Bebeklerde diş çıkarma dönemi, zorlu olsa da doğal bir dönemdir. Bu dönemde bebeğinize yardımcı olarak rahatlamasını sağlamak, diş çıkarma etkilerini hafifletmek için yapmanız gerekenleri bilmek bu zorlu süreci bebeğinizle birlikte kolay şekilde atlatmanızı sağlayacaktır. Diş çıkarma sürecinde bebeğinizi doğru şekilde desteklemek için yapmanız gerekenleri merak ediyorsanız ve ilk diş çıkma zamanı, diş çıkarma belirtileri, diş bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar gibi detayları öğrenmek istiyorsanız mutlaka yazımıza göz atın…
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Her bebekte diş çıkarmanın etkileri farklılık gösterse de; genel olarak uyku problemleri, huysuzluk, ishal ya da kabızlık, iştahsızlık diş çıkarma döneminde bebeklerde en sık görülen belirtiler arasındadır. Bunun yanı sıra;
- Diş eti kaşıntısı ve bir şeyleri ısırma isteği
- Ateş
- Diş etlerinin kabarması ve kanaması
- Kilo kaybı
- Aşırı salya akıntısı
- Ağız çevresinde döküntü
- Kulak ağrısı, kulak kaşıntısı
- Uyku bölünmesi, uykusuzluk en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu belirtilerden bir veya birkaçı diş çıkarma döneminde bebeğinizde görülebilir. Bu belirtileri bebeğinizde gözlemlediğinizde diş çıkarma döneminin yakın olduğunu anlayabilirsiniz. Bebeğinizde ilk dişi görmeniz diş çıkarma belirtilerinin görülmesinden yaklaşık 2-3 ay sonra görülebilir.
İlk Diş Ne Zaman Çıkar?
İlk diş çıkışı genetik faktörlere bağlıdır. Yani anne babadan kalıtsal olarak geçen bir özelliktir. Genel olarak ilk diş 6-7 aylıkken görülür. Ancak kalıtsal özelliklerin de etkisiyle 3-4 aylıkken ilk diş çıkışı görülebileceği gibi, 11-12 aylık gibi geç dönemlerde de görülebilir. Orta kesici dişler, yan kesici dişler, köpek dişler ve son olarak azı dişler şeklinde bebeğinizin dişleri tamamlanacaktır.
Diş Çıkarma Döneminde Bebeğinize Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
Bebeğiniz diş çıkarma dönemini zorlu geçirebilir. Ateş, ishal ya da kabızlık, diş etlerinde şişme, ağrı nedeniyle canı yanabilir. Bu etkileri azaltmak için bebeğinize yardımcı olmanız mümkündür. Örneğin; soğuk şeyler diş etlerindeki yanma ve şişmeye iyi gelecektir. Bu nedenle soğuk bir meyve, buzlu yiyecekler bebeğinizi rahatlatacaktır. Aynı şekilde bir şeyleri çiğnemek de bebeğinizin ağrılarını azaltacak ve diş çıkışını kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra;
- Diş kaşıyıcı kullanmak, (buzlukta bekletip vermek daha etkili olacaktır)
- Soğuk bir şeyle bebeğinizin damağına ve diş etlerine masaj yapmak,
- Sıcak yiyecekler ağrısını arttıracağı için vermemek,
- Havuç, salatalık, kereviz sapı gibi sert yiyecekler vermek, bebeğinizin diş çıkarma döneminde rahatlamasına yardımcı olacaktır. Ancak sert yiyecekler verdiğinizde bebeğinizin yanında olmalı ve dik oturmasını sağlamayı unutmamalısınız.
Bunun yanı sıra bebeğiniz diş çıkarma dönemini çok zorlu geçiriyorsa doktor tavsiyesi ile rahatlatıcı jel kullanabilirsiniz.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalısınız?
Bebeklerde diş çıkarma doğal bir süreçtir. Bu nedenle doktora gitmenize gerek yoktur. Ancak bu dönemde bebeğinizin bağışıklığı düşeceği için, hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir. Bu nedenle diş çıkarma ile birlikte görülen ateş, ishal gibi belirtilerin bir enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için doktora gidebilirsiniz.
Bebeğinizin Diş Çıkarma Süreci Ne Zaman Biter?
Bebeklik döneminde bebeğinizin 20 adet süt dişi çıkacaktır. Bu dişlerin çıkışının tamamlanması yaklaşık olarak 3 yaşa kadar devam eder.
- Bebeğinizin ateşi çok yüksekse ve uzun süre düşmediyse,
- İshal durumu birkaç gün devam ederse,
- İştahsızlık nedeniyle uzun süreli yemeyi reddederse doktorunuza başvurmanız, gerekirse ilaç kullanmanız gerekebilir.
Bebeğinizin Ağız ve Diş Bakımını Nasıl Yapmalısınız?
Bebeğiniz ilk dişini çıkardığı andan itibaren ağız ve diş sağlığını düzenli ve doğru şekilde yapmanız son derece önemlidir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez bu temizliği, ilk başlarda temiz bir tülbenti ıslatarak yapmanız uygun olacaktır. Bebeğiniz büyüdükçe diş fırçası ve diş macunu ile diş temizliğini yapabilirsiniz. Ancak özellikle 2 yaşına kadar, diş macunu kullanılmaması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. 2 yaş itibariyle bebeğiniz kendi dişlerini fırçalayabilir, bu dönemde siz ona model olabilirsiniz. Sizinle birlikte dişlerini fırçalamak onun için özendirici olacaktır.
Bebeklerde diş bakımı ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için “Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalı?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bebeğinizi Diş Doktoru İle Ne Zaman Tanıştırmalısınız?
Bebeğinizi ilk dişinin çıkmasından itibaren diş doktoru ile tanıştırabilirsiniz. Genel olarak 3 yaş itibariyle düzenli kontrollere götürmeniz uygun olacaktır. Diğer taraftan bebeğinizin bu deneyimi iyi bir şekilde yaşayabilmesi önemlidir. Bu nedenle diş doktoruna gitmeden önce onu hazırlamanız, kendi kontrolünüzde yanınızda götürmeniz, bu konu ile ilgili bir hikaye okumanız, sohbet etmeniz korku ve kaygılarından kurtulmasına yardımcı olacaktır.
Biberon Çürüğü Nedir?
Uzun süreli biberon kullanımına bağlı olarak, bebeğinizin yeni çıkan dişlerinde kırılma, kahverengi lekeler gözlemleyebilirsiniz. Biberon çürüğü olarak adlandırılan bu çürükler, özellikle gece biberonla süt içen bebeklerde görülür. Sütün içerdiği şeker kadar emziğe tatlı sürerek bebeklere vermek de bu çürüklere neden olur. Gece beslemesinden sonra su içirmek, biberon kullanımını sınırlı tutmak, dişlerin temizliğine dikkat etmek, tatlandırıcı vermemek biberon çürüklerini önlemenizde etkili olacaktır.
Diş Çıkarma Dönemi Sizin İçin Kabus Olmasın
Bebeğinizin diş çıkarma döneminde ona doğru şekilde yardımcı olmak rahatlaması ve bu süreci daha kolay atlatmasında etkili olacaktır. Bu nedenle bebeğinizi gözlemlemeniz, diş çıkarma belirtileri varsa ağrılarını azaltacak ve diş çıkarmasını hızlandıracak desteği sağlamanız son derece önemlidir. Bu dönemde katı yiyecekleri reddediyorsa, sıvı yoluyla beslenme takviyesine devam etmeniz yeterlidir. Meyve püreleri, mama, anne sütü tercih edebileceğiniz yiyecekler arasındadır. Bebeğinizin bu dönemde huysuz ve hırçın olmasının geçici olduğunu ve dişlerinin çıkmasıyla birlikte biraz daha büyüdüğünü unutmayın.
EvdekiBakıcım Hep Yanınızda
Bebek bakımı ciddi ve sorumluluk gerektiren bir iştir. İlk dişlerinin çıkmasıyla birlikte diş bakımının da doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Deneyimli bir bakıcı ile çalışmak, bebeğinizin özellikle bu kritik dönemlerini rahat bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır. EvdekiBakıcım ailesi olarak, bebek bakımı konusunda uzman kadromuzla sizi bir araya getirmekten mutluluk duyacağız. Doğru bakıcı ile buluşarak, bebeğiniz büyürken onun her anına keyifle şahit olun…