Besin alerjisi; bağışıklık sistemi normalde zararsız olan besini, zararlı bir madde olarak algıladığı için oluşur. Besine karşı vücut savunma için antikor üretir ve yiyecek tekrar yendiğinde, bağışıklık sistemi kimyasal madde salgılar. Bu madde, çocuğunuzun solunum, sindirim, cilt ve kalp-dolaşım sistemlerini etkileyerek alerjik reaksiyona neden olur. Çocuklarda besin alerjileri sıklıkla görülür ve zaman içerisinde doğru tedavi uygulandığında büyük oranda iyileşme görülebilir.
Çocuklarda Besin Alerjileri Hangi Dönemlerde Görülür?
Özellikle 0-2 yaş döneminde besin alerjisi görülme sıklığı yüksektir. Annenin beslenmesine bağlı olarak anne sütüyle bebekte alerjik reaksiyon oluşabilir. Bu tip bu durumda, bebeğin hangi gıdaya alerjisi olduğu tespit edilerek anneye dir diyet listesi verilir. Annenin, diyete uygun davranmasıyla alerjinin etkileri ortadan kalkar.
Diğer taraftan ek gıda ile birlikte besin alerjisinde artış görülebilir. Bu noktada, sizin dikkatli olmanız ve yeni yiyecek denemelerinde üç gün kuralını uygulamanız alerji riskini azaltacaktır.

Çocuklarda Besin Alerjileri Genetik Olabilir
Yapılan araştırmalar, bebeklerde alerjiye yatkınlığın genetik etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Yani sizin alerjik bir yapınız varsa, bebeğinizde de alerjik reaksiyonlar görülme ihtimali yükselecektir. Bunun yanı sıra; sezaryen doğum, erken doğum, düşük kilolu doğum gibi durumlarda da alerjik reaksiyon görülebilir.
Çocuklarda Besin Alerjilerinin Etkileri Nelerdir?
Çocuklarda besin alerjileri, çoğunlukla ciltte kabarma, kızarıklık, şişlik, deride kaşıntı, hapşırma, burun tıkanıklığı, öksürük ve solunum zorluğu şeklinde belirti verebilir. Zaman zaman dışkıda kan görülmesi de alerjinin etkileri arasındadır. Bu belirtiler çoğu zaman rahatsızlık vermenin ötesine geçmez, yani ciddi bir sıkıntıya yol açmaz. Ancak, ender de olsa daha ciddi reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle hafife almadan, uzman desteği almak önemlidir.
Çocuklarda Besin Alerjisine En Sık Sebep Olan Besinler
Çocuklarda her besin alerjik reaksiyona neden olabilir. Ancak, özellikle soya, kabuklu ve yağlı kuruyemişler, inek sütü, yumurta, bal, balık ve kabuklu deniz ürünleridir: Ayrıca şu besinlerde çocukluk döneminde alerjiye neden olabilir:
- İnek sütü: İnek sütünün içerdiği proteinlerden dolayı alerjik etkisi yüksektir. İnek sütünden yapılan süt ürünleri de bu açıdan riskli olabilir.
- Yumurta: Bebeklik ve çocukluk döneminde yumurta alerjisi çok sık görülür. Özellikle yumurtanın beyazı daha yüksek alerji riski taşır.
- Balık ve kabuklu deniz ürünleri: Güçlü alerjen grubunda yer alan deniz ürünleri yedikten hemen sonra alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Tahıllar: Tahıl grubunda buğday ve mısır en alerjen besinlerdir. Çocuğunuza yulaf, bulgur gibi daha kolay sindirilebilir tahılları öncelikle vermeniz idealdir.
- Etler: Kuzu eti daha az alerjendir. Ek gıdaya geçişte ilk olarak kuzu eti tercih etmeniz bu açıdan daha idealdir.
- Meyve-Sebzeler: Çilek, kivi, kavun, armut, kiraz, vişne alerjiye neden olan besinler arasındadır.
- Çikolata: Çocuklarda sık tüketimi alerjiye neden olabilir.
- Bal: 1 yaşın altındaki çocuklarda alerjiye neden olabileceği için önerilmez.
- Baharatlar: Çocuk beslenmesinde baharat alerjik yönleri nedeniyle çok tercih edilmez. Hardal, karabiber, nane baharatlar içinde alerji riski yüksek olanlar arasındadır.

Beslenmede 3 Gün Kuralı Nedir?
Beslenmede 3 gün kuralı, ek gıdaya geçişle birlikte bebeğinizin besinlere alerjisinin olup olmadığını anlamak için uygulayabileceğiniz pratik bir metottur. Bu kural ile bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman oluşabilecek reaksiyonları, olası yan etkileri ve alerjinin hangi yiyecekten kaynaklandığını kolayca anlayabilirsiniz. Kısacası; bir yiyecekle bebeğinizi tanıştırdığınızda 3 gün boyunca yeni bir besin vermeyin.
Çocuklarda Besin Alerjileri Ne Zaman Risklidir?
Daha öncede belirttiğimiz gibi çocuklarda besin alerjisi rahatsızlık vericidir. Ancak nadiren de olsa bazen üzücü sonuçlara yol açabilir. Anafilaksi (alerjik şok) terimiyle açıklanan bu durumda alerjiye neden olan besini yedikten dakikalar sonra alerjik belirtiler ortaya çıkabilir ve ağır bir şekilde ilerleyebilir.Basit alerjik belirtilerin yanı sıra; karın ağrısı, ağızda karıncalanma ve uyuşma, mide bulantısı, kusma, boğazda tıkanma hissi, dilde şişme ve yutkunma zorluğu, bayılma görülebilir. Ani gelişen bu durumda, hiç vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmanız hayati önem taşır. İlaç ile görülen etkiler ortadan kaldırılabilir ve olumlu sonuç alınabilir.

Çocuklarda Besin Alerjileri Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuğunuzda besin alerjisi ya da herhangi bir alerjik reaksiyon olduğunu düşünüyorsanız, alerji uzmanına giderek test yapmanız gerekir. Besin alerjisi için yapılacak test, çocuğunuzun yaşına göre değişkenlik gösterecektir.
Besin Alerjisi Testi Nasıl Yapılır?
Kandan alerji testi ya da ciltten alerji testi şeklinde farklı uygulamalarla çocuğunuza alerji tanısı konabilir. Ancak, bu testler her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Bu nedenle iki testin birlikte uygulanması ve zaman zaman tekrarlanması gerekebilir. Doğumdan itibaren bu testler uygulanabilse de, çoğunlukla 4 yaş üzerinde bu testlerin daha sağlıklı sonuçlar verebildiği belirtilmektedir.
Diğer taraftan; besin yükleme testi denilen bir test daha mevcuttur. Çocuğunuza alerji yaptığı düşünülen besin bir süre beslenme listesinden çıkarılır ve sonra şüpheli yiyeceğin yüklemesi yapılır ve sonuçlar değerlendirilir. Bu testin, uzman bir hekim tarafından yapılması son derece önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar yaşanabilir.
Çocuklarda Besin Alerjileri Tedavi Edilebilir Mi?
Besin alerjisinden korunmanın en önemli yolu, alerjiye neden olan yiyecekleri çocuğunuzun hayatından tamamen çıkarmaktır. Çok az alınması bile alerjiye neden olabilir. Doğru şekilde yapılan bir diyetle, alerjik reaksiyonlar tamamen ortadan kaldırılabilir.
Diğer taraftan; alerjiyi önleyici bir ilaç tedavisi bulunmuyor. Alerjinin neden olduğu reaksiyonları hafifletmeye yönelik ilaçlarla, çocuğun şikayetleri azaltılmaktadır. 5 yaş itibariyle, alerjiye karşı doktor önerisiyle uygulanan aşılar, pek çok hastada başarılı sonuçlar vermektedir.
Besin Alerjisi Geçer Mi?
Besin alerjisi; erken teşhis ve doğru tedavi ile yaş ilerledikçe ortadan kalkabilir. Bu noktada, doktorunuzun önerdiği tedaviye uygun davranmak son derece önemlidir.Bu sayede, çocuğunuzun pek çok alerjisi zaman geçebilir.
Çocuk Bakıcısının Besin Alerjisi Konusunda Sorumlulukları Nelerdir?
Çocuğunuzun besin alerjisi varsa, çalışacağınız çocuk bakıcısının dikkatli ve sorumluluk sahibi olması son derece önemlidir. Çocuğunuza uyguladığınız diyete harfiyen uyması, alerjik belirtileri gözlemleyerek sizi bilgilendirmesi gerekir. Ayrıca, gelişebilecek ani durumlara karşı ilk yardım bilgisine sahip olması da sizin için avantajdır. Bunun yanı sıra iyi bir çocuk bakıcısının sahip olması gereken diğer özellikler şunlardır:
- Dürüst,
- Güvenilir,
- Güler yüzlü, sakin, sabırlı,
- Çocuk gelişimi bilgisi olan,
- Kişisel bakım ve hijyenine dikkat eden,
- Sağlıklı,
- Çocuğunuz için iyi model olabilecek,
- Pozitif iletişim kuran,
- Düzenli,
- Güvenilir referanslara sahip kişiler sizin için ideal olabilir.
EvdekiBakıcım İle Doğru Bakıcıyı Bulun
Çocuk bakımı zor ve ciddi bir iştir. Bu nedenle, bu işi üstlenecek kişinin donanımlı ve uzman olması sizin için büyük avantajdır. Sonrasında sorun yaşamamak için, bakıcı seçiminde özenli ve titiz olmanız gerekir. Bir de bakıcınızı, doğru adreste aramanız doğru kişiye ulaşmanızda etkili olacaktır. EvdekiBakıcım; uzman kadrosu ile sizin bakıcı arayışınızda doğru adres olabilir. Hizmet alan ailelerin olumlu geri bildirimleri, uzman kadrosu, süreç boyunca danışmanlık hizmeti sizin doğru kişiyi bulmanızda büyük etkendir. Yapmanız gereken kriterlerinize uygun ilanınızı sitemizde yayınlamak ve mutlu ailelerimizin arasına katılmak…