.
- Grip aşısı yaptırın.
- Alerji uzmanın takibinde olun.
1- Ortamı Sık Sık Havalandırın
Çocuğunuzun alerjik bir bünyesi varsa, kapalı ve havasız ortamlarda belirtiler tetiklenebilir. Bu nedenle hava soğuk da olsa her gün evinizi havalandırın. Evin ısısının birden düşmemesi için, aynı anda değil, sıra ile odalarınızı havalandırabilirsiniz.
2-Tozlu Ortamdan Uzak Durun
Toz ve ev akarları, alerjik semptomları tetikleyebilir. Bu nedenle çocuğunuzun alerjisi olduğunu biliyorsanız, sık sık toz almanız, çocuğunuzun çarşaflarını değiştirmeniz iyi olacaktır. Bunun yanı sıra evde sigara içilmemesi, toza neden olacak eşyaların özellikle çocuk odasında kullanılmaması da yararlı olacaktır. Halı, büyük dolaplar tercih etmemek de alerjik bünyeli çocuğunuz için ideal olanıdır.
3- Sağlıklı ve Dengeli Beslenmesini Sağlayın
Sağlıklı ve dengeli beslenmek her çocuk için gerekli olandır. Ancak özellikle alerjisi olan çocukların, hastalıklara karşı daha dirençli olması için bağışıklıklarını güçlendirmek en önemli şartlardan biridir. Diğer taraftan sonbahar alerjisi dışında çocuğunuz herhangi bir besine karşı da semptom gösterebilir. Bu durumda bu yiyeceğin tespit edilip menüsünden çıkarılması son derece önemlidir.
4- Maske Kullanmayı İhmal Etmeyin
Korona virüs nedeniyle maske ayrılmaz bir parçamız olmuş durumda. Ancak normal şartlarda da alerjik çocukların mevsim geçişlerinde de maske takması, özellikle polen alerjisinden korunması için gerekli. Çocuğunuzun eve geldiğinde elini yüzünü yıkamak da polen, mantar alerjisine karşı yapabilecekleriniz arasında.
5- Sonbahar Alerjisi İçin Uzmana Başvurun
Sonbahar alerjisi çocuğunuzun yaşam kalitesini düşürür ve birçok hastalığa zemin hazırlar. Ancak tedavi edildiğinde etkileri yok denecek kadar azdır ve ilerleyen yaşla birlikte tamamen ortadan kalkabilir. Bu nedenle erken dönemde bir alerji uzmanına gitmek ve onun önerdiği ilaç tedavisini sürdürmek son derece önemlidir. Pek çok aile ilaçla birlikte alerjik semptomlar kaybolunca ilacı kesme eğilimindeler. Ancak, doktorunuzun önerdiği süre boyunca hastalığın etkileri ortadan kalksa bile tedaviye devam etmeniz, kesin sonuca ulaşmanızı sağlar.
Çocuk Bakıcınız Sonbahar Alerjisi İçin Neler Yapabilir?
Alerjik çocukların bakımlarında daha özenli olmanız, gerekli tedbirleri almanız sağlıklı olmaları bakımından son derece önemlidir. Bu nedenle çalışacağınız bakıcınızın da bu konuda hassas olması gerekir. Örneğin; evi havalandırması, çocuğunuzun dengeli ve sağlıklı beslenmesine dikkat etmesi, sigara içmemesi hastalığının tetiklenmemesi için dikkat etmesi gerekenler arasında yer alır. Bunun yanı sıra kişilik olarak; düzenli, sorumluluk sahibi, dürüst, kişisel hijyenine dikkat eden, işini seven kişilerle bu süreci sürdürmeniz daha kolay olacaktır.
EvdekiBakıcım İle Profesyonel Destek Yanınızda
EvdekiBakıcım; uzun yıllardır bakıcılık sektöründe aileleri profesyonel hizmet ile buluşturmaktadır. Bunun yanı sıra son dönemde evinizin hijyeni ve temizliğinde de EvdekiBakıcım ayrıcalığını yaşayın. Çocuğunuzun alerji sorununu azaltmak için doğru bakıcıyı da, evinizin hijyeni için gereken yardımcıyı da doğru adreste bulmak istiyorsanız sizi bekliyoruz. Whatsapp destek hattı üzerinden, Instagram DM’den ya da sitemizdeki başvuru formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.