Felç, bazı azaların veya tüm azaların kullanılamaz hale gelmesi demektir. Çocuklarda da görülme riski vardır. Çocuk felcine neden olan virüs, poliodur. Bu virüsün besinlerden veya solunan havadan vücuda alınmasıyla hastalık etkisini göstermeye başlar. İlk olarak virüs, boğazda ve bağırsaklarda çoğalır. Daha sonra ise, vücudun sinir sistemlerine yayılmaya başlar. Bu andan itibaren felcin işaretleri görülebilir. Sinir sisteminin tahrip olması ve ölüme kadar varabilen sonuçları olabilir.
Bu virüs, her yaşta etkisini gösterebilir. Ama üç yaş altındaki çocuklarda daha etkilidir. Virüsün vücuttan atılması için geliştirilen aşı tedavisi vardır. Virüsün bulaşma nedeni, besinler veya ortamda solunan havadır. Yetersiz havalandırılan, hijyene dikkat edilmeyen, besin ve gıda güvenliği gibi sağlık açısından elzem noktalara hassasiyet gösterilmeyen merkezlerde hastalık kapılabilir.
Hastalığa yakalanan çocuklar, yüksek ateşe sahip olurlar. Kusma, bağ ağrıları, kasların gerilmesi gibi belirtileri vardır. İlerleyen evrelerde ise, felç geçirme riski söz konusudur. Bu felç, yumuşak olabilir. Yani kaslar aşırı sertliğe sahip olmaz; ama yürüme ve motor hareketlerin yapılması zor bir hale gelmeye başlar.
Felç sırasında duyu kaybı eksiği söz konusu olmayabilir. hareket ettirilemeyen bacak veya kollara yapılan iğneler hissedilebilir. Yetişkinlerde ise, felç daha tehlikeli bir boyuta varabilir. Özellikle, felç nedeniyle beyine giden oksijenin etkilenmesi halinde ölümler yaşanabilir.
Nasıl Tedavi Ediliyor?
Hastalığın ilerleyen evresinde gerçekleşen felçle ilgili bulguları yok edici bir ilaç söz konusu değildir. Fizik tedavi yöntemleriyle felcin etkisi kırılabilir. Solunum kaslarında herhangi bir sıkıntı varsa, solunum cihazı kullanılabilir. Kalıcı bir felç ortaya çıkmış ise, cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Çocuk Felcinden Korunma
Çocuk felcinin ortanda kaldırılması için aşı çalışmaları yapılıyor. Ülkemizde de, 1998’den beri çocuk felci aşılarıyla hastalığın ortadan kaldırılması sağlanmıştır. Dünyanın da birçok ülkesinde çocuk felci hastalığı risk olmaktan çıkmıştır. Sadece Afrika’nın bazı ülkelerinde görülen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle, Hac ve Umre’de Afrikalı Müslümanlarla iletişim kuracak olan kişilerin hastalığa yakalanma riskini ortadan kaldırmak için aşılanıyor.
Çocuklara el yıkama alışkanlığının kazandırılması da önemlidir. kişisel temizliğe önem verilmesi, hijyenik olmayan gıdaların tüketilmemesi, gıdaların tüketilmeden önce yıkanması gibi hijyen kurallarının öğretilmesi gerekiyor. Böylece, hastalığa yakalanma riski daha da düşebilir. Uzun süredir, çocuk felciyle ilgili vakalar yaşanmadığı için çocuk felci hastalığın ortadan kalktığı tahmin edilmektedir.