Search
logo

EvdekiBakicim Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Güvenlik 7 sene ago

Çocukların Uğrayabileceği Ev Kazaları Nelerdir ?

EvdekiBakicim

Özellikle okul öncesi çocukların evde yaşadıkları kazalardan dolayı yaralanma, sakat kalma ve hayatlarını kaybetme riskleri vardır. Bu risk, havuzlu evlerde daha fazla yaşanıyor. Evdeki kazaların önlenebilmesinin çözümü, anne ve babanın çocuğunu sürekli takip etmesi değildir. Zaten böyle bir şeyin mümkün de değildir. Sürekli hareket halinde olan çocuğun ev içerisinde dolaşması ve merak halinde her yeri karıştırması kazanın her an yaşanmasına neden olabiliyor.

Evde yaşanabilecek kazaları en aza indirmek için bir dizi tedbirler alınabilir. Alınan tedbirler, kaza oranını sıfırlama ama en aza indirebilir. Ayrıca, büyük kazaların önüne geçildiği için büyük yaralanmalara neden olacak durumlar yaşanmaz. Bunun evin her odasında ayrı ayrı tedbir uygulamaları yapmak lazımdır.

Ne Yapılabilir?

Ev kazalarının en fazla yaşandığı yer mutfaktır. Bu nedenle, mutfakla ilgili bir dizi önlemlerden bahsetmek gerekiyor. Annenin meşgul olduğu bir alan içerisinde çocuğunu takip edebilmesi zordur. Çocuk da, annesini taklit etme eğilimindedir. Bu nedenle, mutfaktaki eşyaları kurcalayabilir. Kurcalama anında nelerin başına geleceğinden habersiz olan çocuk, sıcak bir fırına, kızgın yağa veya kafasına düşebilecek sert bir cisimle meşgul olabilir.

Mutfakta; zehirlenme, boğulma, yanma gibi kazalar meydana gelebilir. Bunların aşılmasının en iyi yolu, çocuğu mutfaktan uzak tutmaktır. Ya da, mutfakta iken bir yetişkin tarafından gözlenmelidir. Böyle olması halinde bile, çocuğun erişebileceği yerlerde deterjan gibi ürünlerin yer almaması lazımdır. Ayrıca, ağzına atabileceği eşyalara yer verilmemesi de gerekiyor. çocuğun fırın, ocak gibi yanma riskinin oluşabileceği bölümlere kesinlikle yaklaştırılmaması lazımdır.

Boğulma Riski: Banyo ve Tuvalet

Çocuklar çok meraklıdır. Bu nedenle, her kapının ardındakini görmek ve bilmek isterler. Banyo gibi sulu alanlara ilgi duyan çocukların boğulma tehlikesi yaşamaları muhtemeldir. Küvet veya leğen gibi kaplara suların doldurulması ve çocuğun içerisine düşme riski söz konusu olabilir. Böyle bir durumun olmaması için evde yalnızken banyo ve tuvalet kapsının kilitlenmesi lazımdır.

Çocuk Odası

Çocuğun en fazla zaman geçirdiği alan olduğundan dolay güvenlik açısından alınan tedbirlerin yoğun olması gerekiyor. Çamların, prizlerin, beşiğin ya da ranza gibi yatak modelleriyle ilgili tedbirler titizlikle yerine getirilmelidir. Çocuk bakıcısı tutmayan ve bu nedenle de evde çocuğuna yalnız bakmak zorunda kalan anneler olabilir. Bir yandan evin işleri, diğer yandan bebekle ilgilenilmesi zordur. Böyle bir durumda, bebek odasında güvenli alana çocuğun bırakılarak ev işlerine odaklanmak mümkündür.

Çocuk odasındaki güvenli alanın oluşturulması için çocuğun rahat hareket edebileceği alan kadar yerin kapatılması lazımdır. Kapatılan alandan çocuğun çıkamaması önemlidir. Sıkılmaması için de, en sevdiği oyuncaklarla meşgul olması sağlanabilir. Böylece evin işlerine odaklanmak isteyen annenin çocuğu için kaygılanmasına gerek kalmaz.

Çocukların erişebileceği yerde prizin olması tehlikelidir. Çocuk odalarındaki prizlerin çocukların erişemeyeceği yükseklikte yer almasının önemi büyüktür. Ancak standart olarak monte edilen prizlerin yerden yükseklikleri fazla değildir. Çocuklar tarafından erişmek zor olmaz. Bu prizlerin deliklerinin kapatılması için birtakım aparatlar vardır. Bunlarla tedbir alınması önemlidir.

En Tehlikeli Alanlardan Birisi: Oturma Odası

Tüm ailenin beraber zaman geçirdiği yer, çocuk için tehlikeli olabilir. Tüm gözlerin bebekte olduğu bir zamanda ne gibi kazaların yaşanabileceğini düşünmeyin. Çocukla en çok oyun oynana alan oturma odasıdır. Bu nedenle, çocuk sürekli hareket içerisindedir. Koşması ve hızlıca yürümesi, takılıp düşme gibi kazalara neden olabilir. Bu kaza anında başını sert bit cisme vurabilir. Çoğu zaman oturma odalarında orta sehpa denilen eşyanın sivri köşeleri çocukları yaralıyor.

Oturma odasındaki zarar verici eşyaların ortadan kaldırılması en iyi önlemdir. Mümkün değilse, sivri köşelerine kauçuk aparatlarının takılması sağlanabilir. Böylece, herhangi bir kazada yaralanma meydana gelmez. Oturma odasında vitrin yer alıyor ve vitrinde de vazo gibi cisimler bulunuyorsa, sabitlenmelidir. Bunların çocuğun üzerine düşme riski vardır.

Evin Bahçesi Var Mı?

Eğer evinizin bir bahçesi bulunuyorsa ve çocuğunuz bahçede oynama konusunda ısrarcıysa, gerekli önlemlerin alınması lazımdır. Başta, kesinlikle tek başına bahçede dolaşmasına izin verilmemesi önemlidir. Yüzme veya süs havuzuna düşme gibi kazalar medyana gelebilir. Yine, bir yükseklik varsa oradan düşmesi söz konusu olabilir. bahçede zirai ilaçların unutulması da bir başka kazaya neden olabilir. Bahçenin güvenli olduğundan emin olunduktan sonra yetişkin gözetiminde bahçede oynamasına izin verilebilir.

Çocuğun bahçe kapısından dışarıya çıkması ihtimali vardır. Bu nedenle, bahçe kapısının kilitli olmasına dikkat edilmelidir. Herhangi bir böcek ısırığı veya kedi gibi hayvanların saldırısı da mümkün olabilir. Bunun için de çocuğun hayvanlara tek başına yaklaşmamasına dikkat edilmelidir. Böcek ısırığı halinde hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Pencere ve Balkonlar

Çocuklar için en tehlikeli alanlardan birisi, penceredir. Özellikle son dönemlerde bebeklerin pencereden düşme kazaları haberlere yansıyor. Bir anlık dikkatsizlik, çocuğun cama çıkmasına ve düşmesine neden oluyor. Burada iki yol izlenebilir. Birincisi, çocukların cama çıkmak için merdiven yapacakları eşyaları cama yaklaştırmamak… Evin havalandırılması esnasında çocuğun odaya girmesini engellemek veya tamamen camın korkuluklarla kapatılmasını sağlamak… Balkon için de aynı tedbirler alınabilir.

Apartmanda oturanların çocukları, evin kapısından çıkabilir ve merdivenlerden aşağıya yuvarlanabilir. Bu nedenle, evin kapısını sürekli kilitli tutmak gerekiyor. Yine, çocuğun tek başına asansöre binmesi söz konusu olabilir. Bu tür risklerin yaşanmaması adına mutlaka ev kapısının kilitli tutulması lazımdır. Yaşanılan evin dubleks veya tripleks olası halinde merdivenle ilgili kaza riski artar. Çocuğun ev içerisindeki merdivenlere tırmanması ve düşmesi sakatlanmasına neden olabilir. Böyle bir durumun yaşanmasını engellemek için pratik merdiven kapıları kullanılabilir.

Ev Kazaları Çok Yaşanıyor Mu?

Bununla ilgili güncel bir araştırma söz konusu değildir. Ancak dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan ve on sene önce ülkemizde de gerçekleştirilen araştırmalar vardır. Bu araştırmalar, çocuklarla ilgili acil vakaların üçte birini ev kazalarının oluşturduğunu gösteriyor. Evde yaşanan kazalardan dolayı kaybedilen çocukların oranı ise, yüzde 30… Bu konu hakkında daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Bu rakamların daha da artmış olabileceğini ifade edebiliriz. Çünkü anne ve babanın dikkatini dağıtıcı birçok araç gelişti. Sosyal medya, telefon derken çocuklarını otobüste unutan annelerin haberlerini de duyar olduk. Artık evde, hem çocukla hem yemekle hem de telefonuyla ilgilenmek zorunda olan ebeveynler var. Özellikle telefon, ebeveynlerin dikkatini dağıtabiliyor. Bu da, çocukların kazalara karşı korunamaması demektir. Çocukların kazalardan korunması için evdeki tedbirlerden sonra, eldeki telefonların da bırakılması gerekiyor. Dikkatsiz olan veya evde yoğun çalışan anneler için bebek bakıcısı hizmeti alınabilir.

Tags: Bebek / Çocuk Bakım
You Might Like

Çocuğunuz İçin Açık Hava Etkinlik Önerileri

Bakıcınızla Sorun Yaşamamak İçin İpuçları

Yaz Aylarında Hamileler İçin Öneriler

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Previous Post
Eğitim Döneminde Öğrencilerde Görülen Davranış Bozuklukları
Next Post
Hasta Çocuğa Nasıl Davranmak Gerekiyor?
Menü
  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Hizmetlerimiz
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı
  • Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakıcısı
  • Oyun Ablası ve Oyun Abisi
  • Özel Ders
İŞ İLANLARI
  • Özel Ders İlanları
  • Yaşlı Bakıcısı ve Hasta Bakıcısı İş İlanları
  • Oyun Abisi ve Oyun Ablası İş İlanları
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı İş İlanları
HAKKIMIZDA
  • Hakkımızda
İletişim

destek@evdekibakicim.com

+(90) 212 951 02 01