Search
logo

EvdekiBakicim Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Güvenlik 7 sene ago

Bebekler İçin Güvenlik Önlemleri

EvdekiBakicim

Anne ve babasının korumasına muhtaç olan bebeklerin her an kontrol altında tutulması önemlidir. Özellikle emekleme ve yürümeye başlayan bebeklerin kontrol edilmesi daha da gereklidir. Çünkü etrafındakileri tanımayan ve tanımak isteyen bebeklerin tehlike, kaza kavramlarıyla ilgileri yoktur. Yüksek bir yerden kendilerini atabilirler, balkonun demirliklerine çıkabilirler, bir sokak köpeğinin üzerine korkusuzca gidebilirler… Bunların hepsi, keşfetme eğilimidir. Ancak istenilmeyen neticeleri doğurabilir.

Evde ve bahçede gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması halinde, yaşanabilecek kazaların önüne geçilebilir. Ancak bu bebeğin serbest kalacağı anlamına asla gelmez. Ev işleriyle meşgul olurken bile bebeğinizin başına bir büyüğü bırakmalısınız. İhmal, telafi edilmesi güç sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, evde ve bahçenizdeki tedbirleri almak kısmi bir güvenlik önlemidir.

x

Evde Alınması Gereken Tedbirler

Evin farklı oda ve bölmelerinde değişik tedbirler almak gerekebilir. Her evde yaşanma ihtimali olan kazalara göre birkaç güvenlik önleminden bahsedeceğiz. Ancak kendi evinizin düzenine göre bebeğiniz için tehdit oluşturacak kısımlara yönelik güvenlik tedbirleri almayı ihmal etmeyin.

Mutfakta alınacak önlemler…

  1. En çok meşgul olunan yer olduğundan dolayı bebeklerin mutfağa karşı ilgileri büyüktür. Sürekli annesini takip eden bebekler, annelerinin zaman geçirdiği mutfağın ne olduğunu anlamak isteyebilir. Bu nedenle de, en çok kazanın yaşandığı yerdir. Bebeği mutfaktan uzak tutmak gereksizdir. Sadece onun için tehdit oluşturucu unsurları kontrol altına almak gerekiyor.
  2. Öncelikle sıcak suyun olduğu veya ısınmış fırının bulunduğu zamanlarda bebeğin mutfağa girişini engelleyebilirsiniz. Bunun haricindeki zamanlar için izin verebilirsiniz.
  3. Mutfak dolaplarının kilitli olması gerekiyor. Ya da, çocuklar tarafından açılamayacak kadar sıkı kapatılmalıdır. Özellikle temizlik malzemelerinin olduğu dolaplara dikkat edilmelidir. Bu malzemeler, çocukların erişemeyeceği yerde olmalıdır. Genelde, temizlikle ilgili ürünler lavabo altındaki dolapta yer alıyor. Bu dolapların kilitlenmesi veya malzemelerin kaldırılması lazımdır.
  4. Fırın veya ocak üzerinden herhangi bir obje ve eşyanın olmaması önemlidir. Buzdolabı ve diğer dolaplar için de bu husus geçerlidir. Konulması gerekiyorsa da, sabitlenmesi gerekir.
  5. Bazı buzdolaplarının üzerinde mıknatıslı renkli objeler vardır. Çocukların ilgisini kolayca çekebilir. Bunların yere düşmesi veya bir şekilde bebeğin eline geçmesi tehlikelidir. Çocuklar, renkli objeleri yutma eğilimi içerisindedir. Boğulma tehlikesi yaşayabilir.
  6. Mutfakta yapılan kahvaltı veya yenilen ana öğünlerde çocuğa daha fazla dikkat edilmelidir. Çaydanlık gibi sıcak şeylerin çocuğun yakınında olması asla doğru değildir. Çocuk, çaydanlığa erişemeyeceği uzaklıkta yer almalıdır.
  7. Çatal, kaşık ve bıçak gibi malzemelerin olduğu çekmecelerin kilidinin olmasına dikkat etmelisiniz. Çocuklar, çekmeceleri karıştırmayı severler. Bazı çekmecelerin açılmasıyla düşmesi bir olabilir. Kesici maddelerin olduğu çekmeceler, bebekler için tehlikeli olabilir. bu nedenle çocukların çekmecelerden uzak durmasını sağlamalısınız.

Bebek Odasıyla İlgili Önlemler Nelerdir?

Bebeğin dinlendiği ve oyun oynadığı alan için de alınması gereken önlemler vardır:

  1. Bebek beşiğinin kalitesine dikkat edilmesi lazımdır. Parmaklıkları bebeğin geçebileceği açıklıkta olmamalıdır. Suntadan imal edilen bebek beşikleri güvenli değildir.
  2. Masif veya tamamen ahşaptan imal edilen bebek beşiklerinin tedarik edilmesi gerekiyor.
  3. Beşiğin koruyucu parmaklıklarının boyu uzun olmalıdır. Bebeğin aşabileceği beşikler tehlikelidir.
  4. Beşiğin içerisine uygun boyutlarda bir yatak alınmalıdır. Yatağın beşik içerisinde oynamamsı lazımdır.
  5. Beşiğin pencere altına konması doğru değildir. Odanın havalandırılması anında bebeğin beşikten balkona tırmanma ihtimali vardır. Ancak beşiğin pencere altında olmasından başka bir alternatif yoksa, pencerenin kapalı olduğuna veya açıkken bebeğin beşik içerisinde bırakılmamasına dikkat etmelisiniz.
  6. Çocuğu asla odada kilitlemeyin. Oda kapısını kapalı tutmayın. Yarım veya tamamen açık bir şekilde bırakın.
  7. Odada mutlaka gece lambası kullanın.
  8. Elektrik gibi kablolara bebeğin erişmesini engelleyin. Prizlere kapak takın. Mümkünse, iptal edin.

Banyo Esnasında Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?

Bebeğin yalnız başına banyoya girmesi tehlikelidir. Kaygan ve sert zemin bebeğe zarar verebilir. Bebeğin yıkanması için banyonun kullanılması halinde birtakım güvenlik tedbirlerine dikkat etmek gerekiyor.

  1. Bebek için kullanılacak suyun ısısına çok dikkat edin. Kontrolleri yapmanda asla bebeği suyun içerisine bırakmayın.
  2. Çocuğun banyo içerisinde yalnız bırakılması doğru değildir. Çok kısa süreler için bile çocuk banyo yaparken yalnız kalmamalıdır. Boğulma ihtimali olabilir.
  3. Banyo içerisinde ısıtıcı gibi aletlerin kabloları olabilir. Bebeklerin bu kablolara erişmesini engellemelisiniz.
  4. Banyo içerisindeki dolapların da bebekler tarafından açılamayacak olmasına dikkat etmelisiniz.

Oturma Odası İçin Birtakım Önlemler

Oturma odası en fazla zamanın geçirildiği alandır. Bu nedenle, kazanın da yaşanma riskinin en fazla olduğu odalar arasındadır. Anne ve babasını yanında gören çocuğun daha fazla hareketlenip, ilgi çekmek isteyebilir. Bu da, düşmesine ve oturma odasındaki sehpa veya masa gibi sert cisimlere kafasını vurmasına neden olabilir. Ancak gerekli önlemlerin alınması halinde herhangi bir kaza yaşanma riski en aza inebilir.

  1. Oturma odasında çocuk için tehdit olacak eşyaların kaldırılması lazımdır. Her oturma odasında, orta sehpa denilen eşya vardır. Bu eşya, kimilerinde cam kimlerinden de tamamen ahşaptan oluyor. Ancak uçları sivri olduğu için çocuğun başını çarpması halinde yaralanmasına neden olabilir. Bunların kaldırılması, mümkün değilse, sivri kısımlarının kauçukla kaplanması lazımdır.
  2. Televizyon ünitesi veya vitrin üzerinde düşme ihtimali bulunan eşyalar vardır. Vazo gibi şeylerin çocuğun üzerine düşmesi halinde yaralanmalar meydana gelebilir. Vazoların kaldırılması veya sabitlenmesi gerekiyor. Yine, televizyon ünitesi üzerindeki eşyalar da aynı şekilde güvenli hale getirilmelidir.
  3. Bazı evler dubleks veya triplekstir. Bu evlerin merdivenleri çocuk için tehlikelidir. Merdivenlere tırmanan çocuğun yuvarlanma riski vardır. Ev içi merdivenler için üretilen güvenlik kapıları vardır. Kurulumu ve demontajı oldukça basittir. Bebeğinizin merdivenlere tırmanmasını engellemek için en ideal araçlardan birisidir.
  4. Yine evin bahçesi de olabilir. Öncelikle bahçe kapısının kilitli olduğundan veya çocuğun açamayacağı şekilde kapalı olduğundan her zaman için emin olunması lazımdır. Bazı bahçelerde, süs havuzu veya yüzme havuzu da olabilir. Bununla ilgili önlemlerin de alınması gerekiyor.
  5. Oturma odasının zemini kaygan olabilir. Halı da, daha kaygan hale getirebilir. Çocuğun koşması anında halının kayması kol veya ayak kırılmalarına neden olur. Bu nedenle, zeminin kaymaması için kayganlık önleyici bantların kullanılması lazımdır

Bu ve bunun gibi önlemler sayesinde kaza riskini en aza indirirsiniz. Asla bir şey olmaz ve ben çocuğumu kollarım demeyin. Her anne bebeğini kolluyor; ama yaşanan ev kazalarından dolayı sakatlanmayla sonuçlanan vakaların sayısı az değildir. Hatta, ev kazalarından dolayı bebek ölümleri de söz konusu oluyor. Evde çok meşgul olan annelerin destekçisi, bebek bakıcıları olabilir. Böylece, çocuk ev kazalarından daha iyi korunabilir.

Tags: Bebek / Çocuk Bakım
You Might Like

Çocuğunuz İçin Açık Hava Etkinlik Önerileri

Bakıcınızla Sorun Yaşamamak İçin İpuçları

Yaz Aylarında Hamileler İçin Öneriler

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Previous Post
Çocuk için Uygun Oyuncak Seçimi Nasıl Yapılır?
Next Post
Bebeğim Ek Gıdayı Reddediyor
Menü
  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Hizmetlerimiz
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı
  • Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakıcısı
  • Oyun Ablası ve Oyun Abisi
  • Özel Ders
İŞ İLANLARI
  • Özel Ders İlanları
  • Yaşlı Bakıcısı ve Hasta Bakıcısı İş İlanları
  • Oyun Abisi ve Oyun Ablası İş İlanları
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı İş İlanları
HAKKIMIZDA
  • Hakkımızda
İletişim

destek@evdekibakicim.com

+(90) 212 951 02 01