Search
logo

EvdekiBakicim Blog

  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Bakım ve Gelişim 6 sene ago

Çocuğunuzun Gelişimini Nasıl Takip Edebilirsiniz?

EvdekiBakicim

Bebeğiniz akranlarına göre daha geç yürümüş, daha geç konuşmuş olabilir. Bazı gelişim alanlarında çok hızlı yol alırken, bazı alanlarda desteğe ihtiyaç duyabilir. Eğer çocuğunuzun gelişimi ile ilgili bazı soru işaretleriniz varsa, bu yazımız tam size göre. Çocuğunuzun gelişimini takip edebileceğiniz gelişimsel bazı ilkeler bulunmaktadır.Bu ilkeleri bilirseniz, çocuğunuzu bebeklikten itibaren doğru şekilde değerlendirebilir ve onu okul hayatı da dahil nasıl desteklemeniz gerektiği ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

Çocuğunuzun Gelişimi Nelerden Etkilenir?

Gelişim bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal alanlardaki ileriye dönük değişimlerin tümünü kapsar. Gelişimsel değişimler genellikle kalıtım, çevresel etkiler ve öğrenmenin etkileşiminin ürünüdür. Yani bir çocuğun gelişiminde doğuştan gelen özelliklerinin yanı sıra, çevresel faktörlerin ve ona sunulan öğrenme fırsatlarının payı vardır. Örneğin; çocuğunuza bol uyaran içeren bir ortam sunarsanız, fazla müdahaleci davranmayıp, keşfetmesine fırsat verirseniz daha hızlı bir gelişim gösterecektir.

çocuğunuzun gelişimini
Çocuğunuzun gelişimi üzerinde kalıtımın ve çevresel faktörlerin büyük etkisi vardır

1-Gelişim Bireysel Farklılıklar Gösterir

Ailelerin en çok tereddüt ettiği konulardan biri çocuklarının akranlarına göre herhangi bir şeyi daha geç öğrenmesidir. Örneğin; bir bebek henüz onuncu ayını doldurmadan yürümeye başlarken bir diğeri bu gelişimi on sekizinci ayında gösterebilir. Bu gibi durumlarda aileler çocuklarında gelişimsel bir sıkıntı olup olmadığı kaygısını taşırlar. Ancak böyle bir durum yaşıyorsanız, her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu, kalıtsal ve çevresel etkenlerle bu farklılıkların şekillendiğini unutmayın. Bu noktada çocuğunuzu diğer çocuklarla kıyaslamamanız, gelişimde bireysel farklılıklar olabileceğini göz önünde bulundurmanız ve onun gelişimini kendi içinde değerlendirmeniz kritik derece önemlidir.

2-Gelişim Genelden Özele Doğrudur

Bebeklerin hareketleri başlangıçta bütünseldir. Önce büyük kas gelişimi sayesinde genel hareketler üzerinde kontrol sağlanır, daha sonra ince kas hareketleri yapılabilir. Örneğin başlangıçta kaşığı avuç içiyle tutarak yemek yemeğe çalışan çocuk, ilerleyen sure içinde aynı kaşığı parmak uçlarıyla tutar. Sizin bu gelişimsel süreci bilerek, beklentinizi bu doğrultuda geliştirmeniz, bebeğinizi doğru şekilde destekleyebilmeniz açısından önemlidir.

çocuğunuzun gelişimini
Çocuğunuzun gelişimini takip edebilmek için gelişimsel ilkeleri bilmeniz gerekir

3-Gelişim Bir Bütündür ve Tüm Gelişim Alanları Arasında Etkileşim Vardır

Çocuğunuzun tüm gelişim alanları birbiriyle ilişkilidir. Bir gelişim alanında meydana gelen olumlu ya da olumsuz özellik diğer gelişim alanlarını da aynı yönde etkiler. Örneğin; dil gelişimi konusunda desteklenen bir çocuğun zihinsel gelişimi de olumlu yönde gelişecektir. Bu noktada çocuğunuza tüm gelişim alanlarını destekleyecek fırsatlar sunmanız gelişimi açısından çok değerli bir kazanımdır.

4-Gelişim Süreklidir ve Belli Aşamalarda Gerçekleşir

Gelişim kavramı, sürekli bir ilerlemeyi ifade eder. Gelişimdeki her aşama, bir önceki aşamadan etkilenir ve kendisinden sonrakinin alt yapısını oluşturur. Aşamalar birbirinden kesin çizgilerle ayrılmamıştır. Örneğin bebeğin emeklemesi, bir yere tutunarak sıralaması yürümenin; yürüme ise koşmanın alt yapısını oluşturur.

5-Gelişim Nöbetleşe Devam Eder

Gelişim alanlarından her biri, farklı gelişim dönemlerinde ön plana çıkabilir. Alanlardan birinde hızlanma gerçekleşirken diğerinde yavaşlama görülebilir. Örneğin; doğum öncesi dönem ve onu takip eden doğumdan sonraki ilk yıl içinde yüksek büyüme hızı görülür. Birinci yılın sonunda büyüme hızı yavaşlarken harekete bağlı gelişim ve dil gelişimi hız kazanır. Sonraki yıllarda zihinsel gelişimde sıçrama yaşanır.

çocuğunuzun gelişimini
Çocukların gelişimleri bireysel farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle çocuğunuzu akranları ile kıyaslamamalısınız

6-Gelişim Kalıtım ve Çevre Etkileşiminin Bir Ürünüdür

Kalıtım ve çevre arasında sürekli ve dinamik bir etkileşim vardır. Kalıtım yoluyla sahip olunan birçok özellik çevresel değişkenlerden etkilenerek şekillenir. Örneğin, bebekler dünyaya konuşma kapasitesiyle gelirler. Ancak ilk kelimelerini söylemeleri ve basit cümlelerini kurmaları için konuşulan bir ortamda bulunmaları, onlarla iletişim kurulması gerekir.

Çocuğunuzun Gelişimini Doğru Şekilde Desteklemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun gelişiminde genetik özellikler kadar çevresel faktörlerin de etkisi vardır. Bu nedenle onunla kuracağınız bağ, geçireceğiniz etkili zaman, iletişim şekliniz sağlıklı gelişimi açısından son derece önemlidir. Gelişimin ilkelerini bilerek, çocuğunuzun gelişimini kendi içinde değerlendirmeniz, büyük bir farklılık olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana götürmeniz öncelikli olarak yapmanız gerekendir. Bunun yanı sıra gelişim alanlarını geliştirmeye yönelik etkinlikler planlamak, akranları ile zaman geçirme fırsatı sunmak, çocuğunuzun bir şeyleri keşfetmeye çalışırken müdahaleci ve eleştirel yaklaşmamak son derece önemlidir. Bu noktada çocuğunuzun yapamadıklarından çok yapabildiklerine odaklanın. Cesaretlendirici ve destekleyici tutumunuzla çocuğunuzun gelişimsel olarak daha hızlı yol aldığını fark edeceksiniz.

çocuğunuzun gelişimini
Çocuğunuzun gelişimini doğru şekilde destekleyebilmek için açık hava etkinliklerine sıklıkla yer vermelisiniz

Çocuğunuzun Sağlıklı Gelişimi İçin EvdekiBakıcım İle Doğru Bakıcıya Ulaşın

Çocuğunuzun sağlıklı gelişimine katkı sağlayacak kişilerle bir arada olması son derece önemlidir. Bu noktada bakıcı ile çalışmayı düşünüyorsanız, çalışacağınız bakıcının çocuk gelişimi ile ilgili bilgi sahibi olması ve çocuğunuzu geliştirecek etkinlikler planlayabilmesi, kısacası çocuk bakımı ve çocuk gelişimi konusunda uzman olması önemli bir detaydır. Çocuğunuzun gelişimini destekleyecek kişiyi bulmanızda EvdekiBakıcım ailesi olarak yanınızdayız. Yapmanız gereken sitemizi ziyaret ederek, kriterlerinize uygun bakıcı ilanını oluşturmak. Bu sayede kısa sürede aradığınız bakıcıyı bulmanın keyfini yaşayacaksınız.

You Might Like

Çocuğunuz İçin Açık Hava Etkinlik Önerileri

Bakıcınızla Sorun Yaşamamak İçin İpuçları

Yaz Aylarında Hamileler İçin Öneriler

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Previous Post
Bebek Bakıcısı İşe Almadan Önce Neler Bilmelisiniz?
Next Post
Okul Öncesi Dönemde Yabancı Dil Eğitimi
Menü
  • Ana Sayfa
  • Genel
  • Bebek/Çocuk Bakımı
  • Yaşlı/Hasta Bakımı
  • Bakıcı Ücret Hesaplama
Hizmetlerimiz
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı
  • Hasta Bakıcı ve Yaşlı Bakıcısı
  • Oyun Ablası ve Oyun Abisi
  • Özel Ders
İŞ İLANLARI
  • Özel Ders İlanları
  • Yaşlı Bakıcısı ve Hasta Bakıcısı İş İlanları
  • Oyun Abisi ve Oyun Ablası İş İlanları
  • Bebek Bakıcısı ve Çocuk Bakıcısı İş İlanları
HAKKIMIZDA
  • Hakkımızda
İletişim

destek@evdekibakicim.com

+(90) 212 951 02 01