Ders çalışmak herkesin severek yaptığı şeyler arasında değildir. En azından ilgi duymadığımız bir dersin anlaşılması için kafa yormak oldukça sıkıcıdır. Ancak imtihanlar, ilgilendiğimiz alanlara göre belirlenmiyor. Temel derslerden belli bir başarı oranına sahip olmak, sınav başarısı için gereklidir. Bu nedenle, aşırı stres altında çalışmak yerine işi kolaylaştırmak zorundayız. Bu dersi anlamıyorum, ve ileride de anlamayacağım gibi peşinen vazgeçmeden sınava hazırlık metotlarının uygulanması gerekiyor.
Neden Plan ve Program?
Hepimizin güzel hedefleri ve hayalleri var. Ancak kimse hayalleri için yedi yirmi dört ders çalışmak zorunda değildir. Kimse de bu şekilde yapmıyor ve başarılı insanların çoğu planlı hareket ediyor. Kendilerine de zaman ayırmayı biliyorlar ve stres atmak için hobileri var. Siz de, sınav stresini atmanız için şimdiden seveceğiniz işleri hobi olarak yapmaya başlayabilirsiniz. Planlı ve programlı olmak, neyi ne zaman çalışacağınızı bilmenizi sağlar. Sınavla ilgili eksiklerinizi bilmenizi, hangilerinin tamam, hangilerinin tamamlanması gerektiğini görmenizi mümkün kılar.
Plan ve program yapmayan kişilerin önünde dersler koca bir yığın gibi gözükür. Hiçbir şey bilmediklerini sanırlar, kendilerini test edemedikleri için de nelerin eksik ve nelerin iyi olduğunun haritasını göremezler. Halbuki, bir kağıt üzerinden yazılan ders çalışma çizelgesi, eksik olan konular, derslerle ilgili koca bir yığının söz konusu olmadığını gösterir. Bu da, iyi motivasyondur…
Nasıl Ders Çalışması Lazımdır?
Şimdi işin en önemli kısmına değinmemiz gerekiyor. Öncelikle ders çalışma isteğinin gelmesi lazımdır. Bazı kişiler, içsel motivasyona önem verirler. Bazıları ise, dışsal motivasyonla harekete geçebilirler. İçsel motivasyona önem verenler; amaç ve hedeflere odaklanırlar. Yapacakları işin neden yapıldığına daha fazla önem verirler. Dışsal motivasyona önem verenler ise, yönlendirmelerle hareket edebilirler. Birileri tarafından motive edilmeleri ve çalışma ortamının veya atmosferinin oluşmasına değer verirler. Kendinizin hangi sınıfta olduğuna karar verdikten sonra harekete geçmeye başlayabilirsiniz…
Günlük Çalışma Hedefi Nedir?
Bu soruya cevap vermeden önce çalışma programını da az çok belirlemeniz gerekiyor. En çok zorlandığınız dersten başlayabilirsiniz. Gündelik çalışma saatleri içerisinde bir konunun anlaşılması ve soru çözülerek pekiştirilmesi gibi hedefler konulabilir. İkinci gün ise, öğrenilen konuyla ilgili eksikliklerin giderilmesi veya ekstra problemler çözülerek konunun pekiştirilmesi gibi hedefler konulmalıdır. Her konu bitirildikten sonra, ilerleyen günlerde yeniden tekrar edilmesi için çalışma programına eklenmelidir.
Koyduğunuz hedeflerde başarılı olmanız halinde motivasyon daha da artabilir. Bazen programla uyumlu gidemeyebilirsiniz. Bu nedenle, esnek bir program hazırlamalısınız. Programı her gün uygulama gibi mükemmellik içerisinde olmamanız gerekiyor. Herhangi bir sebeple uymadığınızda, moraliniz altüst olabilir. Gündelik ders çalışma hedefiniz 5 saat olabilir. Ancak bazı günler, psikolojiniz ders çalışmaya el verişli olmaz. Bu nedenle, iki saat ders çalışabilirsiniz. Bu gibi hususları program yaparken aklınızdan asla çıkarmayın.
Çalışma ortamına da dikkat etmelisiniz sürekli aynı yerde çalışmak da can sıkıcı olabilir. Bazen evin balkonu, bahçesi veya semtinize yakın bir kütüphane de çalışabilirsiniz. Farklı yerde çalışma fikri, mantıklı gelmeyebilir. Ya da, bunun çokta işe yaramadığı sanılabilir. Ancak ders çalışma atmosferine oldukça katkı sağlar. Özellikle kütüphane gibi yerler, ders çalışmak için en uygun mekanlar arasında yer alıyor.
Kendi İşlerinizi veya Kendinizi Aksatmayın
Sıkı ve mükemmel bir ders çalışma performansı kimse gösteremez. Özellikle önemli sınavlardan çok iyi notlar almak için kendisini yoranlar olabilir. Ancak bu kişiler zaman içerisinde tükenirler ve ders başarıları düşebilir. Her ne olursa olsun, ders planı yaparken kendinizle ilgili şeylerin üzerini çizmeyin. Aktiviteler, hobiler ve gezilere de katılabilirsiniz. Unutmayın, bunlar ders çalışmaktan bağımsız olan şeyler değildir. ders çalışma motivasyonu kazandıran, sizi ders çalışmaya hazırlayan ve dinlendiren aktivitelerdir.
Şunu da unutmamak lazımdır: işin ucu kaçabilir ve ders çalışma saatleri zamanında da arayan arkadaşlarınızın tekliflerini reddedemeyebilirsiniz. Buna oldukça dikkat etmelisiniz, ders çalışma saatlerinizi hobinizle uğraşarak ziyan etmemelisiniz. Bu alışkanlık haline gelebilir ve tamamen dağılabilirsiniz. Hobiler ve etkinlikler ders çalışmanın yarattığı stresi atmak amaçlıdır. Bu stresin birikmesi, derslerden kopmanıza neden olabilir. Ancak kendinizi ders dışındaki faaliyetlere vermeniz de aynı amacı doğurabilir. Asıl gayenizi asla unutmadan hareket edin ve her şeyi sırası geldiğinde özenerek yapın.
Zamanı Nasıl Kullanıyorsun?
Ders çalışma saatlerinde kendinizi analiz etmeyi de bilmelisiniz. Bir konunun ne kadar sürede öğrenildiği ve çözülen soruların süresi kendinle ilgili bazı şeylere cevap vermeni sağlayabilir. Bazı dersleri çok daha hızlı öğrenebilir ve unutmayabilirsin. Bunun anlamı, çabuk öğrendiğin ve pekiştirebildiğin derslere ayırdığın zamanı gözden geçirmektir. Zor öğrendiğin bir dersle, kolay öğrendiğin derse ayırdığın zaman aynı olmamalıdır. Kolay öğrendiğin derslerin zamanını kısaltarak, diğerlerine odaklanman başarını artırabilir.
Ders çalışırken vereceğin molaların da önemi vardır. Hiç mola vermeden çalışmak doğru değildir. Kimi öğrenci kesintisiz bir saat çalışabilir; ancak kimisi bu kadar sabırlı değildir. Kendi tarzını kendin belirlemelisin. Kısa molalar verebilir veya bir saat çalışıp 20 dakikalık uzun molalar verebilirsin. Ancak verilen molalarda kendini dersten alacak şeylerin yapılması doğru olmaz. Mesela, mola aralarında dizi izlemek gibi şeyler zihni meşgul edebilir.
Stres Yaratıcı Faktörleri Yok Ettin Mi?
Mükemmeliyetçi yaklaşıma sahip insanlar en ufak şeyden motivasyon kaybına uğrarlar ve erteleme eğilimi gösterebilirler. Bu bir hastalıktır. Her şeyi ertelemek, psikolojik bir vakadır. Ancak herkes, bir şeyleri erteleyebilir. Bu ertelemeler, hayatın akışına önemli zarar verdiği sürece normaldir. Mesela, birisinin bir eksiklikten dolayı okuldaki sınavlarına gitmeyi sürekli ertelemesi, okulunu uzatması demektir. Bu zararlıdır ve tedavi edilmelidir.
Ders çalışma süreçlerinde de bu tür vakaların etkisi görülebilir. En ufak bir stres yaratıcı faktör, ders çalışma temposunu bozabilir veya tamamen ders çalışma isteğini kırabilir. Böyle bir duruma medyana geldiğinde yapılması gereken şey, stres yaratıcı faktörün ortadan kaldırılmasıdır. Bu bir, yorgunluk olabilir, gürültü olabilir, açlık veya daha değişik etmenler şeklinde karşınıza çıkabilir. Stres yaratıcı ve motivasyon kırıcı faktörler karşısında duygusal hareket edilmemesine dikkat edilmelidir. Çoğu kimse de, duygusal hareket eder ve o andaki işini erteleme eğilimi gösterebilir. Böyle bir duygu oluşması halinde, işinizi tamamlamış olmanızın yaratacağı mutluluğu düşünmelisiniz. Bu size, yeniden ders çalışma motivasyonu kazandırabilir.
Sonuç olarak her şeyin bir plan üzerine ilerlemesi lazımdır. Plan, planın uygulanması, değişik aktivitelere de zaman ayrılması, zamanın verimli kullanılması… Çocukların derslerine adapte olabilmeleri için ders çalışmalarını sağlayacak birilerine ihtiyaç duyabilir. Oyun ablaları, çocuklara ders çalışmayı sevdirebilir.