Bakıcılık zor ve sorumluluk gerektiren bir iştir. Çalışan ve işverenin işbirliğine ve pozitif iletişime dayalı bir bağ kurması, her iki taraf için de süreci kolaylaştırır. Bu sayede bakıcının performansı ve motivasyonu artarken, sizin de memnuniyetiniz ve güveniniz daha yüksek olur. Bu nedenle öncelikle ortak bir dil geliştirebileceğinize inandığınız kişilerle çalışmayı tercih edin. Sonrasında yardımcınızla yaşayabileceğiniz olası sorunları gözden geçirin. Yazımızın devamında iyi bir bakıcının sahip olması gereken özellikleri, bakıcılıkta sık yaşanan sorunları ve basit ama etkili çözümlerini bulabilirsiniz.
Bakıcılıkta Sık Yaşanan Sorunları Biliyor Musunuz?
Bakıcılıkta sık yaşanan sorunlar bazen çalışandan bazense işverenden kaynaklanabilir. Bu işin zorluğu düşünüldüğünde zaman zaman problem yaşanması olağandır. Ancak önemli olan, her iki tarafın da sorunlar karşısında uzlaşmacı olması ve iletişim kurarak çözüme ulaşmaya istekli olmasıdır. Diğer yandan gerek yaşlı/hasta bakımında, gerekse bebek/çocuk bakımında sık bakıcı değişimi pek önerilmez. Bu nedenle bakıcı seçiminde titiz davranmanızı, yaşanabilecek olası sıkıntıları bilerek gerekli önlemleri almanızı öneririz. Bakıcılıkta sık yaşanan sorunları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
- Görev tanımının net olmaması
- Ailenin fazla beklenti içinde olması
- Görev tanımı dışında işlerin sıklıkla talep edilmesi
- Aile ve çalışan arasında iletişim eksikliği
- Aile ve bakıcı arasında tutarsızlık yaşanması
- Bakıcı adayınızın bu işe uygun olmaması

1-Görev Tanımından Kaynaklanan Sorunlar
Bakıcılıkta en sık yaşanan sorunların başında görev tanımının net olmaması veya ailenin görev tanımı dışında çalışandan farklı sorumlulukları yerine getirmesini istemesi gelir. Bu problemi yaşamamak için ilk görüşmenizde bakıcınıza karşı net olun. Örneğin; çocuk bakımının yanı sıra ev ile ilgili herhangi bir iş yapmasını istiyor musunuz? Alışveriş, ütü, yemek vb. beklentileriniz varsa, bunu dile getirmeniz ve adayınızın da fikrini alıp görev tanımını ona göre netleştirmeniz, her iki taraf için de bu sebepten kaynaklı yaşanabilecek olası sorunları ortadan kaldırır.
Diğer taraftan görev tanımını yaptıktan sonra, çalışma esnasında bu tanımın dışında işler yapmasını istemeniz bakıcınızın rahatsız olmasına neden olur. Örneğin; görev tanımında yer almadığı halde yemek yapmasını istediğiniz takdirde bakıcınız bunu kabul etmeyebilir ve problem yaşayabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle beklenti ve ihtiyacınızı belirlemeniz en doğru olandır.
2- Bakıcılıkta Sık Karşılaşılan Sorun: Ailenin Fazla Beklenti İçinde Olması
Bakıcıları en çok zorlayan konulardan biri de ailenin fazla beklenti içinde olmasıdır. Bakıcınızın görev tanımını yaparken, bakım işlerinin zorluğunu ve ciddiyetini göz önünde bulundurun. Çalışanınız önceliğinin bu olmasına dikkat edin. Fazla iş yükü ve sorumluluk bakıcınızın asli işini ihmal etmesine neden olabilir. Ayrıca fazla beklenti bakıcınızın yorulmasına, gergin olmasına ya da işi bırakmasına yol açabilir. Bunun için, asıl işinin bakım hizmeti vermek olduğunu unutmadan, ihtiyacınıza göre basit birkaç sorumluluk daha ekleyerek bu süreci başlatmanız daha ideal olacaktır.

3-Bakıcılıkta Sık Yaşanan Problem: İletişim Eksikliği
Bakıcı ve aile arasında yaşanan sorunların pek çoğu iletişim eksikliğinden kaynaklanır. Bu nedenle bakıcınızı işe alırken iletişime açık olup olmadığına dikkat edin. Kendini ifade etme şekli, beden dili, jest ve mimikleri, sorularınıza verdiği cevaplar size bu konuda ipucu verebilir. Bunun yanı sıra sizin de çalışanınıza karşı olumlu bir bakış açınız olması, onu aileden biri gibi benimsemeniz işleri kolaylaştırır. Herhangi bir problem durumunda konuşarak halledebileceğinize inandığınız kişi ile çalışmak büyük rahatlık sağlar.
4- Bakım Konusunda Tutarsızlık Olması
Aile ile bakıcının bakım konusunda uyum içinde olması, bakılan kişi açısından önemlidir. Örneğin; söz konusu çocuk bakımı ise, ailenin koyduğu kurallara, rutinlere ve düzene bakıcının da uyması gerekir. Bu sayede çocuğun aklı karışmaz, kuralları benimser, mutlu ve huzurlu hisseder. Aksi takdirde, sizi veya bakıcısını zorlar, çatışır ve kendini güvende hissetmez.

5- Bakıcı Adayınızın Bu İşe Uygun Olmaması
Bakıcılıkta yaşanan sorunlardan biri de çalıştığınız kişinin bu işe uygun olmamasıdır. Bakıcılık zor ve ciddi bir iş olduğu için, bu iş için tercih edeceğiniz kişinin tecrübeli ve donanımlı olması önemli bir artıdır. Kişisel nitelikleri ve mesleki yeterliliği açısından uygun biri ile çalıştığınızda uyumu daha kolay olur. Beklentilerinizi kısa sürede anlar ve ne yapması gerektiğini bildiği için kısa sürede adapte olur.
İyi Bir Bakıcıda Olması Gereken Özellikleri Araştırın
Çalışmayı düşündüğünüz adayın, evde bakım hizmetleri konusunda donanımlı ve bilgili olmasının yanı sıra kişisel niteliklerinin de bu işe uygun olması son derece önemlidir. Bu açıdan bakıcı adaylarınızla görüşürken kişiliklerini de anlamaya çalışın. Bu noktada beden dili, jest ve mimikleri, kendini ifade ediş şekli de size pek çok ipucu verir. Genel olarak iyi bir bakıcının;
- Sakin, sabırlı ve şefkatli,
- Güler yüzlü,
- Çocukları seven,
- Merhametli,
- Pozitif iletişim kuran,
- Sorumluluk sahibi,
- Dürüst,
- Dinamik,
- Kişisel bakım ve hijyenine önem veren,
- Psikolojik ve bedensel olarak sağlıklı,
- Güvenilir referanslara sahip biri olması sizin açınızdan avantajdır.

Sık Bakıcı Değişiminin Olumsuz Etkilerini Göz Önünde Bulundurun
Sık bakıcı değişimi çocuk gelişimini olumsuz etkiler. Ona bakan kişinin sabit olması, çocuğun güven duygusunu (güvenli bağlanmasını) geliştirir. Kendisini huzurlu ve mutlu hisseder. Ancak, bakan kişinin sık değişimi çocuğu kaygılandırır. Egosantrik dönemde olduğu için bu durumdan kendini sorumlu tutarak, suçluluk hissedebilir.
Aynı şekilde yaşlı kişiler de, bakıcıları ayrıldığında bakımlarının aksayacağını düşünerek endişelenebilir ya da yeni gelen kişiye alışmakta zorlanabilirler. Diğer taraftan sizin de sürekli bakıcı aramak zorunda kalmanız, iş yaşantınızı aksatabilir ve sizi yorabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı bakıcınızla güvene dayalı, pozitif iletişim kurmanız aynı kişiyle uzun yıllar yolunuza devam etmenizi en ideal olanıdır.
Bakıcınıza Karşı Hoşgörülü Olun
Bakıcılık zor ve sorumluluğu yüksek bir iştir. Bu nedenle bu işi yapan kişiler zaman zaman kendilerini stres altında hissedebilirler. Sizin çalışanınıza karşı sürekli eleştirel yaklaşmanız, onu sık sık denetlemeniz, kısacası güven duymamanız bakıcınızın motivasyonunu düşürecektir. Bunun yerine empati kurarak yaklaşmanız, güvendiğinizi hissettirmeniz sizinle daha olumlu ilişkiler kurmasına yardımcı olur. En kıymetli varlığınızı emanet ettiğiniz kişiye karşı daha hoşgörülü olmanız, her iki taraf için de uzun süreli çalışmanın sırrı olabilir.
EvdekiBakıcım İle Profesyonel Bakıcı Desteği Alın
EvdekiBakıcım ile; ortak bir dil geliştirebileceğiniz, uzun yıllar birlikte uyum içinde çalışabileceğiniz bakıcıyı bulmak hayal değil. Yapmanız gereken tek şey kriterlerinize uygun bakıcı ilanını hazırlamak ya da bize ulaşarak beklentilerinizi paylaşmak. Bu süreçte aklınıza takılan tüm sorular için alacağınız danışmanlık hizmeti ile kaygılarınızdan da uzaklaşabilir ve EvdekiBakıcım’ın mutlu aileleri arasına katılmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.