Bebek bakımı ciddi ve önemli bir konudur, büyük bir sorumluluk gerektirir; özellikle kış aylarında hastalıkların artması, aileleri zorlayan konuların başında gelmektedir. Eğer siz de bu konuda zorlanıyorsanız; kış aylarında bebek bakımı hakkında bilmeniz gerekenler ve bakıcınızın bu konuda yapabilecekleri ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabileceğiniz bu yazımıza göz atmanızı öneririz.
Kış Mevsiminde Bebekler Neden Daha Sık Hasta Olurlar?
Kış ayları, yetişkinlerin de sıklıkla hasta olduğu aylardır. Ancak bebekler, çocuklar ve yaşlı kişiler için risk daha fazladır. Basit bir soğuk algınlığı bile, kısa sürede ilerleyebilir ve tehdit edici olabilir; bunun başlıca sebebi, risk grubundaki kişilerin bağışıklıklarının çok güçlü olmamasıdır. Bunun yanı sıra, özellikle bebek ve çocuklar hastalıklara karşı kendini korumayı bilmez; her yere dokunurlar, özellikle oral dönemde ellerini ya da buldukları nesneleri ağızlarına götürürler. Bu durum da hastalıklara yakalanma risklerini arttırır. Diğer taraftan kış mevsimi, soğuk havanın da etkisiyle özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı bir dönemdir. Havanın soğuk olması nedeniyle, kapalı alanlar daha çok tercih edildiği için hastalıklar daha kısa sürede yayılma fırsatı bulurlar. Bu nedenle bu aylarda bebeklerin hasta olma riski de daha fazladır.
Kış Aylarında Bebek Bakımı Konusunda Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Bebeğiniz dört mevsim özel ilgiye ihtiyaç duyar. Ancak havaların her geçen gün soğuduğu, hastalıkların arttığı kış mevsiminde biraz daha fazla ilgi ve bakım, onun sağlıklı büyümesi için son derece önemlidir. Kış aylarında bebek bakımı konusunda sizin ve bebek bakıcınızın dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Peki, bu noktalar nelerdir?
- Bebeğinize her gün nemlendirici losyonla masaj yapmak
- Mevsime uygun, terletmeyecek pamuklu kıyafetler giydirmek
- Sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlamak
- Düzenli açık havaya çıkarmak
- Bakımını üstlenen kişilerin el hijyenine dikkat etmesi
- Kapalı ve kalabalık ortamlarda olabildiğince az bulunmak
- Aşı takvimini takip etmek
- Uyku ve dinlenme düzenine dikkat etmek bunlardan birkaçıdır.
Soğuk Havadan Bebeğinizin Cildi de Etkilenir
Kış ayları bebeğinizin sadece üst solunum yolunu etkilemez. Çok hassas olan cildi de soğuk havanın etkisiyle kuruyabilir, kaşınabilir, kızarabilir. Bu nedenle bebeğinizin cilt sağlığına da kış aylarında özel ilgi göstermeniz gerekir. Bebeğinizin cilt tipine uygun bir nemlendirici kullanmak, her gün losyonla masaj yapmak, bebeğinizin hem cildini korur hem de rahatlamasını sağlar. Ancak seçeceğiniz nemlendiricinin içeriğinin doğal olmasına ve kozmetik maddeler içermemesine dikkat etmeyi unutmayın.
Kış Aylarında Bebek Bakımı İçin Uygun Kıyafetler Seçmek Önemlidir
Bebeğinize kış aylarında üşümesin diye çok kalın kıyafetler giydirmek, terlemesine ve daha kolay hasta olmasına neden olur. Ayrıca çok kalın kıyafetler hareket etmesini de kısıtlayacağı için bebeğiniz huzursuz hisseder. Bunun yerine, hareketini kısıtlamayacak, terletmeyecek pamuklu giysiler tercih etmeniz; kalın bir kazak yerine ince bluz ve çıkarılabilir hırka tarzı giydirmeniz daha pratik ve ideal olacaktır. Böylece sıcak bir ortama girdiğinizde, hırkasını çıkarmanız yeterli olur. Ev ortamında da oda sıcaklığını belli bir düzende tutmanız, bebeğinizin odasında havanın kurumasını önlemek için buhar makinesi gibi odada nem düzenini sağlayıcı makine kullanmanız bebeğinizin gece de rahat uyumasını sağlayacaktır.
Kış Aylarında Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Bebeğinizin ilk besini anne sütüdür ve ilk altı ay bu bebeğiniz için yeterli bir besindir. Ayrıca anne sütü, içeriği bakımından bebeğinizi hastalıklara karşı koruyucu etkili bir güçtür. Ancak herhangi bir sebeple bebeğiniz anne sütü alamıyorsa, devam sütleri ile bu süreci devem ettirebilirsiniz. Altı aydan sonra ise ek gıdaya geçiş süreci başlar. Bu dönem kış aylarına denk geliyorsa, sebze ve meyve ağırlıklı bir geçişi tercih edebilirsiniz; özellikle sebze çorbaları kış mevsimi için idealdir. Yine doğal probiyotik olarak adlandırılan yoğurt da ek gıdaya geçişte tercih edebileceğiniz ilk besinlerdendir. Bunun yanı sıra, et protein kaynağıdır ve bebeğinizin bağışıklığının güçlenmesinde oldukça etkilidir. İlk aylarda bebeğinizin çorbasına kıyma şeklinde ekleyebilirsiniz; ilerleyen zamanlarda ise et ve balık ayrı ayrı da bebeğinizin menüsünde yer almalıdır.
Kısaca bebeğinizin sağlıklı her besinden tüketmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle dengeli bir beslenme rutini oluşturmanız, reddettiği yiyecekler konusunda ısrarcı olmamanız, oyalayarak değil, tadını keşfetmesini sağlayarak ve yemek yemeyi sevdirerek bir beslenme alışkanlığı edinmesini sağlamanız, sağlıklı olmasında büyük rol oynayacaktır.
Aşı Takvimini Takip Edin
Bebeklik döneminde Sağlık Bakanlığı’nın uygun gördüğü aşıların belirlenen zaman aralıklarında yaptırılması bebeğinizin sağlığı açısından son derece önemlidir. Diğer taraftan, Sağlık Bakanlığı listesinde olmayan ancak aile kararı ile yaptırılan aşılar da bulunmaktadır. Bu noktada, doktorunuzun fikrini almak ve buna göre bu aşıları yaptırıp yaptırmayacağınıza karar vermek ideal olanıdır.
Kış Aylarında Bebebk Bakımı İçin El Hijyenine Dikkat Edin
Bebekle temas eden kişilerin kişisel bakım ve hijyenlerine dikkat etmeleri, bebeğinizin sağlığı açısından son derece önemlidir. Özellikle bebek bakıcısı işe alırken bu özelliği de göz önünde bulundurmanızı öneririz. Sık sık ellerini yıkaması, ilerleyen yaşla birlikte çocuğunuza bu konuda örnek olması, uygulamalı olarak doğru el yıkama tekniklerini öğretmesi de önemlidir. Diğer taraftan bebeğinizin beslenmesinde kullanacağı sebze ve meyvelerin de hijyenine dikkat etmesi, bebeğinizin hastalıklardan korunmasında etkilidir.
Açık Hava Rutininiz Olsun
Havaların soğuması ile birlikte, kış aylarında aileler kapalı mekanları daha çok tercih etmektedir. Ancak kapalı ve kalabalık ortamlarda hastalıkların bulaşma riski daha yüksektir. Bu nedenle uygun giysilerle, her gün düzenli olarak bebeğinizi açık havaya çıkarın. Açık havada zaman geçirmek, bebeğinizin bağışıklığını güçlendirecektir; bu sayede bebeğinizin daha pozitif ve rahatlamış olduğunu da fark edebilirsiniz.
Kış Aylarında Bebek Bakımı İçin Dinlenme ve Uyku Düzenine Dikkat Edin
Bebeğinizin büyümesinde ve gelişiminde uyku önemli bir role sahiptir. Bunun yanı sıra, uyku düzeni olan bebekler daha huzurludur. Özellikle kış aylarında bebeğinizin sağlığını korumada, hastalıklara karşı direncini arttırmada dinlenme ve uyku düzenine dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
EvdekiBakıcım İle Bakıcınıza Ulaşın
Bebeğinizin sağlıklı olması, iyi bir bakım sağlanması ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle bebeğinize bakacak kişinin, donanımlı ve deneyimli olması, sizinle aynı hassasiyetleri paylaşması öncelikli tercih sebebiniz olmalıdır. Onun ihtiyaçlarının farkında olan, beslenme, uyku, temizlik gibi konulara özen gösteren bir bakıcı ile çalıştığınızda hem sizin içiniz rahat eder hem de bebeğiniz daha huzurlu ve sağlıklı olur. EvdekiBakıcım ailesi olarak; profesyonel bebek bakıcısı kadromuzla tanışmanızı, bebeğinizle ilgili her konuda keyifli bir süreç yaşamanızı diliyoruz.