Alzheimer hakkında yapılan en genel tanım beyin hücrelerinin zamanla ölümüne bağlı olarak düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya neden olan nörolojik bir rahatsızlık şeklindedir. İlerlemesi uzun yıllar sürer. Çoğunlukla 65 yaş ve üstü kişilerde görülse de genç vakalara da rastlanabilmektedir. İleri evre alzheimer hastalığında kişi, kendini tam olarak ifade edemez, sosyal ve zihinsel becerilerinde ciddi kayıplar olur. Bu nedenle bu rahatsızlığı olanların yalnız bırakılmaması, bakımlarının güvenilir ve deneyimli kişilere emanet edilmesi kişinin sağlığı ve güvenliği bakımından son derece önemlidir.
Alzheimer Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer hastaları, başlangıç aşamasında genellikle bilinç karışıklığı, hafızanın zayıflaması gibi sebeplerle hastaneye başvurabilirler. Ancak hastalık ilerlemeye başladığında;
⦁ Bilinç karışıklığında artış
⦁ Kişinin bulunduğu ortama adapte olmakta zorlanması
⦁ Kişinin iyi bildiği yerlerde kaybolması
⦁ Konuşma ve dil becerilerine ilişkin problemler
⦁ Agresif davranışlar sergileme, yakın çevresine karşı kuşkucu yaklaşma
⦁ Halüsinasyon ve sanrılar
⦁ Kişilerin günlük aktivitelerini yardımsız yapmakta zorluk çekmesi
⦁ Kaygı ve depresyon gibi belirtiler görülebilir.
Son evrede ise belirtiler ağırlaşır. Kişinin ailesini ve yakın geçmişini tamamen unutması, hatta kendini bile tanımakta zorlanması gibi sorunlar görülebilir. Bu nokta kişinin bakımı için bir hasta bakıcıdan destek almak, yalnız bırakmamak güvenliği açısından da gereklidir.

Alzheimer Neden Olur?
Yapılan araştırmalar, Alzheimer hastalığının sebebini tam olarak ortaya koyamamıştır. Ancak ileri yaş, obezite, ailede hastalık öyküsünün bulunması, kötü alışkanlıklar, sağlıklı ve dengeli beslenmemek, uyku bozuklukları, geçmişte yaşanan kafa travmaları alzheimer riskini arttıran faktörler arasında yer alır.
Alzheimer ve Demans Arasındaki Fark Nedir?
Demans ve alzheimer pek çok ortak belirti taşır ancak her ikisi de farklı değerlendirilmelidir. Demans halk arasında bunama olarak bilinir. Diğer taraftan uzmanlar tarafından demans bir rahatsızlık olarak değil, semptomlarıyla genel bir durumun adı olarak kullanılır. Bu açıdan alzheimer da, demansın bir alt türü, çeşidi olarak kabul edilir. Kısaca, alzheimer bir hastalık iken, demans daha geniş kapsamlı bir durumdur.
Alzheimer Kaç Evreden Oluşur?
Alzheimer tıp dünyası için hala bilinmezlerle dolu olsa da, doktorlar farklı belirtilerin görüldüğü 3 evreden bahsetmektedir. Birinci evre; daha hafif semptomların görüldüğü, genellikle 2-4 yıl arası süren dönemdir. Eşyaların yerini karıştırma, zihin bulanıklığı bu süreçte görülen belirtiler arasındadır.
İkinci evre ise; kişinin kaygı ve şüphelerinin arttığı, depresyon, mutsuzluk gibi duygu durumlarına rastlanan, hafıza kaybının arttığı süreçtir. Kişi birkaç yıldan 10 yıla kadar bu evrede kalabilir.
Üçüncü evrede görülen belirtiler daha ağırdır. Kişi basit günlük işlerini kendi yapamaz hale gelir. Zihinsel ve sosyal becerilerinde ciddi kayıplar görülür. Çoğu zamanını uyuyarak geçirir. Evden yalnız çıktığında adresini bulamama, kendini ifade edememe gibi sorunlar yaşanabilir. Bu aşamada olan hastayı yalnız bırakmamak en doğru olandır.

Alzheimer Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Nasıl Teşhis Edilir?
Alzheimer tanısı nöroloji uzmanları tarafından yapılan pek çok tetkik sonucu konur. Bu noktada hastanın öyküsü de önemlidir ve hastanın yakın çevresinin anlatacakları da detaylı şekilde dinlenir. Daha sonra ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntülemesi (MR) gibi uygulamalar ve kişilik testleri tanı için uygulanabilir. Uzman tarafından uygulanacak başka tanı testleri ile birlikte kapsamlı bir değerlendirme yapılarak net teşhis konulabilir.
Alzheimer Tedavi Edilebilir Mi?
Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Ancak belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden hekime başvurulması önemlidir. Çünkü erken teşhis edildiğinde semptomlar hafifletilebilir ve hastalığın seyri yavaşlatılabilir. Bu durum da kişinin yaşam kalitesinin yüksek olmasını sağlar. Doktorun önerdiği ilaç tedavisinin yanı sıra hastanın yaşadığı evde güvenlik açısından bazı düzenlemeler yapmak da olası kaza risklerini ortadan kaldırır.
Alzheimer Hakkında Bilmeniz Gereken Detay: Ev Düzeni
Alzheimer hastalığında görülen en belirgin semptom unutkanlıktır. Bu nedenle kişinin hatırlamasına yardımcı olacak notlar evde görebileceği yerlere yapıştırılabilir. Bunun yanı sıra özellikle ilerleyen aşamalarda kişi pek çok bilişsel işlevi yitirir, bedensel olarak hareketlerinde zayıflıklar görülebilir. Bu da kazalara neden olabilir. Kişi kendisine zarar verecek durumları fark edemeyebilir. Evde kazaya neden olabilecek şeyleri kaldırmak, kapılara, pencerelere kilit taktırmak bu açıdan sizi rahatlatabilir. Tüm bunların yanı sıra bu konuda deneyimli ve donanımlı bir hasta bakıcı ile çalışmak, hem hastanızın hayat konforunu arttırır, hem de sizin içiniz rahat şekilde diğer işlerinize dönebilmenizi sağlar.

Alzheimer Hakkında Deneyimli Hasta Bakıcı İle Çalışmak Neden Önemli?
Hasta bakıcılık zor ve ciddi bir iştir. Özellikle alzheimer hastalığı gibi özel bir durum varsa, çalışacak kişinin daha özenli ve dikkatli olması gerekir. Bu durumda çalışacağınız kişinin bu hastalıkla ilgili bilgi sahibi olması, hatta tecrübeli olması sizin açınızdan önemlidir. Bu sayede size de rehberlik edebilir, hastanızın da ihtiyaçlarını daha kolay fark eder ve davranışlarını kolaylıkla yorumlayabilir. Gerekli önlemleri zamanında alabilir. Diğer taraftan, ilerleyen evrelerde hasta kişinin sürekli bakıma ve refakate ihtiyacı olabilir. Bu durumda tek başına bir kişinin bu işleri üstlenmesi yorucu ve yıpratıcı olabilir. Bu süreçte hasta bakıcı sizin en büyük yardımcınız olabilir. İşbirliği içinde yakınınıza destek olurken, kendinizi de unutmamış olursunuz.
Hasta Bakıcıda Aramanız Gereken Özellikler Neler?
Alzheimer hastası yakınınızı emanet edeceğiniz kişinin güvenilir olması öncelikle aramanız gereken kriterdir. Bunun için de, çalışmayı düşündüğünüz kişiyi tanımaya çalışmanız gerekir. İlk görüşmeden itibaren adayınızı gözlemleyin, referansları ile görüşün, sertifika, diploma, sağlık raporu gibi belge ve evraklarını inceleyin. Genel olarak iyi bir hasta bakıcıda bulunması gereken özellikleri taşıyıp taşımadığını anlamaya çalışın.
- Sorumluluk sahibi
- Dikkatli ve düzenli
- Hasta bakımı, ilkyardım, iletişim gibi konularda eğitimli veya bilgi sahibi
- Kişisel bakım ve hijyenine önem veren,
- Sağlıklı
- Dinamik
- Empati becerisi yüksek
- Sakin, sabırlı, şefkatli
- Güvenilir referanslara sahip kişilerin bu iş için uygun olduğunu düşünebilirsiniz.

EvdekiBakıcım İle Hasta Bakıcı Arayışınız Son Bulsun
EvdekiBakıcım, 2015 yılından bu yana evde bakım hizmetleri konusunda ailelerin ilk tercih ettiği sektörde lider konumda olan ajanstır. Eğitimli ve deneyimli kadrosu ile, kriterlerinize uygun kişiyi kısa sürede ve kolaylıkla bulmanızda en büyük yardımcınızdır. Aradığınız özellikleri belirten ilanınızı sitemizde yayınlayabilir veya whatsapp, Instagram DM yoluyla bize ulaşabilirsiniz. Aradığınız kaliteli hizmete kavuşmak, EvdekiBakıcım ile sandığınız kadar uzak değil…