Bebeklerde en çok görülen şikâyetlerden biri burun tıkanıklığıdır. Özellikle havaların soğuması ile birlikte artış gösteren bu sıkıntı aileleri zor durumda bırakabiliyor. Aslında çok büyük bir problem olmamakla birlikte bebeklerde burun tıkanıklığı yine de üst solunum yolu enfeksiyonlarına, kulak ağrılarına neden olabileceği için ihmal edilmemesi gereken bir durum. Yazımızın devamında bebeğinizin burun tıkanıklığının sebeplerini ve önlemek için yapabileceklerinizi bulabilirsiniz.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nedenleri
Bebeklerde burun tıkanıklığının pek çok sebebi olabilir. Bu nedeni bulmak, çözüme ulaşmanız açısından da önemlidir. Bebeklerde burun tıkanıklığının başlıca sebepleri şunlardır:
- Bebeğin herhangi bir alerjisinin olması (Polen, yiyecek, toz alerjisi gibi)
- Bebeğin bulunduğu ortamın iyi havalandırılmamış ve temiz olmaması
- Bebeğin burun yapısının ve kanallarının dar olması
- Geniz eti problemi olması
- Grip veya nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları
Burun Tıkanıklığı Belirtileri
Burun tıkanıklığı olan bebek huzursuzdur. Çünkü tıkanıklık nedeniyle rahat nefes alamaz. Uykusu sık sık bölünür. Hatta uykuya geçmekte zorlanır. Bunun yanı sıra, çoğunlukla hırıltılı nefes alıp verme, meme emerken sık sık tıkanma sebebiyle bırakma gibi sorunlar da belirtiler arasındadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi tek başına ciddi bir problem olmamasına karşın, enfeksiyonlara zemin hazırlaması ve bebeğin yaşam kalitesini düşürmesi bakımından mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hangi Sorunlara Yol Açar?
Bebeklerde burun tıkanıklığı uyku ve beslenmeyi etkileyerek bebeğin büyüme hızını düşürebilir. Ayrıca süreğen bir rahatsızlık haline dönüşürse sürekli huzursuz ve keyifsiz hisseden bebeğin kişiliği de bu yönde gelişebilir. Bu nedenle bebeğinizin bu sorununu hafife alıp göz ardı etmek yerine neler yapabileceğinizi mutlaka araştırın. Öncesinde evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz önerilerimize de göz atın.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı İçin Neler Yapabilirsiniz?
Bebeğinizin burun tıkanıklığı can sıkıcı olsa da asla çözümsüz değil. Çoğu anne-babanın yaşadığı bu problem için çocuk doktorunuzun tedavisinin yanı sıra alacağınız basit önlemlerle bu sorunu en aza indirebilir hatta tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
1- Çocuk Doktoruna Gidin
Bebeğinizin bu sorununu çözmek için öncelikle çocuk doktorunuzdan destek alın. Çünkü bu problemin neden kaynaklandığını bir uzman yardımıyla daha kısa sürede anlayabilirsiniz. Örneğin; alerjik bir durum varsa, buna uygun bir tedavi uygulamanız yerinde olacaktır. Çocuk doktoruna gitmek, bu süreçte daha hızlı yol almanızı sağlar ve zaman kaybetmeden çözüme ulaşmanızı kolaylaştırır.
2- Bebeklerde Burun Tıkanıklığını Gidermek İçin Sık Sık Ilık Duş Aldırın
Burun tıkanıklığının en iyi çözümlerinden biri de bebeğinize sık sık ılık duş aldırmak. Bu sayede burun içerisindeki mukus çözülür ve bebeğiniz rahatlar. Özellikle uyku öncesi rutininizde duşun yer alması, uykuya geçişini de kolaylaştırır.
3- Evinizi Havalandırın
Özellikle alerji kaynaklı burun tıkanıklığının sebepleri arasında ev ortamının yeterince temiz hava içermemesi yer alır. Sigara içilen, havalandırılmayan ortamlar çocuğunuzda burun tıkanıklığını arttırabilir. Bu nedenle gün içinde mutlaka her odayı düzenli olarak havalandırın. Evinizin temizlik ve hijyeni, bebeğinizin rahat nefes almasında oldukça etkili, unutmayın…
4- Tuzlu Su Burun Tıkanıklığı İçin Çok Faydalı
Bebeklerde burun tıkanıklığını açabilmek için deniz suyu olarak bilinen serum fizyolojikleri günde 2-3 kez uygulayabilirsiniz. Damla şeklinde kullanacağınız bu ürün sayesinde bebeğinizin burun içi nemlenir ve tıkanıklık şikayeti azalır. Özellikle beslenme ve uyku öncesi tuzlu su içeren damlalar bebeğinizi rahatlamasını sağlar. Diğer taraftan yaz aylarında bebeğinizi sık sık denize sokmak da kış aylarında daha sık yaşanan burun tıkanıklığının azalmasında etkili yollardan biridir.
5- Bebeğinizin Odasının Nem Ayarına Dikkat Edin
Fazla kuru ortamlar, özellikle gece uyku sırasında bebeğinizde burun tıkanıklığına sebep olabilir. Bu nedenle bebeğinizin odasının nem ayarını, ısısını kontrol etmenizde fayda var. Diğer taraftan fazla nemli ortamlar da bebeğiniz için uygun değildir. Nem düzeyi ayarlanmamış ortamda küf, bakteri, akar gibi zararlı olan organizmaların üremesi çok daha rahat olur. Kalorifer üzerine ıslak bir bez sermek veya bir bardak ılık su bırakmak bu sorunu çözmenizi kolaylaştırır. Aynı şekilde evinizde bu dengeye dikkat etmek, şikayetlerin azalmasına büyük etki eder.
6- Bebeklerde Burun Tıkanıklığında Anne Sütü Mucizesi
Anne sütü, bebeğinizin bağışıklığını güçlendirmek için en güçlü antikor olarak kabul edilir. Onu hastalıklara karşı korur. Alerji oluşma riskini azaltır. Burun tıkanıklığı soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklıysa bebeğinizi sık sık emzirin. Belki, burnu açık olmadığı için nefes almakta zorlanarak emmeyi yarıda kesebilir ama pes etmeyin ve tekrar deneyin. Bunun yanı sıra uzmanlar anne sütünden birkaç damlanın bebeğin burnuna damlatılmasının da bu sorunu çözmek açısından faydalı olacağını belirtiyor.
7- Bol Sıvı Tüketimi
Bebeğiniz ek gıdaya geçmişse, doktorunuzun da önerisiyle bol su ve sıvı tüketmesini sağlayabilirsiniz. Burun tıkanıklığının azalmasında bol sıvı tüketimi etkilidir. Öğünlerden birinde çorba tüketimi de sıvı alımı açısından size yardımcı olur.
8- Burun Aspiratörü Kullanın
Burun aspiratörü, bebeklerde burun tıkanıklığını açmak için en çok kullanılan yollardan biridir. Basit bir vakum şeklinde olan bu aletle, öncesinde tuzlu su ile nemlendirdiğiniz burundaki sıvılaşan mukusları temizleyebilirsiniz. Bu işlemi 2-3 günde bir tekrar edebilirsiniz. Aspiratörün her kullanımdan sonra ılık bir su ile temizlenmesi ve işlemin nazikçe yapılması çocuğun mikrop kapmaması ve burun kanaması gibi istenmeyen durumlar yaşanmaması bakımından önemlidir.
9- Bebeğinizin Yastığını Yükseltin
Bebeklerde burun tıkanıklığını azaltmanın basit yöntemlerinden biri de yastığını yükseltmek. Bu sayede bebeğinizin genzi açık kalır ve mukus dışarı akar. Diğer taraftan bebeğinizin yattığı odaya bir soğanı kesip koymak da, burnunun açık kalmasında etkili yollardan biri. Soğanın kokusu, mentol etkisi yaparak bebeğinizin burun tıkanıklığını giderir.
Bebek Bakıcısının Bebeğinizin Sağlığı İçin Yapabilecekleri
Çalışan bir anneyseniz ve bebeğinizin bakımında size yardımcı olacak bir bakıcı arıyorsanız, seçim konusunda özenli ve titiz olmanız gerekir. Çünkü, bebeğinizin zamanının büyük çoğunluğunu geçireceği kişinin bebek bakımı konusunda donanımlı ve deneyimli olması, ona güven duymanızı kolaylaştırır. Aynı zamanda aldığınız hizmetin de kalitesini arttırır. Bu nedenle bakıcı arayışına geçmeden önce kriterlerinizi doğru belirleyin. Kişilik olarak; sakin, sabırlı, güler yüzlü, iletişimi güçlü, pozitif, şefkatli kişileri bu iş için tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra; bebek bakımı ile ilgili detayları bilen biri sizin için büyük rahatlık olur. Örneğin; bebek beslenmesi, bebek sağlığı, uyku ve tuvalet eğitimi konusunda eğitimli biri sizin için de önemli bir rehberdir.
Bebeğiniz hastalandığında veya acil bir durumla karşılaştığında ne yapacağını bilen, soğukkanlılığını koruyan, kendi kişisel bakım ve hijyenine de dikkat eden birine çocuğunuzu gönül rahatlığıyla emanet edebilirsiniz. Aksi durumda ise, bakıcınız olmasına rağmen daha çok yorulduğunuzu, endişe duyduğunuzu fark edebilirsiniz. Bebeğinizin sağlığı ve güvenliği için bakıcı arayışınızda doğru adımları atmayı unutmayın.
EvdekiBakıcım İle Bakıcı Arayışınız Son Bulsun
Bebek bakımı konusunda profesyonel biriyle çalışmak, bebeğinizin sağlıklı büyümesinde büyük rol oynar. Bebeğinizin ihtiyaçlarının zamanında ve eksiksiz karşılanması, bakımının en iyi şekilde yapılması sizi çok rahatlatır. EvdekiBakıcım ailesi olarak donanımlı ve uzman kadromuzla 2015 yılından bu yana ailelerin beklentilerini karşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca süreç boyunca uzmanlarımızdan danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz. Whatsapp destek hattı üzerinden, Instagram DM’den ya da sitemizdeki başvuru formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.
Dilber
says:Bizim de uzun zamandır araştırdığımız bir konuydu. Ayrıntılı bilgiler için teşekkürler.