Search
logo

EvdekiBakicim Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Genel Çocuk Eğitimi Okul Hayatı 5 ay önce

Okula Uyum İçin 9 Basit Adım

EvdekiBakicim

Uzun bir aradan sonra okul süreci yeniden başlıyor. Korona virüs pandemisi nedeniyle aileler ve eğitimciler birçok soru işareti taşısa da, özellikle ilkokula başlayacak öğrencileri yeni normale göre okula uyum sağlamaları için şimdiden hazırlamak da fayda var. Peki, çocuğunuzu okula alıştırmak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Çocuğunuzun okula adapte olmasını kolaylaştıracak ipuçlarını yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar…

Okula Uyum İçin Yapmanız Gerekenleri Gözden Geçirin

Özellikle okula yeni başlayan çocuklar için bu dönem oldukça zorlayıcı olabilir. İştahsızlık, uyku bozukluğu, tırnak yeme, içe kapanma gibi fiziksel ve psikolojik pek çok olumsuz etki çocukta görülebilir. Bu etkiler artarsa çocuk psikiyatrisinden destek almak en doğru yol olur. Ancak öncesinde çocuğunuzu dinlemek ve okulla ilgili onda neyin kaygı uyandırdığını anlamaya çalışmak işinizi kolaylaştırır. Çoğunlukla ayrılma ve terk edilme korkusu, arkadaş edinememe tedirginliği, belirsizlikler öğrencinin okula gitmek istememe sebepleri arasındadır. Sebebi anladıktan sonra şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Çocuğunuzun duygularını kabul edin. Yargılamayın, eleştirmeyin ve suçlamayın.
  • Çocuğunuzun okula başlaması ile ilgili kendi kaygılarınızı azaltın ve önce kendinizi bu sürece hazırlayın.
  • Okul alışverişini birlikte yapın.
  • Okula gitmekle ilgili net bir tavrınız olsun. “Korktuğunu anlıyorum ama okula gitmen gerekiyor.” gibi kısa cümlelerle onu anladığınızı ama sorumlulukları olduğunu hatırlatın.
  • Rutinler oluşturun.
  • Çocuklar belirsizliklerden hoşlanmazlar. Okulun günlük akışını onunla paylaşın. (Ne zaman onu alacağınız, okula ne zaman gideceğiniz, okulda neler yapacağı vb. )
  • Öğretmeniyle ve gideceği kurumla iş birliği içinde olun.
okula uyum
Çocuğunuzun okula başlamaya hazır olduğuna inanmanız ve kaygılarınızı kontrol altında tutmanız, onun okula uyumunu kolaylaştıracak en önemli etkendir

1- Önce Siz Hazır Hissedin

Çocuğunuzun okula başlaması sizde farklı duygular uyandırır. Mutluluk, heyecan, kaygı ve daha birçok his bu dönemde hayatınıza dahil olur. Pek çok anne-baba çocuğunun hala küçük olduğunu, okulda yalnız kaldığında zorlanacağını düşünür. Ancak, çocuğunuz sandığınızdan daha güçlü. Okula başladığında zorlansa da, kısa sürede bu yeni düzene ayak uyduracak ve daha bağımsız hareket etme becerisi kazanacaktır. Bu nedenle öncelikle çocuğunuzun okula uyum sağlayacağına siz inanın ve bu fikri benimseyin.

2- Kaygılarınızı Kontrol Edin

Çocuğunuzun ilk defa sizden ayrılması fikri sizi korkutabilir. Özellikle şu günlerde covid-19 nedeniyle bu kaygılarınızı daha yoğun yaşayabilirsiniz. Çocuğunuzun tek başına sosyal bir ortamda kişisel hijyenine dikkat edip edemeyeceği, sosyal mesafeyi nasıl ayarlayacağı gibi konularda endişeli hissedebilirsiniz. Bu doğal bir duygu. Ancak, sizin kaygılarınızın çocuğunuzu etkileyeceğini unutmayın. Çocuklar anne-babalarının duygularını ustaca okurlar ve buna bağlı olarak düşünceleri gelişir. Siz okula göndermekle ilgili endişe duyuyorsanız, çocuğunuz da okula gitmekle ilgili tedirgin ve isteksiz olacaktır. Bu nedenle öncelikle kaygılarınızı kontrol etmeye ve çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Okul ortamında yalnız olmadığını, ihtiyaç duyduğunda ona yardımcı olacak kişiler olduğunu unutmayın.

okula uyum
Çocuğunuzun okula neden gitmek istemediğini sorun ve sebep ne olursa olsun onu suçlamayın ve eleştirmeyin

3- Çocuğunuzun Duygularını Paylaşmasını Sağlayın

Çocuğunuz okul fikrine karşı çıkabilir ve okula gitmek istemediğini dile getirebilir. Böyle bir durumda sakin ve anlayışlı olun. Neden okula gitmek istemediğini sorun. Korkularını sizinle paylaşmasını sağlayın. Bazen kalabalık, bazen yeni bir ortama girme düşüncesi, bazense sizden ayrılma fikri nedeniyle okula gitmek istemeyebilir. Bu noktada öncelikle sebep ne olursa olsun, onu anladığınızı sözle olarak ve beden dilinizle ifade edin. “Kocaman çocuk oldun. Okuldan korkacak ne var? Bak arkadaşın hiç böyle davranıyor mu?” gibi kıyaslayıcı, suçlayıcı cümlelerden uzak durun. Bu tip sözler çocuğunuza anlaşılmadığını hissettirir ve sorunu daha da büyütür.

4- Okula Hazırlık Sürecine Çocuğunuzu Dahil Edin

Çocuğunuzun okula uyum sürecini kolaylaştırmak için hazırlıklara onu da dahil edin. Örneğin; okul alışverişini birlikte yapın, okulunu ziyaret edin. Kitap ve defterlerini birlikte hazırlayın. Bu şekilde okul fikrini daha kolay benimser ve okula gitme konusunda daha istekli olur.

5- Okula Uyum İçin Belirsizlikleri Ortadan Kaldırın

Çocuklar belirsizliklerden hoşlanmazlar. Okula uyum sürecinde de onları en çok zorlayan şey bilinmezliklerdir. Bu nedenle çocuğunuzun okula daha kolay adapte olması için okul programını ona anlatın. Örneğin; “Sabah uyanacağız. Kahvaltı yaptıktan sonra hazırlanıp, sen okula ben işime gideceğim. Okulda şu kadar ders yapacaksınız. Teneffüslerde oyun oynayacaksınız. Beşinci dersin sonunda seni gelip alacağım.” gibi günlük akışı paylaşırsanız çocuğunuz rahatlar. Bu noktada çocuğunuzun henüz somut düşündüğünü unutmayın. Saat kavramı tam oturmamış olabilir. Bu nedenle saat beşte seni alacağım demek yerine yemekten sonra, beşinci ders sonu gibi ifadeler onun için daha net olur.

okula uyum
Çocuğunuza okula gitmesi için ödül vaat etmeniz, onun bir süre sonra bu durumu kullanmasına ve okula uyumla ilgili sürecin uzamasına neden olur

6- Çocuğunuzu Okula Gitmesi İçin Ödül Teklif Etmeyin

Ödül, çocuk eğitiminde sıklıkla tartışılan bir konu. Çocuğunuza bir şeyi yapması için ödül teklif etmek, kısa süreli bir çözüm olur. Onun sizi zorda bırakan her durumda ödül beklemesine, sırf ödül almak için aşırı tepkiler vermesine neden olur. Okula uyum için de, “okula gidersen istediğin oyuncağı alırım” gibi vaatlerde bulunduğunuzda çocuğunuz her defasında beklentisini gerçekleştirene kadar okula gitmeye ikna olmayacaktır. Bu nedenle ödül yerine bunun onun sorumluluğu olduğunu söyleyin. Herkesin bir sorumluluğu olduğunu hatırlatın.

7- Okul Deneyimlerinizi Çocuğunuzla Paylaşın

Çocuğunuz için sizin çocukluk anılarınız değerlidir. Bu nedenle çocukluğunuzda okula nasıl başladığınızı, okulda yaşadığınız komik anları onunla paylaşabilirsiniz. Hatta sizin de o dönem de korkularınız varsa bu anıları da anlatın. Bu sayede çocuğunuz kendi duygusunun doğal olduğunu, yalnız olmadığını anlar ve rahatlar. Okul ortamında arkadaşları olacağından, keyifli etkinlikler yapacağından bahsedin. Ancak, çok detaya girmeyin.

8- Okul Açılmadan Rutinler Oluşturun

Çocuğunuz için uyku ve yemek düzeni ile ilgili rutinleri okul açılmadan oluşturun. Pek çok çocuk erken kalkma sorunu yaşadığı için okula gitmek istemez. Bu yüzden tatil döneminin bitmesine yakın yaz sürecinde uyguladığınız esneklikleri azaltın ve erken yatıp, erkene kalkma alışkanlığını çocuğunuzun kazanmasını sağlayın. Yine gün içinde etkinlik zamanlarının olması, özellikle okul döneminde ödev alışkanlığı kazanmasını kolaylaştıracaktır.

okula uyum
Çocuğunuzun öğretmeniyle işbirliği içinde hareket etmeniz, okula uyumunun daha kısa sürede gerçekleşmesine yardımcı olur

9- Öğretmeniyle İşbirliği İçinde Olun

Çocuğunuzun öğretmeniyle tanışın ve onun rehberliğinde bir yol belirleyin. Çocuğunuzun öğretmeniyle işbirliği içinde hareket etmeniz, okula uyumunun daha kısa sürede gerçekleşmesine yardımcı olur. Sizin güven duyduğunuz kişiyi, çocuğunuz da kısa sürede benimseyecektir.

Çocuğunuz İçin Oyun Ablası Desteği Alın

Çocuğunuzun okula başlaması ile birlikte yeni bir düzene geçmeniz gerekir. Onun okula götürülmesi, okul çıkışında alınması, ev ödevlerine yardımcı olunması gibi pek çok konuda yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Özellikle çalışıyorsanız ve iş saatlerinizle çocuğunuzun okul saatleri uyuşmuyorsa oyun ablası alternatifini gözden geçirebilirsiniz. Oyun ablası; çocuğunuzun okula bırakıp, alabilir. Okul sonrası eşlik edebilir ve ev ödevlerine yardımcı olabilir. Saat ücreti ile çalışmaları, eğitimli, genç ve dinamik kişiler olmaları nedeniyle aileler tarafından sıklıkla tercih edilen oyun ablaları çocuğunuzla da kolay bağ kurarlar. Bu sayede içiniz rahat bir şekilde çocuğunuzu ihtiyaç duyduğunuz konuda oyun ablasına emanet edebilirsiniz.

Okul Döneminde Çocuk Bakıcısı Süreci Kolaylaştırır

Yoğun çalışıyorsanız ve okul sonrası çocuğunuzun bakımı kadar eğitimi ile de yakından ilgilenecek birine ihtiyaç duyuyorsanız, donanımlı bir çocuk bakıcısı ile çalışmayı düşünebilirsiniz. Çocuğunuzun her türlü ihtiyacında yanında olacak birinin varlığı okul döneminde sizin için büyük rahatlık olacaktır.

Çocuğunuz Okula Başlamadan EvdekiBakıcım İle Tanışın

Okullar açılmadan önce, bu süreçte size yardımcı olacak kişiyi bulmak istiyorsanız EvdekiBakıcım ile tanışma zamanınız gelmiş demektir. Donanımlı ve eğitimli çocuk bakıcısı, oyun ablası/abisi kadrosu ile çocuğunuzun hem bakımında, hem de eğitiminde gönül rahatlığı ile sorumluluk verebileceğiniz kişileri sitemizi inceleyerek bulabilir ya da ilanınızı oluşturarak kriterlerinize uygun adaylarla tanışabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz.

Ek Gıda Hakkında Bakıcınızın Bilmesi Gerekenler

Kış İçin Bakıcınıza Etkinlik Önerileri

Çocuğunuzun Duygusal Gelişimi İçin Öneriler

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Önceki Yazı
Bakıcı Ajansı Aracılığı İle Bakıcı Bulmanın Avantajları
Sonraki Yazı
Çocuğunuzu Bakıcıya Alıştırmak İçin 8 Öneri
Menü
  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Hizmetlerimiz
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı
  • Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakıcısı
  • Oyun Ablası ve Oyun Abisi
  • Özel Ders
İŞ İLANLARI
  • Özel Ders İlanları
  • Yaşlı Bakıcısı ve Hasta Bakıcısı İş İlanları
  • Oyun Abisi ve Oyun Ablası İş İlanları
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı İş İlanları
SOSYAL MEDYA
HAKKIMIZDA
  • Hakkımızda
İletişim

destek@evdekibakicim.com

+(90) 212 951 02 01