Çocuklarda alerji, son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bir konu haline geldi. Geçmeyen burun akıntısı, inatçı öksürük, besinlere karşı duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik hastalıklar doğru şekilde tedavi edilmediğinde çocuğunuzun yaşam kalitesini bozmakta, ileri yaşlarda daha da büyük bir soruna dönüşmektedir. Bu nedenle çocuğunuzda alerji olduğunu düşünüyorsanız, neye alerjisini tespit ederek işe başlamalı ve doktorunuzun önerdiği tedaviye zaman kaybetmeden başlamalısınız. Alerjik hastalıkların tedavisi uzun ve yorucudur. Ancak tedaviye devam ettiğinizde başarılı sonuç alma olasılığınız çok yüksektir.
Alerji Nedir? Büyüdükçe Geçer Mi?
Alerji; aslında zararsız olan maddelerin herhangi bir yolla vücuda girmesi sonucu bağışıklık sisteminin bu maddelere karşı aşırı tepki vermesi durumudur.
Alerjik rahatsızlıklar doğru şekilde tedavi edildiğinde zamanla azalır ve hatta belirtileri tamamen ortadan kalkabilir. Ancak ailelerin düştüğü en büyük yanılgı, doktor önerisiyle kullanılan ilaçların alerji belirtileri ortadan kalktığında kullanımına son verilmemesidir. Aileler çoğunlukla belirtiler ortadan kalktığında gereksiz ilaç kullandıkları düşüncesiyle tedaviye son verirler. Oysaki, alerji inatçı bir hastalıktır ve kullanılan ilaçlar doktorunuz söylemediği sürece bırakılmamalıdır. İlaç tedavisini tamamlamadan bıraktığınız takdirde kısa sürede alerjik sorunların tekrar baş göstermesi kaçınılmazdır. Her defasında yinelenen tedaviden başarı elde etme olasılığı da düşecektir. Bu nedenle doktorunuzun tedavi haritasına bağlı kalmanız tedavi için son derece önemlidir.

Çocuklarda Sık Görülen Alerjik Hastalıklar
- Alerjik astım bronşit
- Besin alerjisi
- Alerjik nezle/rinit
- Alerjik dermatit çocuklarda sıklıkla görülen alerji çeşitleridir.
Bebeklerde Alerji Olur Mu?
Yeni doğan döneminden itibaren bebeklerde de alerjik hastalıklar görülmektedir. Özellikle alerjik dermatit ve besin alerjisi bebeklik döneminde en sık rastlanılan alerji çeşitleridir. Alerjik dermatit durumunda bebeğin vücudunda kızarıklıklar, kuruluk, cildin pul pul görünmesi, isilik benzeri döküntüler ortaya çıkar. Alerjik dermatit gıda alerjisinin belirtisi olabilir. Gıda alerjisinin belirtileri:
- Bebeğin sıklıkla ve fışkırır tarzda kusması
- İştahsızlık, kilo kaybı
- Bebeğin huzursuz olması, çok sık ağlaması
- Uyku problemleri
- Bebeğin fazla gazlı ve kolik olması
- Sık ve uzun süren hıçkırıklar
- Ses kısıklığı
- İshal
- Dışkının kanlı veya sümüksü olması
Bebeğinizde bu belirtilerden bazıları varsa, alerji ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Yeni doğan döneminde sadece anne sütü ile beslenen bebeğiniz, muhtemelen sizin yediğiniz ve sütünüzle ona geçene bir besine karşı reaksiyon veriyor olabilir. Eğer gıda alerjisi olduğu anlaşıldıysa, hangi gıdaya karşı reaksiyon oluştuğunu alerji testleri ile tespit edilmeli ve sizin beslenme programının buna göre düzenlenmelidir.

Çocuklarda Görülen Alerjiler Nasıl Belirti Verir?
Çocuklarda görülen alerjilerden her birinin farklı karakteristik belirtileri vardır. Bu belirtileri gözlemleyerek, doktorunuzu doğru ve detaylı şeklide bilgilendirmeniz, doğru tedavinin uygulanmasında etkili olacaktır.
Alerjik Astım ve Belirtileri
Alerjik astım çocukluk döneminde sık sık tekrarlayan öksürük, hırıltılı ve hışıltılı nefes alma, nefes darlığı ile kendini gösterir. Alerjik çocuklar enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır ve özellikle kış aylarında sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları alerjik astım belirtilerini tetikler. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının iyileşmesi bu çocuklarda daha uzun sürer. Bu nedenle çocuğunuzda alerjik astımı tetikleyen ev tozu akarı, sigara dumanı gibi etkenler varsa bunları ortadan kaldırmanız ve çocuğunuzu hasta kişilerden uzak tutmanız öncelikli yapmanız gerekenlerdendir.
Gıda Alerjisi ve Belirtileri
Gıda alerjisi bebeklikten itibaren görülen bir alerji türüdür. Bazen tek bir gıdaya karşı alerji gelişirken, bazense pek çok besine karşı çocuğunuzun vücudu tepki verebilir. Vücutta isilik benzeri döküntüler, ishal, fazla gaz, dışkının kanlı ya da sümüksü olması gibi pek çok belirti alerji habercisi olabilir. Bu durumda alerji testi ile sorumlu gıdaların tespit edilmesi, buna uygun diyet yapılması belirtileri ortadan kaldıracaktır. Emzirme dönemindeyseniz sizin de diyet yapmanız ve anne sütü ile bu besinlerin bebeğe ulaşmasını engellemeniz gerekecektir. Doğru tedavi ile pek çok gıda alerjisi çocuğunuz büyüdükçe ortadan kalkacaktır.

Alerjik Dermatit ve Belirtileri
Özellikle bebeklik döneminde sıklıkla görülen alerjik dermatit başka bir alerjinin habercisi olabilir. Ciltte kuruluk, pullanma, kızarıklık ve döküntü alerjik dermatitin belirtileri arasındadır. Nemlendirici losyonlar ile bu belirtiler hafifletilebilir.Ancak altta yatan başka bir alerjinin olup olmadığı araştırılmalıdır.
Alerjik Rinit/Nezle ve Belirtileri
Alerjik rinit çocuklarda sık tekrarlayan burun akıntısı, hapşırık, burun kaşıntısı ve tıkanıklığı ile kendini gösterir. Çoğu zaman göz alerjisi ile birlikte görülür. Gözlerde kızarıklık, batma ve sulanma görülebilir. Toz, güneş ve polene bağlı olarak bu alerji tipi çocuğunuzda görülebilir.Tedavi edilmediğinde enfeksiyona bağlı hastalıklarda artış ve geniz eti büyümesi görülebilir.
Alerjiyi Neler Tetikler?
Son yıllarda çocuklarda görülen alerjik hastalıklarda artış görülmektedir. Çocuklarda alerji görülmesine yol açan pek çok sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerin çoğu sizin kontrolünüzle ortadan kaldırılabilir. Bu sayede çocuğunuzda görülen alerjik belirtiler en aza indirilmiş olur.
1-Çevresel Faktörler
Çocuğunuzda alerjik rahatsızlıkları tetikleyen en önemli faktör çevresel koşulların uygun olmamasıdır. Özellikle büyük şehirlerde hava kirliliği, trafiğin ve endüstriyel alanların fazlalılığı alerjiyi tetikleyen sebeplerdendir. Bunun yanı sıra yaşadığınız evin de yeterince havalandırılmaması, rutubetli olması, evde sigara içilmesi, fazla kimyasal madde ile temizlenmesi gibi sebepler çocuğunuzda alerjiye sebep olabilir. Bu sebeplerin pek çoğu sizin kontrolünüzle düzeltilebilir ve alerji riski azaltılabilir.
2-Kalıtsal Faktörler
Yapılan araştırmalar, alerjinin kalıtsal yatkınlıkla bağlantılı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Anne ya da babada alerjik hastalıklar varsa, çocukta da alerjiye yatkınlık olacaktır. Ancak çevresel koşulların düzenlenmesi ve alınacak basit önlemlerle bu yatkınlık en aza indirilebilir.
3-Sezaryen Doğum
Sezaryen doğum bebeğin steril bir ortamda dünyaya geldiği ve bu nedenle mikropla daha sonraki aşamada tanıştığı doğum şeklidir. Oysaki bebeğin doğum esnasında sağlıklı olarak nitelendirilen mikroplarla tanışması bağışıklığının gelişmesinde ve alerjiye karşı güçlü olmasında etkendir. Bu nedenle sezaryen doğumla dünyaya gelen çocuklarda alerji görülme ihtimali daha fazladır.
4-Kötü Beslenme
Çocuklarda sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığının olmaması, alerjiye yatkınlığını arttıran sebepler arasındadır. Sıklıkla hazır ve paket gıda ile beslenen çocuklarda alerjik rahatsızlıklar, sağlıklı beslenen çocuklara oranla daha sık görülmektedir. Taze sebze ve meyve tüketimi çocuğunuzun alerjik rahatsızlıklardan korumada etkili olacaktır.

Çocuklarda Alerjiyi Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
- Çocuğunuzun beslenmesine dikkat etmeli, sağlıklı ve dengeli beslenmesi için teşvik etmelisiniz. Her gün düzenli sebze ve meyve tüketmesi alerjiyi önlemenizde etkili olacaktır.
- Ev tozu akarları alerjinin başlıca sebepleri arasındadır. Evinizin temizliğine, havalandırılmasına dikkat etmeniz, çocuğunuzun alerjisini azaltacaktır. Ancak ev temizliğinde kimyasal maddeler kullanmak yerine antialerjik doğal ürünler tercih etmeniz yeni bir alerji oluşumunu önlemek açısından önemlidir.
- Çocuğunuzun odasında halı bulundurmamanız, toz tutacak eşyalardan arındırmanız ve evinizin nem oranını ayarlamanız alerji ile mücadelede işinizi kolaylaştıracaktır.
- Çocuğunuzu sigara, egzoz gibi zehirli dumanların olduğu ortamlardan uzak tutmalısınız. Açık havada düzenli zaman geçirmesini sağlamalısınız.
- Bulaşıcı hastalıklardan korumak için özellikle kış aylarında el hijyenine özen göstermeli, hasta kişilerle temas ettirmemeye çalışmalısınız.
- Alerjiye yatkın bir çocuğunuz varsa; erken yaşta kreşe, anaokuluna göndermemelisiniz.
- D vitamini bağışıklığı güçlendiren ve alerjiyle başa çıkmadan rol oynayan bir vitamindir. Bu nedenle çocuğunuzun D vitamini takibini yaptırmanız ve gerekirse doktor kontrolünde takviye ilaç kullanmanız son derece önemlidir.
Çocuğunuzun Alerji İle Mücadelesinde Bakıcınızdan Destek Alın
Alerjik bir çocuğunuz varsa, bu konuda çevrenizde bulunan ve çocuğunuzun bakımını paylaştığınız tüm kişilerle işbirliği içinde olmanız gerekmektedir. Alerji tedavisi uzun ve yorucu bir süreçtir. Bu nedenle çocuğunuzun bakımını üstlenen bakıcınızla çocuğunuzun bu özel durumunu paylaşmanız, dikkat etmesi gereken noktalar konusunda bilgi vermeniz son derece önemlidir. Alerjinin en büyük tedavisi alerjiye neden olan sebebi; ortamdan ve çocuğunuzdan uzaklaştırmaktır. Bu konuda bakıcınızın da dikkatli olması, gerekli önlemleri alması ve sizinle aynı hassasiyeti paylaşması çocuğunuzun sağlığı kadar sizin içinizin rahat etmesi açısından da önemlidir.
EvdekiBakıcım ailesi olarak, sizin hassasiyetlerinize ortak olacak uzman kadromuzla her koşulda yanınızda olmaktan mutluluk duyacağız.