Son dönemlerde görülen yeni tip virüsler herkesi etkilemektedir. Virüsten korunmak için yapılması gerekenler arasında en önemlisi özellikle kişisel hijyene ve bulunduğunuz ortamın temizliğine dikkat etmek. Aslında tüm virüs temelli hastalıklarda kilit nokta hijyen. Peki bu dönemde kendimizi ve ailemizi bulaşıcı hastalıklardan korumak için neler yapabiliriz?
Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmak İçin Neler Yapmalısınız?
Kış mevsimlerinde sıklıkla görülen bulaşıcı hastalıklar son yıllarda daha uzun süreli ve daha ağır şekilde seyrediyor. Kirli hava, kalabalık ortamlar, stres ve yoğun iş temposu gibi sebepler hayat kalitemizi olumsuz etkiliyor ve bizi hastalıklara karşı daha güçsüz ve savunmasız bırakıyor. Ancak sebep ne olursa olsun önceliğimiz sağlığımız olmalı. Bu nedenle hasta olmadan basit önlemlerle kendimizi korumak hem daha pratik,hem de daha az yorucu.
Peki bulaşıcı hastalıklardan korunmak için neler yapabiliriz?
- Kişisel bakım ve hijyene dikkat etmek
- Bulunulan ortamın temiz ve düzenli olması
- Bulunulan kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılması
- Sağlıklı ve düzenli beslenmeye önem verilmesi
- Dinlenme ve uyku için yeterli zaman ayrılması
- Kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulması, gerekli durumlarda maske kullanılması
- Hasta kişilerle görüşülmemesi
- Açık havada zaman geçirilmesi, sağlığımızı korumak ve hastalıklara karşı dirençli olmak için yapabileceklerimiz arasında.

1-Kişisel Bakım ve Hijyen
Bulaşıcı hastalıkların pek çoğu damlacıklar yoluyla bulaşıyor, bu nedenle kirli ellerle; burun, ağız ve gözlere dokunmamak gerekiyor. Bu noktada el temizliğine dikkat etmek son derece önemli. Ellerin sık sık en az 20 saniye süreyle sabunla yıkanması ve el dezenfektanları kullanılması hijyeninizi sağlamanızda etkili olacaktır. 80 derecelik kolonya da, korona virüs başta olmak üzere, pek çok virüsün üremesini engelliyor. Çantanızda el dezenfektanı, ıslak mendil ve 80 derecelik bir kolonya bulunması dış ortamlarda da kendinizi korumanızı sağlayacaktır.
Bunun yanı sıra eve girer girmez dışarı kıyafetlerinizi değiştirmek, duş almak da dikkat etmeniz gerekenler arasında.
Çocuklar için de aynı hassasiyeti göstermek bebek bakıcısının ve sizin sorumluluklarınız arasında. Özellikle küçük yaşta çocuğunuz varsa, onun el hijyenine dikkat etmesini sağlamak için model olmanız, hapşırdığında ağzını nasıl kapatması gerektiğini göstermeniz sağlığını korumasına yardımcı olacaktır.
Ağız ve Diş Sağlığına Önem Verin
Virüsler ağız yoluyla alınır ve bir süre ağız içinde kalabilirler. Onların ilerlemesini durdurmak için yapabileceğiniz en iyi şey, ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmeniz olacaktır. Dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra günde en az 3 defa, tuzlu ya da karbonatlı su ile gargara yapmanız, mikropların üremesini önleyecektir. Aynı şekilde burun içinizi de tuzlu su ile temizleyebilirsiniz.
2- Evinizin Temizliğine Dikkat Edin
Kişisel temizliğinizin yanı sıra evinizin de temiz ve düzenli olması hastalıklara yakalanma riskinizi düşürecektir. Bulunduğunuz tüm kapalı ortamları düzenli olarak havalandırın. Özellikle masa, kapı kolu gibi sık dokunulan yüzeyleri dezenfekte edin. Evinizin dezenfeksiyonu için profesyonel destek almanız, evinizin tüm alanlarının detaylı olarak steril olmasını sağlayacaktır.
Bu noktada profesyonel bakıcı bulma konusunda her zaman yanınızda olan EvdekiBakıcım, evinizin hijyeni konusunda da sizin en büyük destekçiniz olmak istiyor. Size yeni bir hizmet sağlayarak, korona virüse karşı evlerin dezenfekte edilmesini sağlıyor. Siz de, bu hizmetten yararlanmak istiyorsanız, EvdekiBakıcım linkini ziyaret edebilirsiniz.

Ev Dezenfeksiyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
Dezenfeksiyon, hastalık yapan mikroorganizmaların uzaklaştırılması ve tamamen ortadan kaldırılması işlemidir. Ev dezenfeksiyonu da bu anlamda önemlidir. Çünkü evde pek çok alan mikroplar için ideal yerlerdir. Örneğin; halı, koltuk, kapı kolları, masa ve dolaplar mikroplar için ideal yaşam alanlarıdır. Ev dezenfeksiyonunda yüksek ısı yöntemi ya da UV ışını ile dezenfekte yöntemi tercih edilebilir. Her iki yöntemde de evdeki eşyalara zarar vermeyen, tüm mikroorganizmaları öldüren, kokusuz ve renksiz ürünler kullanılır.

3-Sağlıklı ve Düzenli Beslenin
Hastalıklardan korunmak için bağışıklığınızın güçlü olması gerekir. Bağışıklığınızı güçlendirmek için ise, sağlıklı ve düzenli beslenmeye önem vermelisiniz. Bir de bol bol sıvı tüketmelisiniz. Doğal probiyotik olan yoğurt, kefir, turşu beslenmenizde mutlaka yer almalı. Bunun yanı sıra, protein ağırlıklı beslenmeyi tercih edebilir, meyve ve yeşil sebze tüketerek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.
Çocuğunuz için hazırlayacağınız öğünlerde de, meyve ve sebzeye yer verin. Paket ürünlerden olabildiğince uzak durun. D vitamini için açık alanlarda da zaman geçirmeyi unutmayın. Çocuğunuzun bağışıklığını güçlendirmek için yapmanız gerekenlerle ilgili daha detaylı bilgi almak için “Çocuğunuzun Bağışıklığı İçin Beslenme Önerileri” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
4-Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmak İçin Dinlenmeye Özen Gösterin
Çok yoğun çalışmak ve iş stresi bağışıklığı zayıflatan nedenler arasındadır. Bu nedenle mutlaka dinlenmeye zaman ayırınve uyku düzeninize dikkat edin. Özellikle gece uykunuzun yeterli ve kaliteli olması için dikkat edin. Yattığınız odanın ısısı, nem oranı, ışığı uykunuzun kalitesini etkileyecektir. İyi bir uyku için karanlık odayı tercih etmelisiniz.
Çocuğunuzun da iyi bir şekilde dinlenmesi, 10-12 saat arasında gece uykusu uyuması güçlü bir bağışıklı için gereklidir.
5-Kalabalık ve Kapalı Ortamlardan Uzak Durun
Korona virüsün yayılma hızının yüksek olması nedeniyle özellikle bu dönemde kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalısınız. Hastalığın kuluçka süresinin 14 güne kadar uzaması nedeniyle sağlıklı görünen kişiler de taşıyıcı olabilirler. Bu nedenle bulaşıcı hastalıklardan korunmak için alışveriş merkezleri, sinema salonları gibi kalabalık ortamları bir süreliğine hayatınızdan çıkarın. Zorunlu hallerde maske hatta eldiven kullanmanız da kendinizi korumanız için faydalı olabilir.
Hasta kişilerle temas etmemek, aynı ortamda bulunmamak da bulaşıcı hastalıklardan korunmak için önemli. Bunun yerine açık havada zaman geçirmeyi tercih edebilirsiniz.
Bakıcınızın da Hijyen Kurallarına Uygun Davranması Gerekir
Çocuğunuzun sorumluluğunu paylaşacağınız çocuk bakıcınızın profesyonel olması, sizin için büyük kolaylıktır. Diğer taraftan bakıcı seçiminde önemli bir başka kriter ise çalışacağınız kişinin hijyen kurallarını bilmesi, çocuğunuzun sağlığı ve güvenliği bakımından risk oluşturmayacak biri olmasıdır. Bu nedenle kişisel bakım ve hijyenine özen gösteren, çocuğunuza doğru model olacak kişiyle çalışmayı tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra, çalışacağınız kişinin bulaşıcı ya da süreğen bir hastalığı olmaması da uzun süreli çalışması ve çocuğunuzun sağlığı için gerekli olandır. Bu nedenle çalışacağınız bakıcı adayınızdan kapsamlı bir sağlık taraması isteyebilirsiniz.