Search
logo

EvdekiBakicim Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Genel 5 sene ago

Çocuklarda Sorumluluk Duygusu Nasıl Geliştirilir?

EvdekiBakicim

Sorumluluk, kişinin başkalarının haklarını da gözeterek kendi ihtiyaçlarını karşılama ve yaptığı davranışların sonuçlarını üstlenebilme becerisi olarak tanımlanır. Doğuştan gelen bir özellik değildir. Bu nedenle çocukluktan itibaren ailenin çocuğa bu davranışı kazandırması gerekir. Peki, çocuklarda sorumluluk duygusu nasıl geliştirilir? Çocuğunuzun kendi işlerini kendi halletmesi neden önemli? Tüm bu detayları merak ediyorsanız, yazımıza mutlaka göz atın.

Çocuklarda Sorumluluk Geliştirmek İçin Model Olun

Çocuklarda pek çok davranış modelleme ile oluşur. Çocuk en yakınında bulunan anne-babasını ya da onun bakımını üstlenen kişileri gözlemler ve karakteri, alışkanlıkları bu doğrultuda oluşmaya başlar. Sorumluluk da öğrenilen bir davranıştır ve bu konuda çocuğunuza örnek olmanız gerekir. Sözle ya da anlatarak bir alışkanlığı kazandırmak yerine model olarak davranışı oluşturmak daha kolay bir yoldur.

çocuklarda sorumluluk
Çocuklarda sorumluluk duygusu kazandırmanın en önemli noktası, ona verdiğiniz görevlerin yaşına ve gelişimine uygun olmasıdır

Çocuğunuza Yaşına ve Gelişimine Uygun İşler Verin

Çocuklarda sorumluluk duygusu kazandırmanın en önemli noktası, ona verdiğiniz işlerin yaşına ve gelişimine uygun olmasıdır. Aksi takdirde çocuğunuz sorumluluğu yerine getiremeyecek ve kendisini başarısız hissedecektir. Bu durum duygusal gelişimi açısından da sıkıntılara neden olabilir. “Ben beceriksizim, yapamıyorum” düşüncesi oluşur ve çocuğunuz başarısız olma kaygısıyla hiçbir işi yapmak istemez. Sizinle sürekli çatışır, tüm işlerini birisinin onun için yapmasını bekler. Bu durum da bağımlı kişilik oluşumu, özgüven eksikliği gibi sorunlara yol açabilir.

Çocuğunuza Sorumluluğu Yerine Getirmesi İçin Zaman Tanıyın

Çocuklar bir işi yapabilmek için zamana ihtiyaç duyarlar ve biz yetişkinler kadar hızlı hareket edemezler. Pek çok ebeveyn, çocuğun çabası karşısında sabırsız davranır ve çocuk yerine işi kendisi yapmayı tercih eder. Örneğin; çocuğunun ayakkabısını giydirir, yemeğini yedirir. Ancak, bu durum çocukta sorumluluk bilincinin gelişmesini engeller. Çocuğunuz işlerini kendi kendine yapmaya çalışırken sabırlı olmanız, acele ettirmemeniz ve onu eleştirmemeniz çocuğunuzun becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu tutumunuz çocuğunuzun güven duygusunu da destekler.

Çocuklarda Sorumluluk Yaptıklarına Odaklandığınızda Daha Hızlı Gelişir

Çocuğunuzun sorumluluk duygusunun gelişmesini istiyorsanız, öncelikle yapabildiklerine odaklanın. Örneğin; çocuğunuz tüm odasını düzenlemese de bazı oyuncaklarını toplamışsa ona teşekkür edin. Kalan işleri birlikte yapmayı teklif edin ve iş bölümü yapın. “Hiçbir şeyi toplamıyorsun, çok dağınıksın, çok sorumsuzsun” gibi cümleler çocuğunuzda sorumluluk gelişmesini desteklemez, aksine olumsuz etkiler yaratır.

çocuklarda sorumluluk
Çocuğunuzun sorumluluk alması için en önemli kurallardan biri de aile içinde tutarlı olmanızdır

Çocuğunuza Karşı Aile İçinde Tutarlı Olun

Çocuğunuzun sorumluluk alması için en önemli kurallardan biri de aile içinde tutarlı olmanızdır. Yani onun sorumluluklarını belirlerken anne- baba ve bakıcının ortak bir dil kullanması, aynı sorumluluklar konusunda işbirliği içinde hareket etmesi önemlidir. Örneğin; siz yemeğini kendi yemesini isterken, bakıcınız bu işi kendi yapıyorsa çocuk sizinle çatışabilir ya da duruma göre hareket etmeyi öğrenebilir. Bu durumda da tam bir sorumluluk gelişmez. Bu nedenle çocuğunuza koyacağınız kurallar ve vereceğiniz sorumluluklar konusunda tutarlı davranmanız gerekir.

Çocuğunuza Seçim Şansı Verin

Çocuğunuza seçenekler sunmak, onun karar verme becerilerini geliştirir. Ayrıca kendisinin dahil olduğu süreçlerde sorumluluk almaya daha istekli olur. Kendileri için neyin uygun olduğunu belirlemeleri oldukça önemli bir beceridir. Küçük yaşlardan itibaren bunun içim adım atmak ilerisi için önemli bir yatırımdır.

Düzen, Çocuğun Sorumluluk Almasını Kolaylaştırır

Evinizde her şeyin sabit bir yerinin olması çocuğunuzun sorumluluk almasını, işlere dahil olmasını ve düzenli olmasını kolaylaştırır. Özellikle odasında etiketleme sisteminden yararlanabilirsiniz.Örneğin; lego kutusunun üzerine lego etiketi, araba kutusuna araba resmi yapıştırabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz neyi nereye koyacağını, nasıl toplanacağını daha kolay öğrenir.

Çocuklarda Sorumluluk Duygusu Neden Önemli?

Çocuğunuzun kendi işlerini kendi yapmasının en önemli artısı, bağımsız bir birey olarak yetişmesidir. Bunun yanı sıra, çocuklukta bu davranış gelişmediğinde, yetişkinlikte de kişinin sorumluluk sahibi olması oldukça zor. Bu nedenle ailelerin bu konu üzerinde önemle durması, çocukların yapmaları gereken işleri onlar yerine yapmamaları küçük ama ciddi detaylardır. Sorumluluğu gelişen çocuk ileride ayakları yere daha sağlam basan, öz güveni yüksek, insiyatif alan, liderlik yapabilen biri olur. Bu açıdan küçüklükten itibaren sorumluluk almasını desteklemek oldukça önemlidir.

Bir hayvanın bakımını üstlenmesi çocuğunuzun sorumluluk duygusunu geliştirir.

Çocuklarda Sorumluluk Duygusu Geliştirecek Etkinlik Önerileri

Çocuklar doğru bir yol izlendiğinde aslında sorumluluk almaya isteklidirler ve çok hoşlarına gider. Bir şeyi başarmak, sorumluluk almak onlara iyi hissettirir. Bu nedenle evde vereceğiniz küçük sorumluluklar çocuğunuzun bu duygusunun gelişmesinin yanı sıra, kendini mutlu hissetmesini de sağlar.

  • Yemek masasını birlikte hazırlayın. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak kaşık, çatalı, bardakları götürmesini isteyebilirsiniz.
  • Kendi odasının sorumluluğunu verin. Oyuncaklarını kendi toplasın. 6-7 yaşından itibaren yatağını düzeltmesi için destekleyin.
  • Bir hayvanın bakımını üstlenmesi çocuğunuzun sorumluluk duygusunu geliştirir. Aynı şekilde bir çiçeğin de bakımını çocuğunuz üstlenebilir.
  • Çorapları eşleştirmesini isteyebilirsiniz.
  • Ev işlerinde ona da küçük sorumluluklar verin.

Çocuk Bakıcısının Sorumluluk Duygusu İçin Yapması Gerekenler Neler?

Çocuk bakıcınız çocuğunuzla uzun zaman geçiren kişilerin başında gelir. Bu nedenle onun alışkanlıklarının ve karakterinin oluşmasında büyük rol oynar. Sorumluluk bilincinin gelişmesinde de çalışacağınız kişinin etkisi çoktur. Bu açıdan doğru bakıcıyı bulmanız son derece önemlidir. Öncelikle çocuğunuza her açıdan model olabilecek, sorumluluk sahibi birini bulun. Çocuk gelişimi eğitimi ya da bilgisi olan kişi onun yaşına ve gelişimine uygun işler konusunda doğru yönlendirmelerde bulunabilir. Bunun yanı sıra;

  • Sakin, sabırlı, güleryüzlü
  • Pozitif
  • Dinamik
  • Dürüst
  • Kişisel bakım ve hijyenine önem veren
  • Soğukkanlı
  • Sağlıklı
  • Güvenilir referanslara sahip kişilerin çocuk bakıcılığı için ideal olduğunu düşünebilirsiniz.

EvdekiBakıcım İle Profesyonel Çocuk Bakıcısı Arayışınız Son Bulsun

Çocuğunuzun bakımı kadar sağlıklı gelişimini ve eğitimini de önemsiyorsanız, donanımlı bir bakıcı ile çalışmanız gerekir. Çocuğunuzla nasıl bağ kurması gerektiğini bilen, onun ihtiyaçlarının farkında olan, fiziksel ve ruhsal tüm gereksinimlerini zamanında ilgi ile karşılayan bir çocuk bakıcısı ile çalışmak sizin de kendinizi huzurlu hissetmeniz için önemli bir detaydır. Bu noktada güvenilir ve deneyimli bakıcı adaylarını doğru yerde aramanız işinizi kolaylaştıracaktır. EvdekiBakıcım ailesi olarak uzun yıllardır bakıcılık sektöründe ailelerin beklentileri doğrultusunda aradıkları kişileri bulmalarında önemli bir rol üstleniyoruz. Siz de EvdekiBakıcım’ın mutlu aileleri arasına katılmak ve aradığınız bakıcıya kısa sürede ulaşmak istiyorsanız; sitemizi ziyaret ederek, kriterlerinizi içeren ilanınızı hazırlayabilir ya da bize ulaşarak destek alabilirsiniz.

You Might Like

Çocuğunuz İçin Açık Hava Etkinlik Önerileri

Bakıcınızla Sorun Yaşamamak İçin İpuçları

Yaz Aylarında Hamileler İçin Öneriler

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Previous Post
Çocuk Bakımı İçin Aile Büyüğü mü Yoksa Bakıcı Mı?
Next Post
Çocuklarda İnatçılık Nasıl Önlenir?
Menü
  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Hizmetlerimiz
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı
  • Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakıcısı
  • Oyun Ablası ve Oyun Abisi
  • Özel Ders
İŞ İLANLARI
  • Özel Ders İlanları
  • Yaşlı Bakıcısı ve Hasta Bakıcısı İş İlanları
  • Oyun Abisi ve Oyun Ablası İş İlanları
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı İş İlanları
HAKKIMIZDA
  • Hakkımızda
İletişim

destek@evdekibakicim.com

+(90) 212 951 02 01