Bebeklerde diş bakımı, bebeğin sağlıklı ve düzgün dişlere sahip olması açısından son derece önemlidir. Diş bakımının doğru şekilde yapılması bebeğin diş çıkarma evresinde yaşadığı sıkıntıları aza indirmede etkili olacaktır. Peki, bebeklerde ilk dişler ne zaman çıkar? Diş bakımında nelere dikkat edilmesi gerekir? Bebeklerde diş bakımı ile ilgili pek çok detayı yazımızda bulabilirsiniz.
Bebeklerde İlk Dişler Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerde 6. ay itibariyle dişler çıkmaya başlayabilir. Çıkan ilk dişler süt dişleri olarak adlandırılır ve 2.5-3 yaşına kadar toplam 20 süt dişinin çıkışı tamamlanır. Ancak dişlerin erken ya da geç çıkışının kalıtımsal etkileri vardır. Bu yüzden her bebekte aynı dönemlerde süt dişlerin çıkışı görülmeyebilir.
Bebeğiniz diş çıkarırken, salya akıntısı artabilir. Ateş, huysuzluk, huzursuzluk, uyku düzeninde bozukluk görülebilir. Düzenli bir diş bakımı ile bu etkiler azaltılabilir. Uygulayacağınız basit önerilerle bebeğinizin sağlıklı bir diş yapısına sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
1-Şekerli İçecekler İçirmeyin
İçeceklere şeker, bal gibi tatlandırıcı ekleyerek bebeğinize içirmeniz diş sağlığı açısından uygun değildir. Şekerli ürünler dişlerde lekelenmelere ve çürüklere neden olacaktır. Aynı şekilde bebeğinize süt içirdikten sonra dişlerini bir bezle temizlemeniz ya da su içirmeniz bebeğinizin dişlerinin korunmasında önemlidir. Bunun yanı sıra, uyku arasında süt içirmek de diş sağlığı bakımından önerilmemektedir.
2-Uzun Süreli Emzik ve Biberon Kullanımına Dikkat
Emzik pek çok annenin kurtarıcısıdır. Ancak uzun süreli kullanımı bebeğinizde diş ve damak bozukluğuna yol açabilir. Aynı şekilde biberon kullanımı, parmak emme alışkanlığı olması da diş ve damak yapısının bozulmasına neden olur. Bu nedenle 1 yaşından itibaren bebeğinizi bardak ve kaşıkla beslemeye alıştırmanız uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Bebeklerde uzun süreli biberon kullanımına ve gece beslenmesinde süt içilmesine bağlı olarak dişlerin kolay kırılması, kahverengi lekelerin oluşması gibi bozukluklar görülebilir. Bu durumdaki çürüklere biberon çürüğü denir. Biberon çürüğü bebeğin dişlerinde ağrı ve iltihaba neden olabilir. Öğünler sonrası bebeğe su içirilmesi, dişlerin silinmesi bu çürükleri önlemede etkilidir.
3-Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı ve dengeli beslenme, vücudun sağlığının korunmasında olduğu kadar diş sağlığında da oldukça etkilidir. Dişlerin korunmasında etkili olan kalsiyum ve vitamin açısından zengin bir beslenme şekli belirlemeniz bebeğinizin sağlıklı dişleri olmasının adımlarındadır. Bunun yanı sıra ilerleyen yaşla birlikte çocuğun şekerli ve asitli gıdalar tüketmesine izin verilmemelidir. Çocuklar tadını bilmedikleri yiyecek ve içecekleri istemezler. Siz de bu konuda özendirici olmamalı, bebeklikten itibaren çocuğunuzun sağlıklı yiyecek ve içeceklerle beslenmesini desteklemelisiniz.
4-Uygun Fırçalama
Bebeklerde diş bakımı, ilk dişin çıkışıyla başlar. Ancak henüz diş ve diş etleri çok hassas olan bebeğinizin süt dişlerini öncelikle öğünler sonrası ıslak bir mendil veya ıslak pamukla temizlemeye başlamalısınız.Aynı zamanda yemek sonrası su içirmeniz de dişlerinin temizlenmesine yardımcı olacaktır. Fırça kullanmaya ise 2,5-3 yaş civarında yumuşak uçlu, bebeğinizin diş etlerini tahriş etmeyecek özelliklerde bir fırça ile başlayabilirsiniz.
Diş Macunu Ne Zaman Kullanmaya Başlamalısınız?
Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığında yumuşak bir diş fırçası ile dişlerini fırçalayabilirsiniz. Ancak 3 yaş öncesinde diş macunu kullanmanız sağlığı açısından uygun olmayacaktır. 3 yaş itibariyle florürlü diş macunu kullanması için fırsat verebilirsiniz. Ancak diş macununu yutmaması için fırçalama sırasında yanında olmalısınız.
Bebeğinizi Diş Hekimi İle Ne Zaman Tanıştırmalısınız?
Bebeğinizi ilk dişi çıktıktan sonra bilgi almak için doktora götürebilirsiniz. Genel olarak 3 yaş itibariyle kontrol amaçlı diş hekimine gitmeniz uygun olacaktır. Ancak diş hekimi kontrolüne gitmek çoğu yetişkin için bile kaygı uyandırıcı olabilir. Çocuğunuz da diş doktoruna gitmekten korkabilir. Bu nedenle onu diş doktoruna gitmesi için hazırlamanız gerekir. Siz diş hekimine giderken size eşlik etmesi, doktorunuzla tanışması, diş doktorunun kullandığı aletleri görmesi çocuğunuzun kontrolünü kolaylaştıracaktır. Ayrıca sadece çocuk dişlerinin sağlığı ve tedavisi ile ilgilenen pedodontiste gitmek; çocuğunuzun kaygılarından kurtulmasında ve diş tedavilerinin keyifli hale dönüşmesinde etkili olacaktır.
Bebeğinizin Dişi Ağrıyorsa Ne Yapmalısınız?
Bebeğinizin süt dişlerinde ağrı varsa öncelikli yapmanız gereken bir diş hekimine gitmenizdir. Bu esnada ılık tuzlu su ile dişlerini silmek ya da gargara yapmak da bebeğinizde rahatlama sağlayacaktır.
Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazanması İçin Öneriler
1-Bebeğinize Model Olun
Çocuğunuz bebeklikten itibaren sizi gözlemleyecek, davranışlarınızı ve alışkanlıklarınızı kendisine örnek alacaktır. Çocuğunuz için iyi bir model olmanız diş sağlığı konusunda da önemli yer tutar. Dişlerinizi birlikte fırçalamak, bebeğinizin diş fırçalarken sizi izlemesi bu alışkanlığı edinmesini kolaylaştıracaktır. Bebeğinizin önce kendi diş fırçalama denemesi yapmasına fırsat vermeniz de önemli bir noktadır.
2-Diş Bakımı Alışverişine Onu da Dahil Edin
Bebeğiniz/çocuğunuz için diş bakım malzemeleri alırken onun da fikrini alın. Özellikle sevdiği çizgi film figürlerinin resimlerinin olduğu diş fırçaları bebeğiniz için özendirici olacaktır.
3-Diş Fırçalama Süresini Belirleyin
Çocuğunuza diş fırçalamayı öğretmek kadar doğru şekilde ve doğru sürede fırçalamak da önemlidir. Bu nedenle diş fırçalama süresini belirlemeniz ve çocuğunuza da öğretmeniz gerekir. Bunun için bir kum saati kullanmanız, çocuğunuzun da süreyi takip etmesi ve somutlaştırması bakımından işinizi kolaylaştıracaktır.
EvdekiBakıcım İle Bebeğinizin Tüm Bakımını Destekleyin
Bebeğinizin bakımının tüm detaylarını sizin gibi titizlikle üstlenecek, bebeğinize bu konuda model olacak bakıcı arayışında iseniz, EvdekiBakıcım bu konuda sizin için doğru adres olacaktır. Uzman kadrosu ile aradığınız özelliklere sahip bebek bakıcısına hiç yorulmadan ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilir, bebeğinize bir anne şefkati ile yaklaşacak bakıcıyı bulmanın keyfini yaşayabilirsiniz.
Diş Hekimi Kartvizit
says:Çok başarılı ve eğitici bir yazı olmuş teşekkürler