Bebeklerde gaz sancısı /gaz çıkarma problemi, ağlama nöbetlerine sebep olur ve anne-babaların en çok uğraştığı sorunlardan biri arasında yer alır. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki gaz, önemli bir sağlık problemi değildir. Her bebekte görülen ve sıkça çıkarılması gereken bir şeydir. Bu nedenle, bebeğinizin sürekli gaz çıkarma seanslarına şaşırmamanız gerekiyor. Geğirme, karında şişkinlik, ağlama ve kramplar, gazın bazı belirtileri arasında yer alıyor.
1) Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Meydana Geliyor?
- Yenidoğan bebeklerde gaz sancılarının meydana gelmesinin sebeplerinden biri de sindirim sisteminin yoğun bir şekilde çalışmaya başlamasıdır. Gaz sancıları genellikle ilk 3 aydan sonra hafiflemeye başlasa da; bu durum bazı bebeklerde 6 ayı bulabiliyor.
- Bebeklerde gaz oluşumunun bir diğer sebebi ise hava yutulmasıdır. Bebek, ağlama sırasında çok fazla hava teneffüs eder ve bu durum gaz meydana çıkarabilir. Yine, emzirme sırasında da hava yutma söz konusu olabilir.
- Bebeklerde gaz neden olur sorusunun bir diğer sebebi ise verilen ek gıdaların fazla parçalanmadan verilmesi olabilir. Bu durum bebeklerde hazım zorluğu yaratabilir.
Daha önce de söylediğimiz gibi, bebeklerde gaz çıkarma problemi nerdeyse her bebekte görülen ve genellike doğal olan bir durumdur. Kısa süreli ve belirli bir düzende olmayan gaz sancılarını cadı saati veya kolik sanmamak gerekir.
2) Cadı Saati ve Kolik Nedir?
Eğer bebeğiniz her gün belli bir saatte ve sürede ağlıyorsa bu saate cadı saati adı veriliyor. Haftada en az 3 kere, 3 saat boyunca ve 3 hafta boyunca böyle bir durum devam ediyorsa bebeğinize kolik tanısı koyabilirsiniz. Ancak her 3 bebekten birinin kolik olduğunu unutmamalı ve bu süreci doğru adımlarla kolaylıkla atlatabileceğinizi bilmelisiniz.
3) Kendinize Sormanız Gereken Soru: Bebeğiniz Gaz Sancısı Mı Çekiyor?
Gaz problemi yaşayan bebek ağlar, ancak her ağlama bebeğinizin gaz sancısı çektiğine işaret değildir. Dolayısıyla, bebeğin aç veya susuz olup olmadığı, kabızlık problemi veya başka bir problemin varlığının da incelemesi doğru olabilir. Gaz sancısından dolayı ağlayan bebek, daha keskin ve çılgınca ağlama eğilimi içerisindedir. Eğer bebeğinizin farklı bir sağlık problemi yoksa, gazın giderilmesiyle ilgili yöntemlere başvurabilirsiniz.
4) Gaz Oluşumunu Engellemek Mümkün Müdür?
Bebeğin sancılı bir gaz ağrısı yaşamasını engellemek tabi ki mümkündür. Bunun için beslenme yöntemine ve metoduna dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebeklerin dik pozisyonda beslenmesi gaz oluşumunu engelleyecek yöntemlerden biridir. Emzirme veya biberonla beslenmede ise dikkat edilmesi gereken nokta; bebeğin başının midesinden daha yukarıda olmasıdır. Böylece süt, midenin en alt kısmına erişebilir, hava midenin üst kısmına dolar ve geğirme yöntemiyle mideyi terk eder. Bu da, bebeğin rahatlamasına ve gaz sancısı çekmesini engeller.
Bebeğin gazını engellemenin bir diğer yolu ise biberon ağzını değiştirmektir. Biberon ağzı, sütü çok hızlı akıtabilir ve bu durum gaz oluşumuna neden olabilir. Bu sorunu çözmek için annenin göğsünden akan sütten daha yavaş bir biberon ağzı kullanılabilir ve bebeğin yaşı ilerledikçe biberon başlığı değiştirilebilir.
5)Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır? Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Bebeğin gazının kolay bir şekilde çıkarılması için bebeğin geğirtilmesi lazımdır. Geğirme sayesinde, bebek hafifler ve rahatlar.Bebeği doğru pozisyona getirmekle geğirtebilirsiniz. Peki, bu pozisyonlar nelerdir?
- Bebeğinizi omzunuza dik bir şekilde yaslayın ve sırtını sıvazlayın.
- Bebeğinizi yüzükoyun yumuşak bir yere yatırın ve sırtınızı masaj yapın.
- Bebeğinizi kucağınıza oturtturun ve sırtına hafifçe vurun.
- Bebeğinizi kolunuza yüzükoyun şeklinde yatırın ve diğer elinizle sırtını sıvazlayın. Bu sırada bebeğinizin başını tutmayı ihmal etmeyin.
Bu yöntemler, bebeğin geğirmesini sağlayan etkili yöntemler arasındadır. Herhangi birini uygulayabilir, bebeğinizin hangi pozisyonda daha iyi geğirdiğini ve gaz çıkardığını deneyerek bulabilirsiniz.
6) Bebek Halen Gaz Çıkarmadı, Ne Yapmalı?
Bebeğinizin gazı olduğunu anladınız ve uygulanması gereken yöntemleri yerine getirdiniz, ancak yine de bir düzelme ve bebeğinizde rahatlama meydana gelmemiş olabilir. Böyle bir durumda paniklemeye gerek yoktur. Yapmanız gereken şey, bebeğinizi yüzükoyun yatırmanız ve bu şekilde 5 veya 10 dakika kadar yatırmanızdır. Bunu her yemekten sonra yaparsanız, süt ile havanın ayrışmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra, geğirmeyle ilgili yöntemleri tekrar deneyerek bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.
7) Bebeğin Gazını Çıkarmak İçin Farklı Bir Yöntem: Bisiklet Hareketi
Bebek için eğlenceli yöntemler arasında bisiklet hareketi geliyor. Bebeğinizi oturtup bacaklarını tutarak bisiklet pedalı çeviriyormuş gibi hareket ettirerek bebeğinizin rahatlamasına ve gazının çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.
8) Gaz Çıkarıcı İlaçlar Kullanılabilir Mi?
Bebeklerin gazını çıkarmasını kolaylaştıran ilaçlar var, ancak bunların kullanmadan önce doktor tavsiyesi almak gerekiyor. Doğal yöntemlerle sonuç alınması halinde, gaz çıkarıcı ilaçların kullanılması asla doğru değildir.
9) Birinci Sınıf Biberon Seçmenin Yararı Var Mı?
Biberon, sanıldığı kadar masum bir eşya değildir. Öncelikle, kaliteli malzemeden imal edilen bir bebek biberonu almasınız ve CE standartlarına uygunluğuna dikkat etmelisiniz. Çin’den gelen ürünler ucuzdur ve sağlıklı görünüme sahiptir, ancak içeriğinde kanserojen madde içeren kimyasallar bulunabilir.
Biberon, bebeğin ağzına uyum sağlamalıdır. Sütün akış hızı normal olmalı ve biberon ağzındaki deliklerden eşit şekilde akmalıdır. Akış hızı ve eşitlik, bebeğin hava yutmasını engelleyici bir faktörler arasındadır ve bu da gaz oluşumunu engelleyebilir. Biberonun içerisinde havanın birikmesini de önlemeniz gerekmektedir. Bunun için biberona süt koyduktan sonra içerdeki sütün biberon ağzına gelecek şekilde tutun. Ağızlık ile biberon arasındaki boşluk havayla dolabilir, bu hava, gaz oluşumuna sebep olabilir.
10) Bebeğinize Her Zaman İçin Masaj Yapın
Bebeklerin cildi narindir ve iyi bakılması gerekmektedir. Bunun için ara ara masaj yapılmasının önemi büyüktür. Böylece, kan dolaşımı hızlanır ve bebeğin rahatlaması sağlanılabilir. Anne ve bebek arasındaki iletişim açısından da masajın önemi büyüktür.
Daha önce de dediğimiz gibi masaj, bebeğin rahatlaması ve geğirebilmesi için önemli bir faktördür. Belirli aralıklarla bebeğe masaj uygulanması gaz sancısı problemlerini ortadan kaldırabilir, hatta gaz oluşumunun önüne geçebilir. En ideal mesaj pozisyonu ise bebeğin sırtüstü yatmasıdır. Bebeğin karnını ve ayaklarının altını masaj yaparak da bebeğin üstündeki fazla elektriği alabilirsiniz.
Tekrar belirtmeliyiz ki; “Bebek gazı nasıl çıkarılır?” hususunda uygulanacak yöntemler, gaz tanısı konulduktan sonra uygulanmalıdır, her ağlamanın sebebi gaz sancısı değildir. Netice alınmadığında doktora gidilmesi ve bebeğin kontrol edilmesi önerilir.
Tecrübeli Bebek Bakıcısı Mı Arıyorsunuz?
Bebeğinizi elinize almanın heyecanını yaşıyorsunuz, ama bebek bakımı konusunda henüz tecrübeli değilsiniz. Bunun için EvdekiBakıcım ailesi olarak işin uzmanı bir bakıcıyı sizinle tanıştırabiliriz. “Bebeğim gazını çıkaramıyor” gibi sorunlarda tecrübeli bir bebek bakıcısı ile çalışmanız hem sizin için hem de bebeğiniz için çok yararlı olacaktır. Yapmanız gereken, EvdekiBakıcım’ın sitesini ziyaret edip ilan oluşturmak veya bize ulaşıp aradığınız kriterleri söylemek. Bugüne kadar 56.000’den fazla aile ile çalışmış bir şirket olarak, sizin de yanınızda olmaktan mutluluk duyarız.