BLW yöntemi, bebeğinizin ek gıdaya geçişle birlikte kendi kendini beslemesi olarak tanımlanır ve bebeğinizin özellikle ileriki dönemlerde dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmasının temellerinin atılmasında etkili bir yöntemdir. Ek gıdaya geçiş, her anne için heyecanlı olduğu kadar zorlu bir süreçtir. Bu dönemde en büyük beklenti; bebeğin tüm öğünleri iştahla tüketmesi, yeni deneyimleyeceği tatlara açık olması ve kendi kendine yeme alışkanlığını en kısa sürede edinmesidir. Bu beklentinin hayal olarak kalmaması için BLW yöntemini ve bu yöntemin detaylarını daha yakından tanıyalım…
BLW Yöntemi Nedir?
BLW’nin açılımı Baby Led Weaning yani bebeğin liderliğinde ek gıdaya geçiştir. BLW yöntemi ile bebeğin kendi kendini beslemeyi öğrenmesi, aynı zamanda kademeli olarak anne sütünden kesilmesi amaçlanır. Bu yöntemde yiyecekler parçalar halinde hazırlanır ve çocuğun kendi başına yemesi için fırsat verilir. Bu süreçte anne ya da bakıcı bebeği gözlemler, ihtiyaç duyduğu anlarda destekler. BLW ile bebeğiniz ne kadar yemesi gerektiğine kendi karar verir ve yeme becerisini geliştirir. Böylece sağlıklı beslenme alışkanlığının ilk adımı atılmış olur.
BLW Yöntemini Neden Tercih Etmelisiniz?
Beslenme ile ilgili konular anne/bakıcı ve çocuk arasında çoğunlukla çatışma yaşanmasına neden olur. Bebeğin beslenme ihtiyaçları karşılanırken yaşanan çatışmalar anne/bakıcı ve bebek arasındaki ilişkiye zarar verir. Çocuğunuzun sırf bir şeyler yemesi için verilen tavizler ya da takınılan baskıcı tutum; davranış problemlerine, çocuğunuzla aranızdaki iletişimin bozulmasına ve çocuğun bu durumu size karşı kullanmasına neden olur. Bu nedenle bebeklikten itibaren bebeğin kendi kendine beslenmeyi öğrenmesi hem sağlıklı beslenmesi hem de sizinle sağlıklı bir ilişki kurması açısından oldukça önemlidir.
BLW Yönteminin Artıları Nelerdir?
BLW yönteminin en önemli artısı çocuğun kendine güveninin artması ve yiyecekleri kendi kendine keşfetmesi, bu sayede yemek yemenin onun için keyifli bir aktiviteye dönüşmesidir. Bunun yanı sıra BLW yönteminde bebeğinizin/çocuğunuzun;
- El-göz koordinasyonu gelişir.
- Güvenli şekilde yemek yemeyi keşfeder.
- İhtiyacının ne kadar olduğunu anlar ve ihtiyacı kadar yer. Bu sayede kendini kontrol etme ve karar verme konusunda da gelişim gösterir.
- Sizinle birlikte masaya oturur. Böylece ailece yemek yeme fırsatınız olur.
- Yemek yeme sırasında anne/bakıcı ve çocuk arasında yaşanacak çatışmalar en aza indirilmiş olur. Bu sayede çocuğunuzla aranızda sağlıklı bir ilişki ve iletişim gelişmesine katkı sağlanır.
- Televizyon karşısında ya da gezinerek yemek yeme gibi olumsuz alışkanlıklar edinmez.
Bunun yanı sıra BLW yöntemin en önemli artısı sorumluluk duygusunu geliştirmesidir.
BLW Yöntemi ile Çocuğunuz Kendi Beslenmesinin Sorumluluğunu Alır
Bir anne ya da bakıcının birinci amacı çocuğunun kendi kendine yeten, kendi işleri ile ilgili sorumlulukları üstlenebilen bir birey olarak yetişmesine rehberlik etmek olmalıdır. Bu nedenle bebeklikten itibaren çocuğun beslenme ile ilgili konularda da sorumluluk almasına fırsat verilmelidir. BLW yöntemi çocuğunuzun bu konuda kendine yetebilir hale gelmesine önemli katkı sağlar. Çocuğunuzla yemek konusunda karşı karşıya gelmenizi, beslenme saatlerinin aranızda bir güç savaşına dönüşmesini engeller. Ayrıca oyalayarak ne yediğinin farkına varmadan beslenmesinin de önüne geçmiş olursunuz.
BLW Yöntemine Ne Zaman Başlamalısınız?
Bebekler çoğunlukla 6 aydan itibaren katı gıdaya geçiş yaparlar. Genel olarak bebeklerin 9 aylıktan itibaren el koordinasyonları BLW için uygundur. Ancak gelişimsel farklılıklar olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle katı gıdaya geçişle birlikte BLW yöntemini uygulamak istiyorsanız bebeğinizi gözlemlemeniz gerekir. Bebeğiniz çok az destekle ya da desteksiz oturabiliyorsa, eline bir şeyler alma konusunda istekliyse, oyuncaklarını ağzına götürüyorsa BLW yöntemi için hazır olduğunu düşünebilirsiniz.
BLW Yönteminin Uygulama Aşamaları Nelerdir?
BLW yöntemini uygulamak için öncelikle bebeğinizin buna hazır olduğundan emin olmalısınız. Bebeğiniz kendi kendine yemek için hazırsa dik ve güvenli bir şekilde oturtmalısınız. Yiyecekleri parçalar halinde masasına bırakabilirsiniz. İlk birkaç ay boyunca sadece ellerini kullanmasına fırsat vermelisiniz. Bu sayede yiyeceklere dokunarak keşfedecektir. Ayrıca amacınızın bebeğinizin karnını doyurmak olmadığını unutmayın. Yiyecekleri keşfetmesi için ona zaman tanıyın ve müdahale etmeyin. Uygulamada siz de bebeğinizin yanında aynı yiyecekleri yiyerek model olabilirsiniz.
Bunun yanı sıra BLW yöntemini başarılı bir şekilde uygulayabilmeniz için seçeceğiniz yiyecekler çok önemlidir. Buharda pişmiş havuç, brokoli, patates gibi sebzeler ile muz, armut, elma gibi meyveler başlangıç için idealdir.
BLW Yönteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- BLW ‘nin amacı bebeğinizin karnını doyurması değil, kendi kendine yeme alışkanlığı edinmesidir. Bu nedenle aceleci olmamanız, müdahale etmemeniz önemlidir.
- Sunduğunuz yiyeceklerin bebeğinizin ulaşabileceği yakınlıkta olması, öncelikli olarak kavraması kolay olacağı için daha uzun kesilmiş yiyeceklerin verilmesi, verilecek yiyeceklerin ilk aşamada çok yumuşak ya da çok sert olmaması bebek açısından uygundur.
- Kullanılacak tabakların bebeğinizin güvenliği açısından cam olmaması gerekir.
- BLW yönteminde model olmak önemlidir. Bu nedenle bebeğinize sunduğunuz yiyecekleri siz de onunla birlikte tüketebilirsiniz.
- Bebeğiniz yiyecekleri bitirmediğinde ısrarcı olmamalısınız.
- Bebeğinizi yiyeceklerle baş başa bırakmamalısınız. BLW yöntemini uygularken onun yanında olmanız güvenliği için gereklidir.
- BLW yönteminin en büyük dezavantajı yaşanacak dağınıklıktır. Bebeğiniz keşif sırasında yiyecekleri dökebilir ya da fırlatabilir. Bunun için masasının altına bir örtü sermeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
- BLW yönteminde yiyecekler asla püre haline getirilmemelidir. Çünkü püre haline getirilen yiyecekler bebeğin çiğneme refleksinin gelişmesini olumsuz etkiler.
- BLW yöntemine geçtikten birkaç ay sonra çatal ve kaşık kullanması için bebeğinize fırsat verebilirsiniz.
Bakıcınızın Bebek Beslenmesi İle İlgili Bilgi Sahibi Olması Önemlidir
Bebeğinizin bakımını üstlenecek bakıcının bebek beslenmesi ile ilgili bilgi sahibi olması önemli bir detaydır. Çünkü bebek bakımı denildiğinde beslenme de bakım ile ilgili konuların başında gelmektedir. Eğer bebeğinizi BLW yöntemi ile beslemek istiyorsanız, bakıcınıza bu hassasiyetinizi anlatın ve bu yöntem konusunda bilgi sahibi olup olmadığını öğrenin. Bakıcınızla aranızda tutarlılık olması, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir. EvdekiBakıcım ailesi olarak konusunda uzman bakıcılarımızla sizlerin her konuda yanınızda olmaktan mutluluk duyacağız.
Eğitimli bakıcı ile çalışmanın artıları için “Bakıcı Eğitimi Neden Gereklidir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Bunun yanında, “Bakıcınız için İlk Gün Rehberi” yazımızdan sizin için hazırladığımız listeyi kolaylıkla indirebilir, çocuğunuzun beslenmesi ile ilgili önemli bilgileri bakıcınızla eksiksiz paylaşabilirsiniz.