Search
logo

EvdekiBakicim Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Genel 4 sene ago

Çocuğunuzun Duygusal Gelişimi İçin Öneriler

EvdekiBakicim

Çocuğunuzun kendi duygularını tanıması, anlamlandırması, ifade etmesi, başka insanların da duyguları olduğunu fark etmesi duygusal gelişimin temelini oluşturur. Çocuğunuzun duygusal gelişimi, duygusal gelişimin basamaklarına uygun olarak desteklediğinizde doğru şekilde ilerler. Duygusal gelişim üzerinde çocuğunuzun doğuştan getirdiği mizacının yanı sıra çevresel faktörlerin de etkisi vardır.

Çocuğunuzun Duygusal Gelişimi İçin İhtiyaçlarının Karşılanması Önemlidir

Çocuğunuzun bebeklikten itibaren temel ihtiyaçlarının zamanında ve sevgi ile karşılanması gerekir. Ancak, bu şekilde sağlıklı gelişimi desteklenebilir. Bebeklik döneminde, beslenme, temizlik ve uyku düzeni gibi bakım ihtiyaçlarını düzenli şekilde, şefkatle karşılamak duygusal gelişimi açısından önemlidir. Bu sayede, bebeğiniz huzurlu ve mutlu hisseder ve daha sakin olur.

Çocuğunuzun Duygusal Tepkileri Size Benzer

Çocuğunuz pek çok davranışı sizi taklit ederek öğrenir. Duygusal tepkileri de size benzerlik gösterecektir. Örneğin; siz öfkelendiğinizde sesinizi yükselterek tepki veriyorsanız, çocuğunuz da sesini yükseltecektir. Ancak siz öfkenizi konuşarak ifade ediyorsanız, ilerleyen yaşla birlikte çocuğunuz da dil gelişimine bağlı olarak bu yolu tercih edecektir.

çocuğunuzun duygusal gelişimi
Çocuğunuzun duygularını tanıması ve adlandırması için ona rehberlik etmeniz önemlidir

Çocuğunuzun Duygusal Gelişimi İçin Duygularını Adlandırmasına Yardımcı Olun

Çocuğunuzun duygusal gelişimi doğumu ile birlikte başlar. Ancak, duyguları tanıması ve adlandırması için öğrenmesi gerekir. Bu nedenle, çocuğunuzu bu konuda yardımcı olun. Örneğin; ağladığında, “şu an oyuncağın kaybolduğu için üzgünsün,” gibi duygusunu adlandırmasına rehberlik edin. Aynı şekilde mutlu olduğunda da bu şekilde tanımlama yapın. Farklı duygularını tanımasına yardımcı olun. Bunun yanı sıra, her duygunun doğal olduğunu açıklayın. Özellikle korku, kıskançlık, öfke gibi duygularından dolayı çocuğunuz suçluluk hissedebilirler. Bu tip durumlarda duygusunu doğal karşılamasına yardımcı olun ve hiçbir duygusu için çocuğunuzu eleştirmeyin.

Çocuğunuzun Bencil ve Benmerkezci Yapısının Gelişimsel Özellik Olduğunu Unutmayın

Çocuğunuzun gelişim özelliklerini bilmek size pek çok açıdan avantaj sağlar. Örneğin; 2 yaş dönemi çocuğunuzun bağımsız olma isteğinden dolayı hırçınlaştığı, sizinle sık sık çatıştığı, inatlaştığı bir dönemdir. Bu dönemsel bir durumdur. Bu nedenle çocuğunuza karşı sabırlı ve anlayışlı olun. Yine özellikle 3-4 yaşlarında çocukların benmerkezciliği çok yüksektir. Dünya onun etrafında dönüyor gibi hisseder, paylaşmaktan hoşlanmaz, her şeyi kendi açısından değerlendirir. Bu durumda çocuğunuzu bencil olarak etiketlemeyin. Tüm bu durumlar gelişimin evreleridir. Bazı dönemler daha sancılı geçse de, doğru yaklaşımlarla kısa sürede atlatacağınızı unutmayın.

Çocuğunuzun Duygusal Gelişimi İçin Etkinlikler Yapın

Çocuğunuzun sağlıklı gelişiminde etkili zaman geçirmeniz önemlidir. Çok uzun süreli etkinlikler yapmadan, içeriği zengin, gelişimsel amaçları olan oyunlarla çocuğunuzu destekleyebilirsiniz. Bunun için ufak planlamalar yapabilirsiniz. Çocuğunuzun hoşuna gidebilecek, gelişim alanlarını destekleyecek, yaşına uygun etkinlikleri her gün düzenli uyguladığınızda gelişimsel olarak büyük bir adım olacaktır. Yazımızın devamında çocuğunuzun duygusal gelişimi için evde uygulayabileceğiniz etkinlik örneklerini bulabilirsiniz.

çocuğunuzun duygusal gelişimi
Çocuğunuzun duygusal gelişimini destekleyecek etkinlikler planlamak ve düzenli olarak oyun oynamak duygusal gelişimi açısından son derece önemlidir

1- Duygu Panosu

Duygu panosu, çocuğunuzun duygularını tanımasında size çok yardımcı olur. Bir kartona, haftanın günlerini çizelge şeklinde yazın. Mutlu, üzgün, kızgın, şakın, korkmuş gibi ifadeleri içeren arkası yapışkanlı küçük resimler hazırlayın. Çocuğunuzun odasına bu panoyu asın. Her gün bu panoda duyguları hakkında sohbet edin. Nasıl hissediyorsa, ona uygun duygu ifadesini panoda uygun yere yapıştırmasını isteyin.

2- Duygunun Resmini Çiz

Çocuğunuza olumsuz duyguları ile baş edebilmeyi öğretmeniz son derece önemli. Çünkü, çocuklar genelde olumsuz duygularını yönetemedikleri için ağlama, vurma, ısırma gibi istenmeyen davranışlar gösterebilirler. Sakinleşmesi için yalnız bırakma, dikkatini başka yöne çekme, kendi sakinliğinizi koruma önemlidir. Bunun yanı sıra, duygusunun resmini çizmesini de isteyebilirsiniz. Resmini tamamladığında size anlatmasını isteyin. Çizimi çok anlamlı olmasa da, pek çok duygusunu içermesi bakımından çocuğunuzun rahatlamasını sağlar ve olumsuz duygularını uygun şekilde dışarı aktarmasını destekler.

çocuğunuzun duygusal gelişimi
Çocuğunuzun bebeklikten itibaren tüm temel ihtiyaçlarının zamanında ve sevgiyle karşılanması, başta duygusal gelişimi olmak üzere tüm gelişiminin sağlıklı ilerlemesini sağlar

3- Sen Ne Hissederdin?

Çocuğunuzun duygusal gelişiminin yanı sıra dil gelişimini de destekleyecek bu etkinlikte örnek durumlar anlatın. Örneğin; bugün senin doğum günün ve çok istediğin oyuncak hediye geldi, nasıl hissederdin? Arkadaşların seni oyuna almadı? Nasıl hissederdin?” gibi örnek durumlar verin ve duygusunu tanımlamasını isteyin.

4- Sence Nasıl Hissediyor?

Duygusal gelişimin önemli basamaklarından biri de kendi duygularının dışında başka insanların da duyguları olduğunu fark etmesidir. Çocuklar egosantrik olduğu için, önceliği hep kendilerine verirler. Empati yeteneği genellikle 5 yaş itibariyle başlar ve çocuk başkalarının da hoşlandığı, hoşlanmadığı durumlar olduğunu kavramaya başlar. Bu süreci kolaylaştırmak için örnek durumları yine kullanabilirsiniz. Örneğin; kedinin sütü dökülmüş, sence nasıl hisseder? Kadın, bir aslanla karşılaşmış. Nasıl hissediyor olabilir?” gibi sorular sorabilirsiniz.

Diğer taraftan, resimler yoluyla da bu etkinliği yapabilirsiniz. İnsanların yüz ifadeleri üzerine konuşabilirsiniz. Örneğin; korkmuş bir ifadenin neden olabileceğini konuşabilirsiniz. Hangi durumlarda korkarız? Korktuğumuzda neler yaparız? gibi sorularla duygu gelişimini destekleyebiliriz.

çocuğunuzun duygusal gelişimi
Çocuklar taklit ederek öğrendikleri için, duygusal tepkileri size benzerlik gösterebilir

5- Duygu Balonları

Balonların üzerine farklı yüz ifadeleri çizin. Müzik eşliğinde dans edin ve müzik durduğunda çocuğunuzdan söylediğiniz duyguya ait balonu bulmasını isteyin. Balonu bulduktan sonra, duyguyu tanımlamasını ve taklit etmesini isteyin. Balon sayısının çok olması, oyunu daha keyifli hale getirecektir.

Çocuğunuzun Duygusal Gelişimi İçin Donanımlı Çocuk Bakıcısı İle Çalışın

Çocuğunuzun sağlıklı gelişiminde çocuk bakıcısı büyük rol oynar. Bu nedenle çocuk bakıcısı seçiminde özenli ve titiz davranmanız gerekir. Öncelikli olarak çalışacağınız kişinin çocuk gelişimi eğitimi olması ya da bilgi sahibi olması, çok avantajlıdır. Çünkü, çocuğunuzun davranışlarının nedenlerini bilir ve nasıl yaklaşması gerektiği konusunda fikir sahibidir. Duygusal gelişimi için destekleyici oyunlar oynar. Bunun yanı sıra; pozitif ve güler yüzlü bir çocuk bakıcısı çocuğunuz için iyi bir örnektir. Diğer taraftan çabuk sinirlenen, tahammülsüz, öfke kontrolü olmayan kişiler çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için büyük engeldir. Örneğin; çocuğa sık sık ceza verilmesi, eleştirilmesi, kötü söz söylenmesi duygusal gelişimini olumsuz etkiler. Yine, aşırı taviz verilmesi de duygusal gelişim açısından önerilmez. Bakıcı arayışınızda şu özelliklere dikkat etmeniz gerekir:

  • Sakin, sabırlı, anlayışlı
  • Pozitif iletişim kuran
  • Şefkatli
  • Bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı
  • Enerjik
  • Dengeli
  • Kişisel bakım ve hijyenine dikkat eden
  • Güvenilir referanslara sahip
  • Düzenli
  • Dürüst
  • Gözlem gücü yüksek kişiler bakıcılık için ideal kişilerdir.

EvdekiBakıcım İle Donanımlı Bakıcı Arayışınız Son Bulsun

EvdekiBakıcım; uzun yıllardır evde bakım hizmetleri konusunda ailelere uzman kadrosu ile destek veren güvenilir firmaların başında gelmektedir. Tüm bakıcı adayları ile detaylı görüşmeler gerçekleştiren, gerekli evrakları inceleyen, güvenilir ve profesyonel kadrosu ile ailelere hizmet veren EvdekiBakıcım’da kriterlerinizi içeren ilanınızı yayınlayabilir ya da arayarak destek alabilirsiniz. Çocuğunuzun sağlıklı gelişimini doğru çocuk bakıcısı ile çalışarak desteklemenin keyfini yaşamaya ne dersiniz?

You Might Like

Çocuğunuz İçin Açık Hava Etkinlik Önerileri

Bakıcınızla Sorun Yaşamamak İçin İpuçları

Yaz Aylarında Hamileler İçin Öneriler

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Previous Post
Kış İçin Bakıcınıza Etkinlik Önerileri
Next Post
Çocuk Bakıcısı ve Bilmesi Gereken Konular
Menü
  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Hizmetlerimiz
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı
  • Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakıcısı
  • Oyun Ablası ve Oyun Abisi
  • Özel Ders
İŞ İLANLARI
  • Özel Ders İlanları
  • Yaşlı Bakıcısı ve Hasta Bakıcısı İş İlanları
  • Oyun Abisi ve Oyun Ablası İş İlanları
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı İş İlanları
HAKKIMIZDA
  • Hakkımızda
İletişim

destek@evdekibakicim.com

+(90) 212 951 02 01