Her birey için sağlıklı olmanın yolu, doğru ve dengeli beslenmedir. Gelişim çağındaki çocukların sağlıklı beslenme konusunda daha duyarlı olmaları lazımdır. Elbette ki okul çağındaki bir çocuktan sağlıklı beslenmeyle ilgili bilinçli davranışlar göstermesini beklemek mümkün değildir. Bu husustaki eksikliğin anne ve baba tarafından doldurulması önem ifade ediyor. Çocukların sağlıksız atıştırmalıklara yönelmesi, bazı kronik rahatsızlara yakalanma risklerini artırıyor. İletişim araçlarının giderek yaygın hale gelmesi ve sosyal medya gibi online kanalların çocuklar tarafından da kullanılmaya başlaması, anne ve babaların çocuklarını kontrol etmelerini zorlaştırıyor. Buna beslenmeyle ilgili şeyler de dahildir. Sosyal medya üzerinden yayılan atıştırma ürünlerini tatmak isteyen bir çocuğu engelleyebilmek asla kolay değildir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için çocuğunuzun her zaman tadabileceği sağlıklı atıştırmalıkları evde bulundurmak gerekiyor.
Kahvaltı Atlanılmamalıdır
Sağlıklı bir beslenme modeli için kahvaltı olmazsa olmaz öğünlerden birisidir. Kahvaltı yapmadan güne başlayan ve okula giden çocukların sağlıklı atıştırmalıklara yönelme ihtimali oldukça yüksektir. Anne ve baba için sağlıksız atıştırmalık alışkanlığını kıracak önemli tedbirlerden biri, güne kahvaltıyla başlama alışkanlığının kazandırılmasıdır. Kahvaltı, vücuda gerekli olan enerjinin alınması ve güne zinde başlanılmasını sağlayıcı en iyi öğündür. Burada şunu da belirtmek gerekiyor: anne ve babanın kahvaltı yapmadan güne başlaması çocuk için kötü örnek teşkil ediyor. Evde düzenli bir kahvaltı alışkanlığının olmaması çocukların okulda sağlıksız atıştırmalıklara yönelimlerini artırıyor. Bu nedenle, evde kahvaltı saatlerinin olması ve bu saatlere evdeki herkesin uyması lazımdır.
Çocukların güne kahvaltı yaparak başlamasının obeziteyi engellediğine dair araştırmalar var. Özellikle, obezitenin çok yaygın olduğu Amerika gibi ülkelerde sağlıklı bir kahvaltı tavsiye ediliyor. Ülkemizde de, fastfood tarzı beslenme alışkanlığı yaygınlık kazanıyor. Anne ve babaların sağlıklı beslenme alışkanlığının önündeki yemek kültüründen çocuklarını koruması gerekiyor. Bunun ilk yolu ise, kahvaltıdır.
Yumurtayı Eksik Etmeyin
Çocukların sağlıklı gelişimleri için yumurta çok önemlidir. Anne sütünden sonra mineral ve vitamin açısından en zengin gıda, yumurtadır. Bu nedenle, yumurtaya önem verilmesi lazımdır. Ekmekli yumurta gibi atıştırmalıklarla çocukların kahvaltıya ilgi duymaları sağlanılabilir. Çerez ve fıstık gibi besleyici atıştırmalıklar da tercih edilebilir. Yumurtayı çekici kılmak için çeşitli omlet tariflerini denemelisiniz. Çocuğunuzun en beğendiği yumurta formunu her kahvaltıda kendisine ikram etmelisiniz.
Çocukların Vazgeçemediği Lezzet: Cips
Çocukların atıştırmalık olarak tercih ettikleri cipler, ne yazık ki sağlıklı değildir. Özellikle, evde yapılmayan ciplerin sağlık açısından taşıdığı riskler fazladır. İçeriğinde koruyucu madde bulunan cipslerin alerjik vakalara neden olması muhtemeldir. Çocuğunuzun dışarıdaki cipslere meyil göstermemesi için patates kullanarak sağlıklı bir cips hazırlayabilirsiniz. Ancak ciplerin kızgın yağda yapılması nedeniyle aşırı tüketiminin zararlı olduğunu bir kez daha belirtmek lazım.
Meyveli Yoğurt veya Sütler
Çocukların dünyası renklidir. Bu nedenle, tükettikleri gıdaların da değişik ve ilgi çekici olmasının önemi büyüktür. Sağlıksız gıdalara olan ilgilerini kesebilmek için eldeki imkanları kullanmalısınız. Bunlardan birisi de, meyveli yoğurt veya sütlerdir. Çikolatalı veya muzlu sütü evde kendiniz yapabilirsiniz. Yine, meyveli yoğurt gibi sağlıklı besinleri de evde kendiniz yapmalısınız. Böylece, taze meyveleri kullanarak sağlıklı bir yoğurdu çocuğunuza ikram edebilirsiniz.
Çocukların sağlıklı atıştırmalık alışkanlığı kazanmaları kolay değildir. Bu sadece çocuğun yediklerini takip ederek başarılacak bir iş değildir. Çocuğun neden dışarıdan beslenme konusunda dikkatli davranması gerektiğini anlamalıdır. Çocuklar, sağlıkla ilgili ikazlara kulak asmayabilirler. Ancak çizgi filmlerdeki güçlü kahramanlarla ilişki kurdukları için sağlıklı yiyeceklerin kendisini güçlü yapacağıanlatılabilir. Böylece, çocuk için sağlıklı beslenme daha somut şekilde kavranabilir. Burada şunu da ifade etmek gerekiyor: anne ve babaların da sağlıklı yaşam ve beslenme alışkanlıklarının olması lazımdır. Zaten bu yönde bir alışkanlığı olmayan ebeveynlerin çocuklarının yediklerine dikkat etmelerini beklemek mantıklı olmaz. Çünkü bu konuda bilinçli olmayan ebeveynlerin çoğu, çocuklarının her istediği şeyi yemesine müsaade edebilir. Bu ise, çocuğun obezite hastalığına yakalanmasına neden olabilir.
En Sağlıksız Atıştırmalık: Jelibon…
Renkli, kıvrak ve yumuşak jelibonlar çocukların dikkatini en çok çeken atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Bu atıştırmalıklar, birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. İçeriğinde renklendirici, yapaytatlandırıcı, koruyucu gibi maddeler vardır. Bu maddelerin aşırı alımı, ağız sağlığının bozulmasına neden olabilir. Ayrıca, mide kanseri gibi riskli hastalıklara sebebiyet verebilir. Hormon bozuklukları söz konusu olabilir.
Anne ve babaların jelibon yerine daha sağlıklı atıştırmalıklarla çocuklarının sağlığını korumaları gerekiyor. Çocukların jelibon konusundaki ısrarlarına asla kulak vermemek lazımdır. Çünkü jelibon alışkanlık yapabilir. Bu da, çocuğun hastalık kapmasına neden olabilir. İçeriğindeki yapay şeker, diyabete davetiye çıkarabilir. Jelibon gibi ürünler nedeniyle diyabet, yaşlılık döneminde görülen bir hastalık olmaktan çıktı. Çocuklarda da görülme riski vardır.
Yulaflı Kurabiye
Çocukların en çok sevdiği atıştırmalıklar arasında kurabiyeler bulunuyor. Kurabiye tarifine yulaf eklemeniz, çok sağlıklı bir atıştırmalığın ortaya çıkması demektir. Yulaf, çocukların aşırı tüketme arzusunu dizginleyen bir gıdadır. Bu nedenle de, obezite gibi hastalıkların önünü tıkayıcıdır. Bununla beraber, içerik açısından da zengindir. Lif açısından zengindir. Enerji verir ve çocukların zinde olmasını sağlar.
Yazın Vazgeçilmezi: Dondurma
Çocuklar için yaz demek, dondurma yemek demektir. Dondurma, yararlı bir gıdadır; ancak dışarıdaki dondurma yapan yerlere ne kadar güvenilebileceği malumdur. İçeriğinde taze meyveler kullanılmayan, renklendirici gibi katkı maddelerinden dondurma yapan işletmeler olabilir. En güvenilir dondurma ise, evde yapılandır. Hiçbir renklendirici kullanılmadan, gayet doğal meyvelerle yapılacak dondurma, çocuk için besleyicidir. Dışarıdan dondurma almak yerine mümkünse kendinizin yapması daha sağlıklıdır.
Sandviçler…
Hızlı ve iyi bir atıştırmalık için sandviçler tercih edilebilir. Taze sebzelerin kullanıldığı, peynir gibi besleyici kahvaltılıkların yer aldığı sandviçler, çocuklara sebze yeme alışkanlığını kazandırabilir. Bunun için sandviçleri biraz çekici kılmak lazımdır. Domates ve salatalık gibi sebzelerle zenginleştirmek gerekiyor. Sıcak veya soğuk sandviçi kolayca tüketebilmek için taze sıkılmış portakal suyuyla servis edilmesi önemlidir. Böylece, çocuk için daha çekici bir öğün olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, sandviç ekmeğidir. Mümkünse, beyaz ekmeğin kullanılmaması lazımdır. Kalitesiz karbonhidrat bakımından zengin olan beyaz ekmek yerine, tam Buğdan unundan imal edilen sandviç ekmekleri kullanılabilir. Çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasını sağlarken, hangi tür ekmekleri yemesi gerektiğini asla atlamayın.
Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam sağlıklı beslenmeyle mümkündür. Çocukların atıştırmalıklar konusundaki eğilimleri kontrol altına alınmalıdır. Aksi halde, sosyal medya ve reklamlarla tanıtılan atıştırmalıklar çocuklara zarar vermeye devam edebilir.