Yetişkinler ve çocuklar için ağız sağlığını korumanın yolu, dişleri korumaktır. Sanıldığının aksine dişleri korumak zor değildir. Ancak bu yönde bir alışkanlığın çocuklara kazandırılması zahmetlidir. Henüz yetişkinler bile diş fırçalama ve ağız bakımı konusunda kendilerine bir rutin kazandırabilmiş değildir. Bu nedenle, çocuklarına da diş temizliği konusunda alışkanlık kazandırmak zorlaşabiliyor. Yapılması gereken ise, diş temizliğinin evin rutin bir saati haline getirmektir. Bu saate, anne ve baba da uymalıdır.
Süt Dişler Neden Çabuk Çürüyor?
Çocukların sahip olduğu süt dişlerinin hemen çürüme reaksiyonu göstermesinin nedeni, normal dişlere göre daha fazla organik maddeden oluşmasıdır. Bu sebeple, çocuklarda diş bakımı ve temizliği yetişkinlere göre bir kat daha önemlidir. Bu önemin çocuklar farkında olmaz ve diş temizliği konusunda hassasiyet gösteremezler. Yenilen çikolata ve şekerli gıdalardan sonra arta kalanların dişlerde bakteri haline gelmesi, kısa sürede çürüme sürecinin başlamasına neden oluyor.
Bazı annelerin yaptığı davranışlar, dişlerin çürüme hızını arttırabilir. Şekerli süt, emziğin reçele batırılması gibi davranışlar alışkanlık haline gelebilir. Tüm bunların yapılıp, diş temizliğine önem verilmemesi halinde ise, çürüme olağandan daha hızlı medyana gelebilir. Bazı kişiler, süt dişlerinin yerine asıl dişlerin çıkacağını söyleyebilir. Bu da, süt dişlerin bakmanın ne faydası olacağı sorusunu düşündürebilir.
Süt Dişleri Bakımı Önemli Mi?
Öncelikle şunu ifade edelim. Ortada çürüyen ve çocukların açı çekmesine neden olan dişler söz konusudur. Her anne ve baba çocuğunun acı çekmesine müsaade edemez. Bunun için süt dişlerinin bakımı yapılması gerekiyor. Çürüyen dişi çekip, kurtulmak da çocuğun acı çekmemesi için bir çözümdür. Ancak bazı çocukların diş hekimine gitme korkusu veya fobisi olabilir. Bu fobi daha sonrada oluşabilir. Böyle bir durumu yaşamamak için süt dişlerinin bakımın yapılması en iyi yoldur.
Yine, süt dişlerin rehber dişler olduğu bilinmelidir. Asıl dişlerin nereye ve ne şekilde çıkacağını süt dişleri belirler. Bu dişlerin yerin olmaması, asıl olan dişlerin yamuk çıkmasına neden olabilir. Bu da, ağız ve diş estetiğinin bozulması demektir. Asıl dişlerin yamuk çıkması, ağzın kapanmamasına veya kapansa bile üst veya alt dudakların öne çıkmasına neden olabilir. Bu görünüm çocuğun özgüvenini etkileyebilir. Sonuç olarak, diş bakımının erkenden başlatılması gereksiz değildir.
Çürükleri Engellemenin Yolu Var Mıdır?
Dişler ne çok çalışan azalardan birisidir. Henüz diş çürüklerini ortadan kaldırıcı bir çözüm üretilmedi. Ancak çocukların kalıcı dişlerinin çürüklere karşı daha dayanıklı olmasını sağlayan yöntemler vardır. Bu yöntemin adı, fissür örtücüdür. Özellikle çürümeye en elverişli azı dişlerinin dayanıklılığını arttırmak için uygulanıyor. Uygulama sayesinde, azı dişlerinin yumuşak dokusu güçlendiriliyor. Bu yöntem, diş temizliğinin uygulanması halinde çok daha başarılı olabiliyor.
Çürüyen veya Çürümeye Başlayan Süt Dişleri
Süt dişlerinde herhangi bir problemin oluşması halinde tedavi edilmelidir. Yerine başka bir diş çıkacak düşüncesiyle asla hareket edilmemesi icap ediyor. Süt dişlerinin çürümesi, ağız içerisinde kötü kokuya neden olabilir. Ayrıca, çiğneme zorluklarının yaşanması söz konusu olabilir. diş bozukluğu ve çarpıklığı gibi problemlerin yaşanması da muhtemeldir. Dolayısıyla, çürüyen veya çürümeye yüz tutan süt dişlerinin tedavisine hemen yapılmalıdır.
Diş Temizleme İşlemi Ne Zaman Başlamalıdır?
Ağız sağlığının korunabilmesi için diş temizliğinin erken yaşlardan itibaren başlamasında büyük faydalar vardır. Sekiz aylık bebeklerin diş macunu kullanmaları doğru değildir. Ancak tülbent gibi temiz ve hijyenik bezlerle ağız temizlikleri yapılabilir. Bebekler için imal edilen diş fırçaları da kullanılabilir. Çocukların diş temizleme ihtiyacını kendileri yapabilecek yaşa geldikten sonra anne ve babasının diş temizliğine yardımcı olmaları doğru değildir. Bu konudaki alışkanlığı tek başına kazanması gerekiyor.
Anne ve baba, diş temizliğinin nasıl yapılacağına dair bazı bilgileri ve fırçalama yöntemlerini gösterebilir. Ancak sürekli çocuğun dişini annesinin temizlemesi doğru değildir. Diş temizleme alışkanlığının kazanılması için anne ve babanın da diş temizliğine dikkat etmesi elzemdir. Aksi halde, çocuğun ilgili alışkanlığı kazanabilmesi mümkün olmaz. Evde rutin bir diş temizleme saati belirlenebilir. Herkes aynı anda diş temizliği yapabilir. Bu işi çocuk için eğlenceli bir hale veya oyuna dönüştürebilirsiniz. Böylece, alışması çok daha kolay olabilir.
Biberon Çürükleri
Bebeklerde görülen çürüklere, biberon çürükleri adı veriliyor. Oldukça kısa bir sürede dişlerin çürümesi ve çürümeden kaynaklı olarak kırılması anneleri endişelendirebilir. Ancak bu durum, endişe yaratıcı bir mesele değildir. Sadece ağız bakımının aksatılmasından kaynaklanan bir süreçtir. Akşam emzirilen bebeklerin ağzının temizlenmemesi, uyurken çürümelerin başlamasına neden olabilir. Anne sütü içerisinde şeker, çürümeyi etkiler.
Biberon çürüklerinin başlaması halinde önlenebilmesi zor olabilir. Bunun nedeni, süt dişlerinin organik yapısıdır. Erken dönemde alınacak önlemlerle süt dişlerinin çürümesi engellenebilir. Bu tedbirlerden bazıları şunlar:
1. Bazı bebekler ağzında biberonla uyuma alışkanlığına sahiptir. Burada hata, ebeveyndedir. Kesinlikle böyle bir alışkanlık kazanmasına müsaade etmeyin. Bu alışkanlığı kesin…
2. Biberona konulan sütün ekstra olarak tatlandırılması gerekmez. Bebeğin aşırı şekerli gıdaya alıştırılması dişleri çürütebilir.
3. Bebeğin beslenmesinden sonra su içmesini sağlayın. Bunun alışkanlık haline getirilmesi gerekir. Ağız temizliği için önemlidir.
4. Bebeğin sabah ve akşam beslenmesinden sonra tülbent ile ağzını temizleyin.
5. Akşam mamasından ve diş temizliğinden sonra uyutun.
Diş Macunu Nasıl Olması Gerekiyor?
Bebeklerin diş temizliği için macun kullanılmamalıdır. Çocuklarda kullanılabilir. Doğal ve organik diş macunları temin edilebilir. Çocuklara özel imal edilen diş macunları daha sağlıklıdır. Diş macunların içeriğinde florür bulunur. Diş için sağlıklı bir maddedir. Ancak diş macununu yutma eğilimindeki çocuklar için iyi değildir. Bu nedenle, florür bulunmayan diş macunlarını da temin etme yolunu seçebilirsiniz. Bebeğinizle ilgili konularda tecrübeli bebek bakıcıları yardımcınız olabilir. Özellikle, ilk defa bebek büyüten anneler için deneyimli bebek bakıcıları desteği gerekebilir.
Çocuklarda Rastlanılan Diş Problemleri
Çocukların en sık yaşadığı rahatsızlık, diş ağrısıdır. Böyle bir durumda, ağzın temizliği yapılmalıdır. Sızlayan dişin içerisinde gıda artığı olmadığından emin olunmalıdır. Ilık tuzlu su ile gargara yapılabilir ve daha önce diş ağrısını kestiğinden emin olduğunuz ağrı kesici verilebilir. Daha sonra ise, diş doktoruna gidilmesi gerekiyor. Kökten dişin çıkması gibi durumlarda yaşanılabilir. Böyle bir durumda, dişin köküne zarar vermemek için temiz bir kap içerisindeki süte çıkan diş konulmalıdır. Ardından en yakın diş doktoruna gidilmelidir.
Dilin, dudağın ısırılması da sık yaşanılan durumlardan birisidir. Böyle bir durumda, ısırılan yere buz konulabilir. Kanama söz konusuysa, gazlı bezle basınç uygulanır ve kanamanın kısa sürede durması sağlanılabilir. Kanamanın devam etmesi halinde, diş hekimine başvurulması lazımdır.