Yaz aylarında bebek bakımında en önemli konulardan biri de bebek beslenmesidir. Havanın ısınması, tatil dönemleri, dışarıda geçirilen zamanın artması bebeğinizin beslenme düzeninde değişikliklere sebep olabilir. Ayrıca yaz aylarında bebeğiniz, sıcak nedeniyle iştahsız olabilir. Diğer taraftan, özellikle su kaybı bu dönemde oldukça risklidir. Bu nedenle yaz aylarında bebek beslenmesi için dikkat etmeniz gereken detayları bilmeniz, bebeğinizin sağlıklı gelişimi açısından son derece önemlidir.
0-6 Ay Arası Bebek Beslenmesinde Anne Sütü Yeterlidir
Bebeğiniz 0-6 ay arasındaysa anne sütü onun beslenmesi için yeterlidir. Ancak, herhangi bir sebeple anne sütü almıyorsa, doktorunuzun da önerisiyle bu aylarda devam sütü kullanabilirsiniz. Yaz aylarında bebeğinizi daha sık emzirebilir ve bezindeki kuruluğu kontrol ederek, yeterli sıvı alıp almadığından emin olabilirsiniz. Bebeğinizin yeterince sıvı aldığından emin değilseniz, doktorunuzla görüşerek destek alabilirsiniz.
Yaz Aylarında Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bebeğiniz 6 ay itibariyle ek gıdaya geçiş yapabilir. Ancak ek gıdaya geçseniz bile anne sütü veya devam sütü bebeğinizin beslenmesinde öncelikli olmalıdır. Diğer taraftan yaz aylarında bebek beslenmesinde; sulu gıdaları tercih edebilirsiniz. Ayına uygun meyve ve sebzeler, çorba, yoğurt gibi yiyecekler hem yaz için ideal, hem de besleyicidir. Ek gıdaya geçişte de bebeğinizin severek tüketeceği yiyecekler arasındadırlar.Yine ek gıda döneminde yemek sonrasında bebeğinize su vermeniz de, yaz aylarında bebek beslenmesi için önemlidir.
Yaz Aylarında Bebek Beslenmesinde Kullandığınız Yiyeceklere Dikkat Edin
Yaz aylarında sıcak nedeniyle pek çok besin kısa sürede bozulabilir. Bu nedenle bebek beslenmesinde kullandığınız ürünlerin tazeliğinden, bozulmamış olduğundan emin olun. Mümkünse her öğün için, taze yiyecekler hazırlayın. Çocuğunuza yedireceğiniz yiyecekleri açıkta bekletmeyin. Mutlaka buzdolabında muhafaza edin. Diğer taraftan dışarıda satılan yiyecek ve içecekler pek çok bakteri içerebilir. Bu nedenle bebeğiniz için dışarıda hazırlanan yiyecekleri tercih etmeyin. Özellikle yaz döneminde kendi hazırladığınız, tazeliğinden emin olduğunuz yiyecek ve içecekleri bebeğinizin tüketmesi en sağlıklı olanıdır. Meyve tüketimi de yaz mevsiminde bebek/çocuk beslenmesinde önemlidir.
Bebeğinizin Porsiyonlarını Küçük Tutun
Bebek beslenmesinde az ve sık öğünler, bebeğinizin yemek saatlerini daha keyifli geçirmesini sağlar. Yaz aylarında bebeğinizin iştahı azalabilir. Bu dönemde yemek konusunda zorlamamak, reddettiği yiyecekleri ara verip bir süre sonra tekrar denemek ya da farklı formlarda sunmak, yemek saatlerini bir güç savaşına dönüştürmemek, bebeğinizi telefon, tabletle oyalayarak yemek yedirmemek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasında önemli yer tutar. Bunun yerine; seçim sunmak, küçük porsiyonlar hazırlamak, kendisi yemeyi denesin diye fırsat sunmak işinizi kolaylaştırır. Unutmayın, erken dönemden itibaren beslenme alışkanlığı oluşan çocukların yeme problemi yaşama ihtimali daha azdır.
Yaz Aylarında Bebek Beslenmesinde Sıvı Tüketimine Önem Verin
Bebeğiniz henüz ek gıdaya geçmemişse, anne sütü ya da devam sütü bebeğiniz için yeterlidir. Ancak ek gıdaya geçişle birlikte sıvı tüketimi önem kazanır. Bebeğinize sık sık su ve sıvı vermeniz, yaz aylarında hızlı kaybedilen sıvının yerine konması açısından gereklidir. Bunun yanı sıra bebeğinizin sıvı kaybı yaşadığını şu belirtilerden anlayabilirsiniz:
- Halsizlik
- Çevreye duyarsızlık
- Ciltte kuruluk
- Bezinde kuruluk, 3-4 saat idrar yapmama gibi durumlar baş gösterir. Bebeğinizde bu durumları gözlemlerseniz hemen sıvı takviyesi yapmanız gerekir.
Yaz Aylarında Mevsime Uygun Sebze ve Meyveleri Bebek Beslenmesinde Tercih Edin
Bebeğinizin yaz aylarında beslenmesinde mevsime uygun sebze ve meyveye ağırlık verebilirsiniz. Bunun yanı sıra sıcak yiyecekler yerine; soğuk çorbalar, yoğurt, ev yapımı meyveli dondurma, karpuz gibi çocuğunuzun severek yiyeceği besinler yemek saatlerinizi de kolaylaştıracak seçeneklerdir.
Yaz Aylarında Bebek Beslenmesinde Doğal Prebiyotiklere Yer Verin
Bebeğiniz ek gıdayla tanıştıktan sonra doğal prebiyotiklere beslenmesinde yer vermeniz bağışıklığını güçlendirecektir. Yoğurt, kefir doğal prebiyotiklerdendir. Özellikle yaz aylarında sık görülen mide-bağırsak problemlerinde yararlı bakteri olarak adlandırılan doğal prebiyotiklerin koruyucu etkisi olduğunu unutmayın.
Yaz Aylarında İshale Dikkat
Mikroorganizmaların sıcakta daha fazla üremesi ve havuz gibi ortak kullanım alanlarının çok hijyenik olmaması nedeniyle yaz döneminde bebeklerde en sık rastlanılan hastalık ishaldir. Bu dönemde tüketilen içme sularının temiz olması, bol sıvı tüketilmesi, taze olmayan yiyeceklerin yenmemesi, paketli gıdaların kullanma tarihlerine bakılması önleyici olması bakımından önemlidir. Bunun yanı sıra tatil öncesi doktorunuza da danışarak kullanacağınız prebiyotikler (yararlı bakteriler) birçok mide-bağırsak rahatsızlığını önlemenize yardımcı olacaktır.
Yaz Aylarında Bebek Beslenmesinde Alerjik Yiyeceklere Dikkat Edin
Özellikle ek gıdaya geçişle birlikte bebeğinize ilk defa vereceğiniz yiyecekleri 3 gün kuralına uyarak denemeniz, alerji takibi yapabilmeniz açısından önemlidir. Yaz aylarında da çilek, kiraz gibi meyveler alerjiye neden olabilir. Bu nedenle seçtiğiniz besinlerin bu açıdan değerlendirerek seçebilirsiniz.
Bebek Bakıcısı Seçiminde Bebek Beslenmesi Önemli Bir Kriterdir
Bebek bakımı ciddi ve özen gerektiren bir iştir. Bu nedenle çalışacağınız bebek bakıcısının bu konuda donanımlı ve deneyimli olması sizin için büyük rahatlıktır. Bebek bakımı konusunda eğitimli, bilgili olan kişi; bebeğinizin beslenmesi, temizliği, uyku düzeni, rutinleri gibi temel ihtiyaçları hakkında ne yapması gerektiğini bilir. İhtiyaçları zamanında ve sevgiyle karşılanan bebeğiniz, sağlıklı bir gelişim gösterir ve huzurlu hisseder. Diğer taraftan bebek bakıcısı seçiminde aramanız gereken bazı genel özellikler şunlardır:
- İşini seven
- Sorumluluk sahibi
- Sakin, sabırlı ve güler yüzlü
- Pozitif iletişim kuran
- Dürüst
- Düzenli
- Dinamik
- Kişisel hijyen ve bakımına önem veren
- Acil durumlarda soğukkanlılığını koruyabilen
- İlk yardım bilgisine sahip
- Güvenilir referanslara sahip
- Bebeğinizle güvenli bir bağ kurabilecek
- Bedenen ve psikolojik olarak sağlıklı kişinin genel olarak bakıcılık mesleği için uygun olduğu düşünülebilir.
Profesyonel Bebek Bakıcısı İçin Doğru Adres: EvdekiBakıcım
Donanımlı ve profesyonel bir bakıcı, bebek bakımında sizin için işleri kolaylaştıran en büyük yardımcınız olabilir. Ayrıca bebek bakımı ile ilgili pek çok konuda size rehberlik edebilir. Bu nedenle sizin ve bebeğiniz için doğru ve güvenilir bakıcıyı bulmak sizin açınızdan son derece önemlidir. Doğru bakıcıyı, doğru adreste aramak istiyorsanız; EvdekiBakıcım‘ı ziyaret edebilir, kriterlerinize uygun bakıcı ilanınızı oluşturabilir ve kısa sürede aradığınız bakıcıya ulaşmanın keyfini yaşayabilirsiniz.