Tuvalet eğitimi, çocuğun kimsenin yardımı ve hatırlatması olmadan, tuvaletinin geldiğini fark edip, tuvalete gitme davranışı göstermesidir. Bunun için çocuğun fizyolojik ve psikolojik olarak hazır olması gerekir. Bu dönemde aşırı baskıcı ya da katı tutumlar uzun vadede davranış ve kişilik bozukluklarına neden olabilir. Bu nedenle öncelikle çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğundan emin olun ve tuvalet eğitimi hakkında doğru bir tutum geliştirin.
Tuvalet Eğitimi Hakkında İlk İpucu: Doğru Yaş Aralığını Bulun
Her çocuğun gelişimi farklıdır. Dolayısıyla tuvalet eğitimi için hazır olduğu yaşta farklılık gösterecektir.Genellikle çocuklarda kas kontrolü 18 ay-2,5 yaş aralığında kazanılır. Bu nedenle uzmanlar tarafından tuvalet eğitimi için 2 yaş ve üzeri önerilmektedir. Ancak gelişimsel farklılıklar ile daha erken ya da geç tuvalet eğitimine başlanabilir. Bu noktada her çocuğun gelişiminin kendine özgü olduğunu unutmayın ve çocuğunuzu gözlemleyerek en doğru zamanı belirlemeye çalışın. Çocuğunuzun hazır olup olmadığı ile ilgili ipuçlarını takip edin. Peki çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını size söyleyecek kişi yine çocuğunuzdur. Onu gözlemleyerek bu iş için doğru zaman olup olmadığına karar verebilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzun bezi birkaç saat kuru kalıyorsa, bezden rahatsız olduğunu hareketleriyle gösteriyorsa bunları bir işaret olarak kabul edebilirsiniz. Bunun yanı sıra;
- Çocuğunuz bağımsız hareket etme isteği duyuyorsa,
- Sözel olarak kendini ifade etmeye başlamışsa,
- Sorumluluk almaya istekliyse,
- Tuvaletinin geldiğini hareketleriyle belli ediyorsa, örneğin; hep aynı köşeye gidiyorsa, işaret ediyorsa tuvalet eğitimi için doğru zamanın yaklaştığını düşünebilirsiniz.
Tuvalet Eğitimi Hakkında Yanlış Zamanları Tercih Etmeyin
Tuvalet eğitimine başlamak için ilk koşul çocuğunuzun ve sizin bu sürece hazır olmanız. Ancak bir de tercih etmemeniz gereken zamanlar olduğunu biliyor muydunuz? Bazı dönemler tuvalet eğitimine başlamak, çocuğunuzun bu alışkanlığı edinmesini geciktirir ya da ertelemenize neden olur. Tuvalet eğitimine başlamayı şu durumlarda erteleyebilirsiniz:
- Taşınma, ayrılık, kardeş doğumu gibi düzenin değiştiği durumlar,
- Kabız, ishal gibi sağlık problemleri,
- 2 yaş sendromu gibi dönemler tuvalet eğitimini olumsuz etkileyebilir.
Tuvalet Eğitimi Hakkında Öncelikle Yapmanız Gerekenleri Planlayın
Çocuğunuza tuvalet eğitimi vermeye karar verdiyseniz, ilk olarak eğitime başlamadan birkaç ay önce çocuğunuzu bu sürece hazırlamanızı öneririz. Örneğin; tuvalet eğitimi ile ilgili çocuğunuza hikayeler okumak, lazımlık ya da klozet aparatını birlikte seçmek, istediği zamanlarda kıyafetleriyle de olsa lazımlığına oturmasına fırsat vermek çocuğun alışkanlığı edinmesini kolaylaştıracaktır. Bunun yanı sıra çocuğunuzun tuvalet eğitimi için fizyolojik ve psikolojik olarak hazır olduğundan emin olun. Diğer taraftan sizin de bu süreç için kendinizi hazır hissetmeniz, kısa sürede kolaylıkla bu alışkanlığı çocuğunuzun kazanmasında etkili olacaktır.
Tuvalet Eğitimi Hakkında Kendinizi Hazır Hissediyor Musunuz?
Çocuğunuza tuvalet eğitimi vermek beklediğinizden daha zor bir süreç olabilir. Bu nedenle sizin de buna hazır olmanız gerekir. Yorgun, yoğun ve stresli bir dönemden geçiyorsanız, tuvalet eğitimini bir süre erteleyebilirsiniz. Çünkü bu süreçte sakin ve sabırlı kalabilmeniz, çocuğunuzun bu alışkanlığı edinmesinde oldukça etkili olacaktır. Ayrıca sizin olumlu tutumunuz sayesinde çocuğunuz işbirliğine de açık olacaktır. Diğer taraftan sizin katı ve gergin tutumunuz, onun kendini baskı altında hissetmesine neden olur ve tuvaletini tutma, kabızlık gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.Bu nedenle tuvalet eğitimi için hem çocuğunuzun, hem de sizin hazır olduğunuzdan emin olun.
Tuvalet Eğitiminde Doğru Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?
Tuvalet eğitiminde sizin tutumunuz belirleyici olacaktır. Bu nedenle öncelikle neler yapmanız gerektiğini gözden geçirmeniz işinizi kolaylaştırır. Bu süreçte çocuğunuza karşı anlayışlı ve sabırlı olun. Asla katı ve sert davranmayın. Bunun yerine kararlı ve tutarlı olun. Tuvaletini söylediğinde ona bu davranışından dolayı teşekkür edin. Kazalar olduğunda hoşgörüyle yaklaşın. Bu sayede çocuğunuz bu konuda sizinle işbirliğine açık olacaktır.
Diğer taraftan çocuğunuzun tuvalet alışkanlığı kazanması sizin için önemli olabilir. Ancak bunun sizin için önemli bir mesele olduğunu sürekli dile getirerek, ona hissettirmeyin. Aksi takdirde çocuğunuzun isteklerini yaptırmak için kullandığı bir duruma dönüşebilir.
Tuvalet Eğitimi Sırasında Yapmamanız Gerekenler
Tuvalet eğitimi için çocuğunuzla birlikte hazır olduğunuzu düşünüyorsanız ve neler yapacağınızı planlamışsanız büyük bir yol kat etmişsiniz demektir. Ancak bu noktada yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenleri de bilmeniz de yarar var. Baskıcı bir tutum benimsememek gibi bu dönemde aşırı esnek ya da tutarsız olmak da sorun yaratabilir. Tuvalet eğitimi için kritik yaşları kaçırmak, çocuğunuzun bezinden ayrılmasını zorlaştırabilir. Bunun yanı sıra;
- Tuvalet eğitimi sırasında zaman zaman (gece yatarken, dışarı çıkarken) bez kullanmak,
- Tuvalet eğitimini fazla önemsemek ve büyük sevinç ya da üzüntü tepkileri göstermek,
- Sürekli tuvaleti olup olmadığını sormak,
- Altını ıslattığında kızmak, sert tepkiler vermek,
- Çocuğunuz fizyolojik ve psikolojik olarak hazır olmadan tuvalet eğitimine başlamak işinizi zorlaştıracak ve tuvalet eğitimini zorlu geçirmenize neden olacak etkenler arasındadır.
Tuvalet Eğitimi Sırasında Kıyaslama Yapmayın
Her çocuğun gelişimi kendine özgüdür. Bu nedenle, çocukların aynı gelişim basamaklarından farklı zamanlarda geçmeleri doğaldır. Çocuğunuzu tuvalet eğitimi de dahil hiç bir konuda başka çocuklarla kıyaslamayın. Kıyaslama cümleleri çocuğunuza yetersizlik duygusu yaşatır ve suçluluk duyar. Gelişimsel olarak olumsuz etkilenir. Bu açıdan çocuğunuzun gelişimini kendi içinde gözlemlemeniz ve değerlendirmeniz en ideal olanıdır.
“Tuvaletin Var Mı?” Sorusunu Sormayın
Tuvalet eğitimi hakkında yapılan yanlışlardan biri de çocuğa sürekli “tuvaletin var mı?” diye sorulması, kontrol edilmesidir. Çocuğu sürekli lazımlığa oturtmak, sık sık tuvalete götürmek yanlıştır. Çünkü tuvalet eğitiminde istenen çocuğun tuvaletinin geldiğini fark ederek, kendisinin bunu dile getirmesidir. Ayrıca sık sık kontrol edilmek, çocukta baskı oluşturacak veya “annem nasıl olsa soruyor” diyerek kontrolü size bırakmasına neden olacaktır.
Tuvalet Eğitiminde Yanlış Tutum Sonucu Görülen Sorunlar
Tuvalet eğitimi hakkında bilmeniz gerekenler arasında, yanlış tutum geliştirdiğinizde oluşacak sorunlar da vardır. Aşırı katı ve sert yaklaşım, çocuğa tuvalet eğitimi sırasında kızmak, cezalandırmak, suçlamak fizyolojik ve psikolojik pek çok soruna yol açabilir. Genel olarak yanlış yönetilen tuvalet eğitimi sonucu:
- Kabızlık,
- Tuvalet tutma,
- Yeme bozuklukları,
- İnatçılık,
- Obsesyon,
- Uyum sorunları,
- Özgüven eksikliği,
- hırçınlık ve öfke nöbetleri görülebilir.
Çocuğunuzun Sağlıklı Gelişimi İçin Doğru Çocuk Bakıcısı İle Çalışın
Çocuğunuzun bakımını paylaşacağınız kişinin donanımlı ve eğitimli olması sizin için büyük kolaylıktır. Tuvalet eğitimi, uyku alışkanlığı kazandırma gibi pek çok konuda deneyimli bir çocuk bakıcısı nasıl davranması gerektiğini bilir, sizi doğru şekilde yönlendirir ve size çocuğunuzun mutlu anlarına tanıklık etmek kalır. Bu nedenle bakıcı seçiminde özenli ve dikkatli olmanız son derece önemlidir. Bu noktada uzun yıllardır bakım hizmetleri sektöründe hizmet veren güvenilir firmaların başında gelen EvdekiBakıcım ile aradığınız nitelikte bakıcı adayları ile kısa zamanda tanışabilir ve doğru bakıcıya ulaşabilirsiniz. Yapmanız gereken bakıcı ilanınızı sitemizde yayınlamak ya da bize ulaşmak. Sizleri bekliyoruz…