Search
logo

EvdekiBakicim Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Diğer 7 sene ago

Çocuklarda Kızıl Hastalığı

EvdekiBakicim

Kızıl Hastalığı Ne Demek?

Kızıl hastalığı; çoğunluklu 5-15 yaşları arasındaki çocuklarda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Bulaşıcıdır ve yüksek ateşle başlayan bir rahatsızlıktır. Bakterilere karşı bağışıklık sistemi zayıf çocuklarda görülme riski yüksektir. Solunum yoluyla başka kişiye geçmesi de mümkündür. Hastalık kendisini hemen fark ettirmez ve beş gün gibi kuluçka dönemi vardır. Bu süreden sonra ağır ateş ve sıtma gibi haller yaşanabilir. Tedavi, iki haftalık bir sürece yayılabilir.

Kızıl Hastalığı Neden Olur?

Kızıl hastalığına Streptococcus pyogenes (S. pyogenes) bakterileri tarafından salgılanan toksinden kaynaklanır. S. pyogenes bakterileri ağız ve burunda yaşabildiği için; insanlar Streptococcus pyogenes bakterilerinin ana kaynağıdır. Kızıl hastalığı tükürük, hapşırma veya öksürme yoluyla çevreye yayılan sıvıyla temas etmesi durumunda bulaşabilir. Bunun yanında, bu hastalık yiyecek/içecek yoluyla da bulaşabilir. 

Kızıl Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalık virüsü kendisini hemen belli etmez. Gelişim süreci vardır. Beş günlük süreçten sonra etkisi göstermeye başlar. Bu süreçte, hastalığın belirtileri ortaya çıkabilir. Öncelikle ateşlenme yaşanır. Basit bit soğuk algınlığı sanılabilir. Ancak kusma ve vücudun değişik bölgelerinde ortaya çıkan dökülmeler, kızıl hastalığının işaretidir. Bu döküntüler; yüzde, koltuk altında ve kasık bölgesinde meydana gelir ve fark edilebilirdir.

Halsizlik de hastalığın belirtilerinden birisidir. Aşırı yorgunluk, titreme, yutkunmada yaşanan zorluklar, boğazda medyana gelen ağrılar kızıl hastalığının önemli belirtileri arasında yer alıyor. Vücutta meydana gelen kırmızılık ve dökülmeler yaygınlaşabilir. Kaşıntı da yapabilir. Dilin beyazlaşması ve daha sonrasında üzerinde kırmızı noktaların belirmesi söz konusudur. Bu tür belirtilerin hissedilmesinden sonra doktora başvurulması elzemdir. Tedaviyle, kısa süre içerisinde hastalığın atlatılması mümkündür.

Kızıl Hastalığı Kaç Gün Sürer?

Solunum yoluyla başka kişiye geçebilen kızıl hastalığının belirtileri bir gün ile dört gün arasında ortaya çıkarken; antibiyotik desteği ile 10-14 gün içerisinde hastalığı geçirmek mümkündür. 

Kızıl Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kızıl hastalığına yakalana çocuğun hemen hastaya götürülmesi gerekiyor. Anti bakteriyel ilaçların kullanımı ve iğnelerle hastalığa neden olan mikrop temizleniyor. Hastalık sırasında vücut sıvı kaybedebilir. Bu nedenle, uygun gıda takviyeleriyle vücut direncinin yerine gelmesi sağlanıyor. Hastalığın durumu, çocuğun direncine göre tedavinin süresinde değişiklikler olabilir. Ancak en uzun tedavi süresi iki haftadır.

Kızıl hastalığı bulaşıcıdır. Bu nedenle hastanın yakınlarına bulaşma ihtimali mümkündür. Ancak uygulanan antibiyotik tedavisi sayesinde bulaşıcı etkisi kırılabiliyor. Yine de, hastanın kullandığı eşyaların her ihtimale karşı dezenfekte edilmesi gerekebilir. Böylece, hastalığa yakalanma riski bulunan kişilerin korunması sağlanır.

Hastalığın 9-12 yaş grubundaki çocuklar üzerindeki etkisi önemlidir. Bu nedenle, yayılması da kolaydır. Ancak kızıl hastalığın bir yerde yayılması için ilgili hastalığa yakalanma açısından riskli veya elverişli bir grubun olması lazımdır. Gerekli koşulların olması halinde hastalık yaygınlaşabilir. Kızıl hastalığın yaşandığı yerlerde karantina işlemleri uygulanırdı. Bu durum antibiyotik tedavisi sonucunda ortadan kaldırıldı.

Hastalığa yakalanan kişilerin tedavi olduktan sonra ikinci kez kızıl geçirmeleri söz konusu değildir. Hastalığa karşı direnç ve bağılık sistemi oluşuyor. Aşırıları tam olarak yerine getirilen çocukların kızıla yakalanma ihtimali düşüktür. Bebeklerde de, kızıla karşı anneden gelen bir koruma sistemi mevcuttur.

Çocuğun Kızıl Hastalığından Korunması İçin Neler Yapmalısınız?

Kızıl hastalığı, bakterilere karşı direnç gösteremeyen çocuklarda görülen rahatsızlıklardır. Zamanın aşıları yapılan çocukların yakalanma riski azdır. Yine de, çocuğu bakterilerden korumak için dikkat edilmesi gerekenler vardır. Oyun oynayan ve dışarıdaki mikroplarla muhatap olan çocuklara el ve ayak yıkama alışkanlığını kazandırmak gerekiyor. Yine hastalık geçiren çocuklardan uzak tutulması icap ediyor. Kişisel temizliğine dikkat edilmesi halinde hastalığa yakalanma riski düşürülebilir. Çocuğun kişisel temizliğine yardımcı olması için eğitimli çocuk bakıcısı tutabilirsiniz.

EvdekiBakıcım ile Deneyimli Çocuk Bakıcısı ile Çalışın

Deneyimli ve eğitimli çocuk bakıcısı, çocuklar hastalığında veya acil bir durum olduğunda soğukkanlı yaklaşarak gerekli müdahaleyi yaparlar. Bunun yanı sıra, hastalıklara sebep olan şeyleri ve korunmak yöntemleri hakkında da bilgi sahibidirler. Eğer sizin de çocuk bakıcısına ihtiyacınız var ise Evdekibakıcım’a gelerek kolayca ilan verebilir, 20.000’den fazla çocuk bakıcısı adayımızdan kendinize en uygun bakıcı ile çalışmaya başlayabilirsiniz.

Tags: Bebek / Çocuk BakımSağlık
You Might Like

Çocuğunuz İçin Açık Hava Etkinlik Önerileri

Bakıcınızla Sorun Yaşamamak İçin İpuçları

Yaz Aylarında Hamileler İçin Öneriler

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Previous Post
Çocuklara Okul Harçlığı mı, Beslenme mi Verilmelidir?
Next Post
Görme Engelli Çocuğu Olan Ailelere Tavsiyeler
Menü
  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Hizmetlerimiz
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı
  • Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakıcısı
  • Oyun Ablası ve Oyun Abisi
  • Özel Ders
İŞ İLANLARI
  • Özel Ders İlanları
  • Yaşlı Bakıcısı ve Hasta Bakıcısı İş İlanları
  • Oyun Abisi ve Oyun Ablası İş İlanları
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı İş İlanları
HAKKIMIZDA
  • Hakkımızda
İletişim

destek@evdekibakicim.com

+(90) 212 951 02 01